Zápas o Istanbul pokračuje

Vládna strana Adalet ve Kalkınma Parti (AKP) pripisuje kľúčový význam vládnutiu v metropole Istanbul so 16 miliónmi obyvateľov. Rozmýšľanie AKP sa nesie v duchu hesla „Prehrať v Istanbule znamená prehrať v Turecku“. Politická kariéra prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a vzostup AKP k moci sa začali práve v Istanbule.

20.06.2019 14:00
debata

V komunálnych voľbách, ktoré sa konali 31. marca, strana prehrala vo viacerých veľkomestách, vrátane hlavného mesta Ankary, ako aj v Istanbule. Vládna strana zostala v šoku. Prezident Erdogan najprv porážku priznal, neskôr však AKP spochybnila výsledky volieb a opakovane sa obrátila na najvyššiu volebnú radu. 

Hlasy boli opakovane spočítané, kandidát centristickej strany Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ekrem İmamoglu však zostal na prvom mieste s malým, no rozhodujúcim rozdielom 0,2 % hlasov v porovnaní s kandidátom AKP a bývalým premiérom Binalim Yıldırımom. Najvyššia volebná rada, ktorá je priamou súčasťou štátnych mocenských štruktúr, pod obrovským tlakom vyhlásila výsledky volieb v Istanbule za neplatné pre technický problém: nie všetci členovia volebných komisií boli štátni úradníci, ako ustanovuje zákon. V minulosti to pre vládnu stranu problém nebol, ako na to poukázala opozícia. Voľby v Istanbule sa budú konať 23. júna. 

V Istanbule sa okamžite začali konať protesty. Opozičné strany jednohlasne odsúdili verdikt najvyššej volebnej rady. Kandidát CHP Ekrem İmamoglu na námietky predstaviteľov AKP voči volebným výsledkom povedal: „Títo chlapíci sú na smiech. Vysmejte sa im.“ A opozícia začala organizovať kampaň pre opakované voľby. Pozornosť vzbudil fakt, že na povrch sa dostali rozdiely vo vládnej AKP. Niektorí bývalí vysokopostavení členovia strany vyjadrili otvorenú nespokojnosť so spochybňovaním výsledkov volieb. Premiér Ahmet Davutoglu vyhlásil, že najhoršou politickou porážkou nie je volebná porážka, ale strata vysokej morálky.  

Opozícia stojí pred obrovskou úlohou v kampani, ktorá v Istanbule predchádza opakovaným voľbám. Represie sú tvrdé, takmer všetky médiá kontrolujú podnikatelia blízki AKP.

Ako vyplýva z výsledkov komunálnych volieb na konci marca, AKP stratila viaceré pozície. AKP celkovo získala v krajine 44,3 percenta hlasov a zisk jej spojenca, extrémne nacionalistickej Milliyetçi Hareket Parti (MHP), bol na úrovni 7,3 percenta hlasov. Obe strany tak dovedna získali 51,6 percenta hlasov. V predchádzajúcich komunálnych voľbách bol voličský zisk oboch strán na úrovni 60,6 percenta hlasov. AKP stratila voličov najmä vo veľkých mestách, kde predtým často budovala silnú podpornú voličskú základňu, a to skôr v chudobnejších predmestiach obývaných čerstvými prisťahovalcami z vidieka. 

Existuje viacero dôvodov volebného poklesu AKP. Ekonomická situácia sa výrazne zhoršila. Prílev zahraničného kapitálu do krajiny, ktorý bol po dlhé roky motorom rastu, začal opadať. Mena sa významne znehodnotila. Tým sa spoločnosti, ktoré na seba nabrali vysoké devízové dlhy, dostali do vážnych platobných a dlhových ťažkostí. Vláda spustila pre tieto firmy záchranné programy, mnohé z nich sa však napriek tomu oslabili. Turecko je vo veľkej miere závislé od dovozu. V dôsledku znehodnotenia meny ceny tovarov prudko vzrástli. V máji 2019 bola miera inflácie na úrovni 18,7 percenta. Potraviny výrazne zdraželi.  

V rámci opatrení na zmiernenie znehodnocovania meny turecké orgány napokon zvýšili úrokové miery. Hlavnými hnacími silami rastu v rámci ekonomického modelu AKP bola spotreba a výstavba na úver. Počas prvých troch mesiacov roku 2019 bola súkromná spotreba o 4,7 percenta nižšia ako rok predtým. Priemyselná výroba a stavebná činnosť klesajú. Hospodárstvo sa dostalo do recesie. Rastie nezamestnanosť. 

Rozvoj – kalkınma – sa stal jedným z hesiel AKP. Ekonomika sa dostala viditeľne na vedľajšiu koľaj. Jeden z hlavných zdrojov legitímnosti vládnej strany vysychá. 

AKP vybudovala rozsiahlu klientelistickú sieť – mazanú štátnymi tendrami – na všetkých úrovniach štátu od obcí až po centrálnu vládu. V dôsledku zhoršujúcej sa ekonomickej situácie sa však financovanie klientelistických sietí začína obmedzovať.  

Druhým heslom AKP je spravodlivosť – adalet. Dokonca aj časť doterajšieho elektorátu strany čoraz častejšie vníma volanie AKP po spravodlivosti so zvýšenou skepsou tvárou v tvár enormnému obohacovaniu sa podnikateľov blízkych vládnej strane, vysokému výskytu pracovných úrazov atď. Spravodlivosť sa stala kľúčovou témou volebnej kampane opozičného kandidáta v Istanbule Ekrema İmamogliho. Ako starostovi jednej z mestských častí sa mu podarilo dosiahnuť reálne výsledky. V západnej metropole opozičné strany vytvorili taktické spojenectvá. Ľavicovo orientovaná Halkların Demokratik Partisi (HDP) nepostavila na západe krajiny vlastných kandidátov na starostov miest ako Istanbul, aby tak zvýšila šance najnádejnejších opozičných kandidátov.  

Opozícia stojí pred obrovskou úlohou v kampani, ktorá v Istanbule predchádza opakovaným voľbám. Represie sú tvrdé, takmer všetky médiá kontrolujú podnikatelia blízki AKP. Opoziční voliči sú však vysoko motivovaní. Ich kandidát Ekrem İmamoglu vyjadril očakávanie: „Nikto nemôže zabrániť tomuto národu žiť v slobode a demokracii.“

Zápas o Istanbul je bojom o demokraciu v celom Turecku.  

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #AKP #Ekrem Imamoglu