Úzky profil menom solidarita

Jednou z príčin rozdelenia československej federácie bol nedostatok solidarity medzi Čechmi a Slovákmi. Špekulácie o tom, kto na koho dopláca, sa ukázali v danej chvíli silnejšie ako pocit spolupatričnosti.

16.08.2019 14:00
debata (8)

Praha sa obávala, že ju Bratislava bude zdržiavať pri triumfálnej ceste na Západ. Slováci zasa cítili, že Česi nikdy nepripustia ich úplnú emancipáciu v rámci jedného domu. Spolužitie si však žiada solidaritu, či už ide o štátny alebo rodinný zväzok. Manželstvo vydrží všakovaké skúšky a otrasy, no skolabuje, keď zo vzťahu dvoch vymizne solidarita.

Pokojné a pomerne úspešné rozdelenie spoločného štátu, ktoré si s odstupom času pochvaľujeme, však degradovalo hodnotu solidarity v našej spoločnosti. Veď čo, dokážeme sa bez nej zaobísť – a niekedy ju treba aj potlačiť, nech sa nemotá potvora pod nohami!

Lenže ak Slováci v osudovej chvíli neukázali naozajstnú solidaritu s najbližším národom, ako môžeme očakávať, že budú solidárni s 27 štátmi Európskej únie?

Prečo si myslíme, že budeme solidárni s geograficky vzdialenými a politicky nezrozumiteľnými krajinami, ktoré exportujú do Európy utečencov? Ako môžeme byť reálne zanietení pre efektívny multilateralizmus, ktorý predpokladá, že niektoré štáty doplácajú na iné a v určitých momentoch prináša niekomu výhody, inému zasa nevýhody?

A napokon, ako dokážeme s chradnúcou solidaritou rozvíjať náš vlastný štát? Verí azda niekto, že znevýhodnené oblasti Slovenska sa samy vzchopia a dostihnú tie rozvinutejšie? Je regionálna solidarita naozaj iba vecou vlády a eurofondov?

Skrátka, pojem solidarity je v našich končinách taký podhodnotený, že si s niektorými partnermi vo svete nedokážeme porozumieť. Oni hovoria o voze, my o koze. Príkladom je Migračný pakt OSN z Marrákeša.

Solidarita sa v štátnej politike nedá nahradiť protézami, ani rečami. Za socializmu sa ako „úzky profil” označoval tovar, ktorého bol nedostatok, ale pri zvýšenom úsilí bolo možné ho získať. Dnes je úzkym profilom solidarita. Môžeme sami seba upokojovať argumentom, že nielen u nás – alebo, naopak, ľutovať, že práve u nás.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #solidarita #ČSFR #multilateralizmus #migračný pakt OSN #úzky profil #spoločný štát