Naše maďarské dilemy

Považujem za prirodzené, že proeurópsky program je aj proslovenský, ktorý slúži všetkým občanom tejto krajiny. Iba málo ľudí však číta volebné programy politických strán. Pravda, v dnešnom mediálnom svete sa voľby nedajú vyhrať programom. Zároveň je pravda i to, že bez programu sa nedá nájsť potenciálny koaličný partner.

19.09.2019 14:00
debata (2)

Najdôležitejšie je azda to, že program sa môže stať kompasom, ktorý vedie k partnerskej spolupráci strán s podobným zameraním alebo aspoň podobnou hodnotovou orientáciou. Občianske hodnoty, demokracia, právny štát, nespochybniteľnosť ústavných slobôd. Verím, že toto by mal byť akčný fundament politickej formácie „novej maďarskej jednoty“.

Maďari na Slovensku v budúcoročných voľbách do Národnej rady SR opäť dostanú šancu robiť politiku v duchu požiadaviek 21. storočia. Spolu. Silné parlamentné zastúpenie je len prvý krok, ale je to dôležitý prostriedok. Najdôležitejšia ostáva kvalita programu a jeho obsah, keďže z dlhodobého hľadiska určí kvalitu všedných dní. Naším partnerom môžu byť iba strany a občianske iniciatívy, ktoré zdieľajú uvedený rebríček hodnôt.

Naším partnerom nemôže byť ten, kto spochybňuje demokraciu, slobodu a právny štát. Kto vylučuje iných a podnecuje nenávisť, nech to skrýva pod akékoľvek – národné či kresťanské – rúcho. Nemôže existovať krátkodobý politický prospech, ktorý robí akceptovateľnou autoritársku, osobnú politickú závislosť. Dôležitou skúsenosťou menšinového bytia je to, že svoj osud nikdy nemôžeme viazať len na jednu osobu. Garanciou nášho právneho postavenia a existencie je iba inštitucionálny systém zastupiteľskej parlamentnej demokracie.

Práva Maďarov na Slovensku zaručí skôr široko a hlboko integrovaná Európska únia. To je náš najvyšší záujem – naša bezpečnosť! Maďari žijúci v Slovenskej republike sa musia správať dospelo, musia uvažovať samostatne a zodpovedne. Vplyv Fideszu na maďarskú politiku na Slovensku sa nedá akceptovať. Tu, doma, musíme chodiť po vlastných cestách. Sme to totiž my, čo najlepšie vieme, aký je stav bezprávia a, naopak, aký je stav právnej istoty, stálosť a vypočítateľnosť.

V Európe ležia veľké krajiny, ktorých ekonomická, politická, finančná a vojenská sila je rozhodujúca. A potom sme tu my malé krajiny, ktoré taký rozhodujúci vplyv nemajú. Naším cieľom nie je to, aby si nás slepo vážili len a len preto, lebo sme Maďari.

V uplynulých tridsiatich rokoch sa naša domáca demokracia výrazne opotrebovala. Treba sa zmeniť a meniť aj ju smerom k čistejšiemu verejnému životu.

Naším záujmom je rovnováha, dobré susedské a európske vzťahy. Našou cestou nie je arogantná zádrapčivosť. Naopak, našou hlavnou úlohou je vypočítateľné správanie a vedenie politiky, ako aj získavanie spojencov, aby sme si zachovali svoje národné, jazykové a kultúrne tradície. Blížiace sa parlamentné voľby nastoľujú pred nás mimoriadnu výzvu, obrovskú zodpovednosť a zároveň výnimočnú príležitosť. V súčasnosti sme však videli iba rozpačité doťahovanie sa medzi dvoma väčšími stranami, ktoré sa napokon skončilo neúspechom.

SMK ukazovala otvorenosť a hľadala riešenia, kým Most len naťahoval čas. Zdá sa, že tam dominujú stranícke, respektíve osobné záujmy. Od tohto stola treba odísť. Béla Bugár a jeho politickí spolupútnici sú prekážkou obrody. Takéto správanie nie je v prospech Maďarov na Slovensku. Nesmieme zostať pri etnobiznise, ktorý slúži záujmom tajných dohôd a oligarchov, čo, žiaľ, doteraz charakterizovalo menšinové politizovanie v strednej Európe.

V uplynulých tridsiatich rokoch sa naša domáca demokracia výrazne opotrebovala. Treba sa zmeniť a meniť aj ju smerom k čistejšiemu verejnému životu. Nech príde nový subjekt, hoci aj volebná strana. Ak získame silné zastúpenie v parlamente, bude to šanca začať odznova takmer ako po roku 1989.

Konsenzuálnym zákonodarstvom v Národnej rade môžeme byť aktívnou súčasťou reformy Ústavy SR, ako aj demokratických inštitútov. Opustiac zákopy, zabudnúc na trenice a hľadanie nepriateľa. Môžeme robiť zmysluplnú, meritórnu prácu v prospech spoločenstva, teda nás všetkých.

Nemajme však ilúzie, výsledky sa nedajú dosiahnuť v krátkodobom horizonte. Budeme potrebovať veľa-veľa trpezlivosti a rozvahy. Toho, kto sa teraz podujme na politickú reprezentáciu, čaká drina. Oprávnene sa však dá od neho očakávať, že využije všetky prostriedky svojho mandátu a bude neustále presadzovať vládu práva.

Väčšina maďarskej populácie na Slovensku sa jednoznačne priklonila k podpore vytvorenia spoločnej kandidátky. To je napokon dobrá správa. Spokojní by sme však mohli byť len vtedy, keby nová parlamentná frakcia presadzovala načrtnutý program, ktorý je v súlade s európskymi hodnotami a vyhovuje záujmom našej menšiny, ako aj záujmom celej krajiny.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďari #voľby #Most-Híd #SMK