ad Prežijeme liberalizáciu bez hraníc?

Rád by som reagoval na komentár Brigity Schmögnerovej o Komplexnej hospodárskej a obchodnej dohode medzi Kanadou a EÚ (CETA).

05.09.2019 14:00
debata (1)

Kanada a Slovensko spoločne obchodovali dlhší čas ešte pred uzavretím spomínanej dohody. A tento obchod rástol. V roku 2016, t. j. pred uzavretím dohody CETA, vyviezlo Slovensko do Kanady tovar v hodnote 354 miliónov €, čo je o 30 % viac ako v roku 2015. Zároveň z Kanady doviezlo tovar v hodnote 72 miliónov €, čo predstavuje nárast o 5 %.

Či už s dohodou, alebo bez nej, navzájom by sme obchodovali tak či tak. Slovensku prináša obchod výhody v podobe vytvárania a podporovania kvalitných pracovných miest.

Tak prečo CETA? Obchod má svoje výhody, no voľnejší obchod ich má ešte viac. Nielenže Slovensko prečkalo liberalizáciu, ale z nej aj nesmierne veľa vyťažilo. Od vstupu do EÚ vzrástol slovenský HDP na obyvateľa v parite kúpnej sily o 120 % a naďalej rastie.

Práve preto pristúpili Kanada a EÚ na dohodu CETA: znížiť obchodné náklady, vytvárať nové kvalitné pracovné miesta a zväčšovať bohatstvo, z ktorého majú úžitok všetci, a to pri ochrane tých oblastí, na ktorých nám záleží.

V roku 2018, ktorý je prvým rokom predbežného uplatňovania CETA, vzrástol slovenský vývoz do Kanady na 511 miliónov €, čo je o 24 % viac ako v r. 2017. Slovensko v r. 2018 doviezlo z Kanady tovar za 89 miliónov EUR (nárast o 22 % v porovnaní s r. 2017).

Obchod má svoje výhody, no voľnejší obchod ich má ešte viac. Práve preto pristúpili Kanada a EÚ na dohodu CETA: znížiť obchodné náklady, vytvárať nové kvalitné pracovné miesta a zväčšovať bohatstvo, z ktorého majú úžitok všetci.

Neexistujú štatistiky o tom, aká časť tohto nárastu je dôsledkom dohody CETA, resp. či by k nemu aj tak došlo. Ale rastúci slovenský vývoz do Kanady podporuje tvorbu pracovných miest na Slovensku. Aj keď úžitok na obyvateľa nemusí byť enormný, významnú mieru dosahuje u ľudí, ktorí pracujú na miestach spojených s týmto vývozom, ako aj u ich vyživovaných osôb.

Poznáme aspoň štyri úžitky, ktoré CETA prináša:

Po prvé, predbežným uplatnením v septembri 2017 CETA okamžite odstránila 98 % ciel (daní z dovozu) uvalených na obchod medzi Kanadou a EÚ. Znamená to nižšie náklady a potenciálne väčší obrat pre podniky. Výsledkom môžu byť aj nižšie ceny a väčší výber pre spotrebiteľov. Bezpečné trhy pre slovenský export sú dôležité.

Po druhé, dohoda CETA pomáha slovenským podnikom expandovať do Kanady, s prístupom na severoamerické a ázijské trhy.

Po tretie, CETA zaväzuje Kanadu aj EÚ k udržiavaniu vysokej úrovne ochrany práce, zdravia, bezpečnosti a životného prostredia. CETA chráni schopnosť vlád zabezpečovať reguláciu vo verejnom záujme. Takisto zaručuje, že si vlády ponechajú slobodu pri riadení verejných služieb, a to podľa ich vhodnosti.

Kanada aj EÚ majú svoje vlastné normy týkajúce sa zdravia a bezpečnosti potravín. Dohodou CETA sa táto skutočnosť nemení. Žiadne ustanovenia CETA nevyžadujú, aby sa tieto normy upravili. Všetok vyvážaný tovar z Kanady do EÚ a všetci kanadskí investori v rámci EÚ musia spĺňať príslušné právne predpisy a nariadenia platné na úrovni EÚ, ako aj na miestnej úrovni (vrátane slovenských právnych predpisov). Patria sem všetky právne predpisy a nariadenia týkajúce sa geneticky modifikovaných organizmov (GMO) a glyfosátu.

Podľa dohody Svetovej obchodnej organizácie (WTO) o uplatňovaní sanitárnych a fytosanitárnych opatrení (SPS) musia EÚ a Kanada zabezpečiť, aby sa dané opatrenia SPS zakladali na vedeckých zásadách a aplikovali sa iba v rozsahu nevyhnutnom na ochranu života alebo zdravia ľudí, zvierat alebo rastlín. Táto dohoda WTO takisto uznáva právo prijať za určitých podmienok preventívne opatrenia. Dohoda CETA tieto povinnosti nemení.

Po štvrté, dohoda CETA zaisťuje lepší systém riešenia investičných sporov v porovnaní s tým existujúcim. CETA zriadi stály súd a odvolací orgán, s profesionálnymi a nezávislými rozhodcami, ktorých si zvolia strany dohody (nie investori). CETA navyše objasňuje aj to, že regulačná zmena negatívne ovplyvňujúca investíciu alebo narúšajúca investorské očakávania zisku nepredstavuje porušenie povinností v oblasti ochrany investícií. Okrem toho súd nemôže stranám dohody nariadiť, aby upravili svoje zákony, právne predpisy alebo zásady. Európsky súdny dvor v apríli 2019 potvrdil zlučiteľnosť systému investičných súdov v rámci dohody CETA so zmluvami EÚ. Tento nový zlepšený systém však nadobudne účinnosť až po tom, čo všetky členské štáty EÚ ratifikujú dohodu CETA.

CETA je slovenský úspešný príbeh: Hokejová legenda Peter Šťastný ako poslanec Európskeho parlamentu pracoval na začatí týchto rokovaní. A Slovensko prispelo k sfinalizovaniu CETA počas svojho predsedníctva v Rade EÚ v roku 2016. CETA je zjavne proeurópska.

Kanada a Slovensko sú prirodzenými hospodárskymi partnermi, rovnako ako sme blízkymi partnermi v otázkach ľudských práv, životného prostredia a spojencami v rámci NATO. Naše partnerstvo je výsledkom spoločnej histórie, kultúry a hodnôt vrátane slobody, demokracie a princípov právneho štátu.

Kanada a 13 členských štátov EÚ už dohodu CETA ratifikovali. Dúfam, že na základe faktov a skúseností schváli dohodu CETA aj Slovensko. Podstatným faktom je, že s dohodou CETA sme na tom lepšie ako bez nej.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Slovensko #Kanada #CETA #liberalizácia