Zjednotená krajina, rozdelené myslenie

O necelé tri mesiace bude 30. výročie pádu Berlínskeho múru. Nemci, ktorí z neho profitovali aj tak, že okrem zániku komunistickej diktatúry zažili aj zjednotenie svojej krajiny, však pred spomienkovými slávnosťami neveľmi pôsobia, že by boli na seba hrdí. Práve naopak, ozývajú sa hlasy o údajnom stroskotaní spoločenského projektu Aufbau Ost (rozvoj územia bývalej NDR).

20.08.2019 16:00
debata (6)

Keď došlo k zjednoteniu, hovorilo sa, že bude trvať tridsať rokov, kým sa Nemci po každej stránke stanú zjednoteným národom. Politici, najmä niekdajší kancelár Helmut Kohl, vychádzali dokonca z toho, že životná úroveň bude postupne nielen rovnaká v celej krajine, ale oblasti niekdajšej NDR budú mať dlhodobo v rámci spolkovej republiky najlepšie hospodárske perspektívy.

Kohlova éra sa skončila roku 1998. Celospo­ločenská debata o tom, že treba spochybňovať jeho víziu, sa však spustila, až keď pred dvoma rokmi zomrel. Odvtedy sme svedkami zvláštnej hyperaktivity Merkelovej vlády ohľadom východného Nemecka. Vychádza množstvo štúdií, ktoré sa venujú rozsiahlej revitalizácii východných území NSR. Pritom ide o výraznú zmenu politického kurzu, nielen kancelárky. Aj ostatní vysokopostavení politici začali verejne priznávať určité rozdelenie spoločnosti, ktoré v Nemecku naďalej panuje.

Verejnosť pritom bola vyše 25 rokov presviedčaná, že ohľadom východných spolkových krajín musí byť trpezlivá, lebo sa vraj prijalo dostatočne veľa zákonov v prospech ekonomického ozdravenia týchto oblastí. V posledných dvoch rokoch však už nejde výlučne o rozdiely medzi západným a východným Nemeckom. Nemcom sa síce ekonomicky darilo ako nikdy predtým, no z hospodárskeho rastu profitovalo iba niekoľko regiónov, ktoré sa zväčša nachádzajú na západe.

Mnohí tvrdia, že pravicoví extrémisti ohrozia blahobyt nielen Saska tým, že odstrašia investorov. Pritom nemálo voličov AfD patrí práve medzi ekonomicky úspešných ľudí.

Ďalší dôvod na vypracovanie plánov na oživenie neuspokujúco vyvinutých regiónov je stále rastúca popularita pravicových populistov zo strany Alternatíva pre Nemecko (Alternative für Deutschland – AfD), ktorí sa radi tvária ako „jediní právni dedičia roku 1989“. Na jeseň sa budú konať voľby v spolkových krajinách Brandenbursko, Durínsko a Sasko. Podľa výskumov verejnej mienky treba rátať s fiaskom tradičných strán. AfD má šancu stať sa najsilnejšou politickou silou v novozvolenom saskom parlamente. Momentálne by tam získala viac-menej štvrtinu hlasov. Tým by sa skončilo doterajšie vnímanie tejto strany ako akéhosi prechodného fenoménu občianskeho protestu, ktorý treba ignorovať spojením síl etablovaných politických subjektov.

Predseda saskej vlády Michael Kretschmar (CDU) dôrazne vylučuje spoluprácu s populistami, no vo volebnej kampani nevie presvedčivo odpovedať na otázku, ako chce vytvoriť modernú politickú mapu bez diskriminácie početných voličov AfD. Mnohí ho však podporujú tvrdeniami typu, že pravicoví extrémisti ohrozia blahobyt nielen Saska preto, lebo odstrašia investorov. Pritom nemálo voličov AfD patrí práve medzi ekonomicky úspešných ľudí. Takto sa určite nedá získať späť dôvera tých voličov, ktorí ešte nedávno uprednostňovali tradičné politické strany pred novými populistami.

Treba si však počkať na ďalší vývoj v AfD. Už dávno sa pripúšťa možnosť, že sa táto strana rozdelí, lebo predstavitelia jej ekonomického krídla už nechcú spolupracovať s nacionalistami. Tradičné strany by určite uvítali takúto chvíľu oddychu. Riešenie na premostenie priepasti nielen v sociálnej sfére, ale aj v myslení západných a východných Nemcov, však bude treba ďalej hľadať.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Helmut Kohl #AfD #zjednotenie Nemecka #Michael Kretschmart