António Guterres: Digitálna budúcnosť pre všetkých

Nové technológie ponúkajú ohromné možnosti, ako výrazne maximalizovať prácu Organizácie Spojených národov v prospech mieru, udržateľného rozvoja a ľudských práv.

27.06.2019 14:00
debata

Vedecký pokrok pomáha liečiť smrteľné choroby, nakŕmiť rastúcu populáciu, pokračovať v ekonomickom rozvoji a spájať biznis sektor, komunity, rodiny a priateľov po celom svete tak ako nikdy predtým.

Rýchlo sa rozvíjajúce oblasti ako umelá inteligencia, databázy blockchain a biotechnológie majú veľký potenciál zlepšovať kvalitu života a zdravia, vytvárať riešenia, ktoré budú inovatívnym spôsobom odpovedať na globálne výzvy.

Tempo, akým sa zmeny dejú, je pozoruhodné. Nové technológie prichádzajú z laboratórií priamo na globálne využitie predtým nepoznaným tempom. Vyše 90 percent všetkých údajov, ktoré dnes existujú, vzniklo za posledné dva roky. Jeden odborník na technológie mi nedávno povedal, že hoci táto oblasť napreduje rýchlosťou blesku, v budúcnosti sa už nikdy nebude rozvíjať tak pomaly ako v súčasnosti.

Pre polovicu svetovej populácie je prístup k digitálnym technológiám drahý, pomalý alebo nemožný. Táto priepasť zhoršuje nerovnosti v ďalších kľúčových oblastiach ako vzdelanie, zdravie a bohatstvo.

Dnes, keď sa svet usiluje dosiahnuť splnenie Cieľov udržateľného rozvoja – plánu dohodnutom na medzinárodnej úrovni, nám digitálne technológie môžu pomôcť práve v oblastiach, kde svet najviac zaostáva. Mali by zaujať inkluzívny postoj, ktorý nám pomôže vtiahnuť všetkých zainteresovaných a urobiť vážne kroky, ktoré podporia zmysluplné zapojenie sa žien a vzdelávať dievčatá v oblastiach vedy, technológie, matematiky a inžinierstva.

Zatiaľ čo mnohí si už ani nevedia spomenúť, aký bol kedysi život bez internetu, iní zase trpia rozdielmi v digitálnych zručnostiach. Pre viac ako polovicu svetovej populácie je prístup k digitálnym technológiám drahý, pomalý alebo jednoducho nemožný. Táto priepasť zhoršuje nerovnosti v ďalších kľúčových oblastiach ako vzdelanie, zdravie a bohatstvo. Všetci by mali dostať šancu na využívanie digitálnych možnosti – na úžitok všetkých.

Všetci by sme však mali tiež vedieť rozpoznávať hrozby, ktoré nové technológie sprevádzajú. Nie sme ďaleko od sveta, v ktorom systémy zbraní dokážu samy identifikovať a zabíjať, čo je vývoj nezlučiteľný s morálkou. Sociálne médiá sa využívajú na šírenie nenávisti a klamstiev. Technológie zneužívajú teroristi a organizované kriminálne siete číhajú na skrytých sieťach darknetoch, využívajúc šifrovanie a takmer anonymné platby kryptomenou na obchodovanie s ľuďmi a nelegálnymi drogami.

Inovácie nám otvárajú nové pracovné príležitosti. Mnohí sa však boja, že ich pracovná pozícia padne za obeť zavádzaniu automatizácie, čo umocní potrebu rozsiahleho preškoľovania, rozšírených schém sociálnej ochrany a vzdelávania od najmenších až po celoživotné.

Môžeme a musíme urobiť viac pre to, aby digitálne technológie pracovali pre dobro. To je aj jeden z dôvodov, prečo som založil Panel na vysokej úrovni pre digitálnu spoluprácu, ktorý práve vydal správu:(https://digitalcooperation.org/…-for-web.pdf). Panel za účasti rozličných odborníkov pod vedením Melindy Gatesovej z nadácie Gates Foundation a Jacka Ma z technologického konglomerátu Alibaba prediskutoval a preskúmal celé spektrum výziev a napokon vydal detailné odporúčania, ako vytiahnuť to najlepšie z nových technológií.

Títo experti odporučili, ako vyriešiť rozdiely v digitálnych zručnostiach a možnostiach, ako zvýšiť spoluprácu a lepšie spravovať rozvoj digitálnych technológií prostredníctvom otvorených, flexibilných modelov, so zapojením viacerých strán.

Klasické formy vládnutia sú v tomto prípade nepoužiteľné. Technológie sa vyvíjajú tak rýchlo, že kým sa rozhodovatelia stretnú, vydiskutujú danú tému, schvália ju, ratifikujú a implementujú novú zmluvu, celá daná oblasť už medzičasom prešla ďalšími zmenami. Analogická tvorba politiky v digitálnom svete nefunguje.

Vítam, že panel na vysokej úrovni uznal OSN ako jedinú legitímnu a dynamickú platformu, kde sa môžu vlády, predstavitelia občianskej, akademickej a vedeckej komunity či technologického priemyslu stretnúť, aby diskutovali o tom, ako napredovať. Okrem toho, že OSN môže prispieť tým, že zvoláva zástupcov, má schopnosť nastaviť latku, štandardy, budovať kapacity či zbierať dáta. Navrhnem preto plán, ako môže naša organizácia v tejto veci napredovať a rád budem organizovať akékoľvek diskusie, ktoré veci pomôžu.

Tento typ diskusie neznesie odklad. Vek vzájomnej digitálnej závislosti sa prehlbuje s každým živým vysielaním cez internet, online transakciou a novou inovatívnou platformou.

Tak ako je to aj pri iných kľúčových globálnych javoch (obchode, komunikácii, klimatických zmenách a mobilite ľudí), medzinárodná spolupráca môže byť tou zmenou medzi pokrokom a chaosom. Potrebujeme sa pohnúť vpred, aby sme budovali dôveru, boli stále krok pred vynárajúcimi sa problémami a formovali mierovú, prosperujúcu a pozitívnu digitálnu budúcnosť pre všetkých.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #digitálne technológie #inkluzívny postoj #Ciele udržateľného rozvoja