Premiér všetkých Grékov?

"Som tu, aby som zjednotil všetkých Grékov,“ vyhlasuje nový predseda vlády Kyriakos Mitsotakis z konzervatívnej strany Nová demokracia (ND), ktorá v nedeľu vyhrala predčasné voľby v Grécku so ziskom 39,9 percenta hlasov a 158 poslaneckých kresiel.

10.07.2019 14:00
debata

V porovnaní s tým jeho predchodca v úrade z radikálne ľavicovej strany Syriza (dosiahla 31,5 % hlasov a 86 mandátov) Alexis Tsipras ešte do poslednej chvíle pred májovými eurovoľbami tvrdil, že je premiérom, ktorý obhajuje záujmy „mnohých“. Potom sa ukázalo z výskumov verejnej mienky, že Syriza „zničila strednú vrstvu“ a Tsipras s podobnými vyhláseniami prestal.

Ako teda zničil strednú vrstvu? Tým, že dorazil, čo začala vláda Antonisa Samarasa z ND pod tlakom Európskej únie, keď sa okresali penzie, ktoré tak klali oči ľuďom v zahraničí. Išlo o bájnych 1 500 až 15-tisíc eur, čiže o penzie menšiny, ktoré však vyvolávali zdanie, že si Gréci na dôchodku žijú nad pomery.

Okrem tejto časti penzistov sa do strednej vrstvy počítajú najmä živnostníci, ktorí to v Grécku mali vždy ťažké. Aby niekto dostal živnostnícky list, musel zaplatiť peknú sumičku a každý rok odvádzal dopredu daň z predpokladaného príjmu a iné poplatky. Tsipras k tomu pridal tzv. príspevok solidarity, z ktorého sa platili výdavky na podporu nemajetných. Do strednej vrstvy sa priraďovali tiež štátni zamestnanci, ktorých prehnané príjmy zdanili.

Ľavičiar Alexis Tsipras odovzdáva novej, pravicovej vláde Grécka lepšiu krajinu s 37 miliardami eur v štátnej pokladnici, kým on ju v roku 2015 preberal prázdnu.

Po voľbách Tsipras konštatoval, že prehra jeho strany nie je strategickou porážkou, lebo novej, pravicovej vláde odovzdáva lepšiu krajinu s 37 miliardami eur v štátnej pokladnici, ktorú on po parlamentných voľbách v septembri 2015 prevzal prázdnu. Urobil veľa pre Grékov trpiacich v hlbokej finančnej kríze, keď umožnil 2,5 milióna nepoisteným občanom prístup do štátnych nemocníc a fakticky zabezpečil, aby ani jedna rodina netrpela hladom a nemusela žobrať.

Už tri roky dostávali chudobní každý rok na Vianoce tzv. spoločenský podiel a dôchodcovia tzv. trinástu penziu. Mnohí však boli na Tsiprasa nahnevaní, lebo umožnil, aby slovanskí Macedónci získali pre svoj štát názov Severná Macedónia, čo by malo zamedziť využitie veta Aténami pre vstup tejto krajiny do euroatlantických štruktúr. Pre cudzincov je to nepochopiteľné, pre Grékov však logické, pretože „Macedónsko je len jedno, a to grécke“, ako tvrdia.

Vo voľbách nešlo ani tak o programy politických strán. Nová demokracia v ňom mala tri stručné body: silný rozvoj, viac lepšej práce a bezpečnosť pre obyvateľov. Ihneď po svojom víťazstve sľúbila spustiť výstavbu na bývalom letisku v Aténach, prijať podnety pre firmy, aby vytvárali pracovné miesta a zamestnanie pre uchádzačov o prácu v polícii, nové policajné autá a nepriestrelné ves­ty.

Zaujímavý je tiež bod programu o preventívnych zdravotných prehliadkach zadarmo a prevencii rakoviny. Už pred dvoma rokmi začali volať ľuďom súkromné diagnostické centrá, že sa môžu dať prehliadnuť zadarmo.

Podarený bol slogan ND: „Ak všetko ostane tak, ako bolo, určite prídu noví investori, ale len na dovolenku.“ Syriza sa bráni, že za jej vládnutia sa zahraničné investície zvýšili z jedného na dve percentá a nezamestnanosť klesla z 27 na 18 percent. Obviňuje konzervatívcov, že majú skrytú agendu a obyvatelia ešte nevedia, čo ich čaká.

Všetci sú však radi, že sa do parlamentu nedostal neonacistický Zlatý úsvit, ktorému dali svoj hlas menej ako tri percentá voličov (roku 2015 získal 7 % a 18 mandátov). Nahradila ho strana Grécke riešenie, ktorá však vyhlasuje, že s fašistami nemá nič spoločné. Mnohí si mysleli, že jej predseda Kyriakos Venopoulos sa strápnil tým, že pred dvadsiatimi rokmi predával knihu s autentickými listami Ježiša Krista, no viacerí Gréci ho napriek tomu volili (3,7 %, 10 mandátov).

Bývalý minister financií v Tsiprasovej vláde Gianis Varoufakis s koalíciou ľavičiarov a liberálov MeRA25 sa tiež dostal do parlamentu (3,4 %, 9 mandátov). Tak isto ako Komunistická strana Grécka stále verná Stalinovi (5,3 %, 15 mandátov) a Hnutie za zmenu (KINAL), v ktorom sa združujú nasledovníci ľavicovo-centristickej strany PASOK Andreasa Papandrea (8,1 %, 22 mandátov).

V 300-člennom zákonodarnom zhromaždení teda budú sedieť zástupcovia šiestich strán. Bude veľmi stabilné, keďže Nová demokracia si zabezpečila 186 mandátov aj vďaka majoritnému bonusu, ktorý víťazovi pridáva 50 poslaneckých kresiel (roku 2015 získala 28,1 % hlasov a 75 mandátov, kým Syriza pri 35 % až 149 mandátov). ND bude mať v rukách takmer všetky prefektúry a otvára sa jej tak horizont silného rozvoja. Klimatická situácia síce volá po inom druhu rozvoja, ale to je už iná vec.

Grécko môže byť v konečnom dôsledku rado, že sa vytvorila nová vláda a že nenasleduje letné obdobie bezvládia. V takom prípade by sa nespokojná chudoba nedala zvládnuť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alexis Tsipras #Severné Macedónsko #voľby v Grécku 2019 #Kyrjakos Mitsotakis