Čaputová? Úspech a chyby

Zuzana Čaputová je v Grasalkovičovom paláci ešte len desať dní, ale už je o čom hovoriť. Nástup zvládla skvelo, následne však niečo zbabrala.

24.06.2019 20:00
debata (61)

Inauguračný prejav mala veľmi dobrý, čo museli uznať aj tí, ktorí za ňu vo voľbách nehlasovali. Nová prezidentka jasne pomenovala, kam Slovensko patrí a ako si predstavuje jeho budúcnosť. Keby sme zveličili, pokojne by mohla predčasne ukončiť svoju reč peknými slovami, že ponúka srdce, rozum a ruky. Sympatické posolstvo ženy, ktorá sľúbila, že chce byť prezidentkou všetkých občianok a občanov.

V prejave mohla zaznieť priama zmienka o oživovaní nenávisti v radoch neonacistov, ale vynahradila to silným gestom. Prišla sa totiž pokloniť k Pamätníku holokaustu.

O pár dní dala elegantne najavo šéfovi Smeru Robertovi Ficovi, že ju nebude školiť, ako má postupovať pri výbere členov Ústavného súdu SR. Zároveň jej stretnutie s premiérom Petrom Pellegrinim naznačilo, že napriek tomu, že sú z odlišného politického zázemia, črtá sa slušná spolupráca dvoch kľúčových ústavných činiteľov.

Potom však prišli dva prešľapy súvisiace s návštevou Českej republiky. Koncert v Prahe s názvom Zuzana není sama doma a poznámky Čaputovej o protivládnych protestoch v susednej krajine.

Keby napríklad americký prezident Donald Trump priletel na oficiálnu návštevu Británie a zúčastnil by sa na koncerte Donald nie je sám doma, nielen jeho kritici by si klopali na čelo. Zvlášť keby na palubu Air Force One zobral hudobníkov z USA, ktorí by mu v Londýne zahrali spolu s britskými. Čaputová toto, žiaľ, predviedla.

Keby s takým nápadom súhlasil bieloruský autokrat Alexandr Lukašenko, asi by sa človek nečudoval. Zatiaľ však nezašiel tak ďaleko, že by do Ruska zobral svojich spievajúcich obdivovateľov, aby mu na nejakom námestí v Moskve odohrali koncert spolu s tamojšími hudobníkmi; tvrdiac, že ide o prejav rusko-bieloruskej vzájomnosti. (Ako to bolo v prípade pražského koncertu, že má ísť o česko-slovenskú súdržnosť.)

Skôr ako Čaputová môže dokázať, že je prezidentkou všetkých ľudí na Slovensku, vyslala odkaz, ako keby sa cítila prezidentkou všetkých Čechov, ktorí neznášajú Babiša.

Možno ešte vážnejšie ako to, čo zaváňa pestovaním „kultíku“ osobnosti, je vyjadrenie Čaputovej o hlavnej téme posledných dní v Česku. Na koncerte povedala: „Dokážem rozumieť Václavskému námestiu plnému pokojných ľudí, lebo rozumiem Námestiu SNP v Bratislave. Spája nás totiž pokojný tón, a to je dôležité.“

Slovenská prezidentka si musí uvedomiť (rovnako to platí o jej poradcoch), že ani nepriamou formou nesmie zasahovať do vnútropolitického diania v Českej republike. O politickej budúcnosti českého premiéra Andreja Babiša nerozhoduje hlava Slovenskej republiky, ale jedine Česi. Vyznelo to zvlášť zarážajúco, pretože po nedávnom proteste na „Václaváku“ už o pár dní nasledovala obrovská demonštrácia na Letenskej pláni. Skôr ako Čaputová môže dokázať, že je zvolenou prezidentkou všetkých ľudí na Slovensku, vyslala odkaz, ako keby sa cítila nezvolenou prezidentkou všetkých Čechov, ktorí neznášajú Babiša.

Od Čaputovej to bolo zároveň až nepochopiteľne netaktické v čase, keď Slovensko potrebuje Babišovu pomoc pri pretláčaní svojho kandidáta na vysoký post v budúcej Európskej komisii. Veľmi rýchlo musí pochopiť, že už nevystupuje ako občianska aktivistka, ale že ju už vo výrokoch obmedzuje najvyššia štátna funkcia, ktorú obsadila.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #demonštrácia #Zuzana Čaputová