Jednovaječní chameleóni v diplomacii

Čeština vraj pozná tri spôsoby vyjadrenia nesúhlasu: neutrálny - ne, elegantný - nikoli, expresívny - tůdle, čerta starýho, zlaté voči, takového lofasa a podobne - podľa temperamentu hovoriaceho. Ale keď žiaden z uvedených spôsobov nie je vhodný či možný, použije sa štvrtý, univerzálny spôsob nesúhlasu: áno (podľa Ludvíka Vaculíka).

23.08.2019 15:00
debata (4)

Diplomati vedia, o čom je reč. V medzinárodných záležitostiach áno môže znamenať nie a naopak. Sankcie voči Rusku? Niektorí hovoria áno, ale myslia nie. Plynovod Nord Stream 2? Niektorí hovoria nie, no myslia áno. Tento zdanlivý rozpor sa niekedy označuje ako reálpolitika.

Neznamená to oportunizmus ani schizofréniu, častejšie ide o úsilie neskončiť na slepej koľaji vzťahov. Kategorické postoje štátu dokážu imponovať, vytvárajú dojem sebavedomia a sily. Ale keď mocnosť hovorí „musím jasne artikulovať, čo žiadam, aby sa ostatní podľa toho zariadili“, je veľký predpoklad, že tí ostatní nadšení nebudú.

Áno a nie sú súrodenci chameleóni, jeden sa mimikruje podľa druhého. Hádam preto má diplomacia oddávna povesť klamajúcej a úskočnej profesie. „Ste hov… v hodvábnej pančuche,“ povedal rozhnevaný Napoleon Charlesovi-Mauriceovi Talleyrandovi, keď mal pocit, že ho minister zahraničia podrazil. Talleyrand preglgol urážku a to ho zachránilo: prežil rýchlo kvaseného cisára z Korziky nielen politicky, ale aj fyzicky. Hoci intrigánske typy ako on dodnes škodia vnímaniu diplomacie ako pozitívnej činnosti.

Diplomati sa vedome aj inštinktívne vyhýbajú rozbíjaniu porcelánu a konfrontácii. Má to však za následok, že sú pragmatici, nie hrdinovia. Galileo Galilei bol väčší diplomat ako Giordano Bruno – nedal sa za pravdu upáliť, dokonca pokľakol. Alebo je to iba ďalšia legenda, ktorá potvrdzuje, že vyššie princípy nemusia byť zlučiteľné s reálnym životom? A že Zem sa krúti bez ohľadu na to, či to niekto hlása, alebo popiera?

Pravdy sú vždy dve, lenže jedna z nich je lož, povedal Rudolf Fabry. Bol nadrealista, zatiaľ čo diplomati sú realisti. Ale aj nadrealisti a realisti si môžu porozumieť, napríklad pri výklade nasledujúceho verša: „Ktosi šiel po ceste s Féneom ruka v ruke, /ten ktosi som bol ja a ja som bol Féneo.“ Trochu zamotané? Nuž, keby bol život jednoduchý, viaceré profesie sa stanú nepotrebné.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Napoleon #Ludvík Vaculík #vyjadrenie nesúhlasu #Rudolf Fabry #reálpolitika #Charles-Maurice Talleyrand