Demokratický socializmus z Ameriky podľa Bernieho Sandersa

Zo Spojených štátov očakávame v ideovo-politickej rovine varianty republikánskeho konzervativizmu a pravicového liberalizmu demokratov, ktorých by sme asi na Slovensku volali „slniečkarmi“. Slovné spojenie demokratický socializmus nostalgicky spájame s odkazom roku 1968.

23.07.2019 16:00
debata

Tretieho novembra 2020 budú v USA prezidentské voľby, a tak uchádzači o post hádam najmocnejšieho človeka planéty už prezentujú svoje vízie. V Demokratickej strane je kandidátom číslo dva Bernie Sanders, veterán americkej ľavice. Asi nebude prezidentom, lebo obyčajne funkciu pre druhé obdobie obháji úradujúca hlava štátu, čo momentálne znamená republikán Donald Trump, a demokrati pravdepodobne vyberú do zrejme dopredu prehratej bitky Joea Bidena.

Byť vo vnútrostraníckom súperení druhý však znamená veľkú podporu politicky angažovanej časti obyvateľstva a Sanders ju získava s heslom demokratického socializmu. Rozumie pod ním niečo pripomínajúce rozvinutý európsky sociálny štát. Ide mu o zdravotnú starostlivosť pre každého, bezplatné vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa (college), slušnú minimálnu mzdu a o čosi, čo je aj v Európe, žiaľ, nezvyčajné, o demokraciu na pracovisku.

Sanders zdôrazňuje, že jeho cieľom nie je štátne vlastníctvo výrobných prostriedkov, ale bojuje za ekonomické práva a ľudskú dôstojnosť. Usiluje sa zvrátiť koncentráciu bohatstva v rukách mizivej menšiny, ktorej rubom je bieda mnohých ľudí dokonca i v najbohatších krajinách.

Sanders sa usiluje zvrátiť koncentráciu bohatstva v rukách mizivej menšiny, ktorej rubom je bieda mnohých ľudí i v najbohatších krajinách.

Svoju politickú cestu nazýva demokratickým socializmom a označuje sa za demokratického socialistu. Socializmus tak prestáva byť strašiakom v rukách pravice. ktorý slúži na boj takmer s každým návrhom sociálneho opatrenia. Získava späť postavenie alternatívy postmoderného kapitalizmu, o ktorej sa diskutuje a ktorá nadchýna mládež.

Komplexnú Sandersovu politickú koncepciu obsahuje kniha „Naša revolúcia. Budúcnosť, v ktorú možno veriť“. Je zaujímavé, že vari najvýznamnejší prejav predniesol študentom Georgetownskej univerzity, ktorá je spätá s jezuitmi. Pritom jeho názory na LGBT komunitu, legalizáciu marihuany, čiastočne i zahraničnú politiku sú u nás cudzie katolíckemu konzervatizmu i väčšine ľavice. Sanders však nie je iba tzv. kultúrnym ľavičiarom, lebo jadro jeho politiky sa týka ekonomickej a štátnej moci.

V tejto chvíli nejde o rozbor jeho programu, ktorý už posunul Demokratickú stranu vnútropoliticky silne doľava, ale o návrat symbolického slovného spojenia demokratický socializmus do centra politického diania. V našej časti sveta sa mu dosiaľ v propagande vyhýba aj ľavica, presadzujúca podobné ideály a opatrenia ako Sanders. Jeho príchod práve z USA prekvapuje.

Smer SD je rovnako ako väčšina sociálnodemokra­tických strán členom Socialistickej internacionály a v zásade presadzuje ľavicové opatrenia. O demokratickom socializme však v každodennej politike prezieravo nehovorí.

Oživenie ideálu demokratického socializmu v krajine symbolizujúcej kapitalizmus je mincou s dvoma stranami. Môže prispieť k zlepšeniu postavenia a vzdelanosti veľkej časti neprivilegovaných, a to aj mimo USA, čím ich spraví odolnejšími voči ovládaniu. Zároveň však umiernenosťou a postupnosťou presadzovania aj významných zmien, typickou pre sociálnu demokraciu, zbaví demokratický socializmus pátosu hesla revolúcie.

Demokratický socializmus totiž symbolizuje niečo viac ako sociálnu politiku. Aj v podaní Bernieho Sandersa predstavuje náčrt lepšieho, čiže ľudskejšieho a azda i spravodlivejšieho usporiadania spoločnosti. Nie je len spomienkou na významnú chvíľu v našich dejinách, ale aj súčasťou intelektuálneho ruchu a politického diania vo viacerých rozvinutých krajinách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spojené štáty #Bernie Sanders #americká ľavica #demokratický socializmus #koncentrácia bohatstva