Terénna sociálna práca ako úspešný nástroj integrácie Rómov

Blížiace sa okrúhle výročie Novembra ponúka priestor na bilancovanie zmien v spoločnosti za uplynulých tridsať rokov. Isté je, že sa výrazne prehĺbili sociálne rozdiely a spoločnosť sa diverzifikovala. Jeden z najvýraznejších prepadov sa dotkol Rómov.

25.09.2019 14:00
debata

Za bývalého režimu neexistovala rómska národnostná menšina, iba „občania cigánskeho pôvodu“. Povinná zamestnanosť sa ukázala ako neudržateľná, a tak v 90. rokoch boli Rómovia prví, ktorí v rámci sociálno-ekonomickej transformácie strácali prácu. S vysokou mierou nezamestnanosti prišla v rómskych osadách aj zmena životných podmienok. Zatiaľ čo v nerómskych komunitách sa životná úroveň zvyšovala, v rómskych klesala. Životné stratégie ich obyvateľov sa prispôsobili životu vo viacgeneračnej chudobe.

Pred rokom 1989 pri ministerstve práce existoval výbor pre riešenie cigánskej otázky, ktorý mal aj systém sociálnych kurátorov až na úroveň okresov. Po Novembri výbor zrušili. Postupne sa však zistilo, že problém integrácie Rómov vo vylúčených komunitách je taký vážny, že mu bude treba venovať osobitnú pozornosť. V predvstupovom období do Európskej únie sa táto téma dokonca stala jedným z politických kritérií. V roku 1999 vznikol Úrad splnomocnenca pre rómsku menšinu (neskôr Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity). Dodnes pôsobí ako poradný orgán vlády, zodpovedný za prípravu koncepčných materiálov a koordináciu politík.

Veľmi rýchlo sa ukázalo, že ľudia vo vylúčených komunitách potrebujú sociálnu asistenciu. Sociálnu prácu bolo treba preniesť čo najbližšie k nim, najlepšie rovno do rómskych osád. Vznikol tak program terénnej sociálnej práce, ktorý spočiatku zastrešoval 40 pracovníkov a realizoval sa v gescii úradu splnomocnenca. Princíp práce priamo v komunitách sa osvedčil, sociálni pracovníci si budovali dôveru s klientmi, usilovali sa nastavovať pravidlá pomoci, definovali princípy ako viesť Rómov k využívaniu svojpomoci.

Počet terénnych pracovníkov sa rozšíril na vyše 200, pričom financovanie bolo zabezpečené z fondov EÚ. Projekt zároveň zamestnal aj pomerne veľkú skupinu Rómov, čím vytvoril priestor pre formovanie rómskej strednej vrstvy. Mnohí, ktorí poznali problémy na mikroúrovni, sa odhodlali zapojiť do komunálnej politiky, čo tiež prispelo k riešeniu integrácie Rómov.

Programu terénnej sociálnej práce by pomohlo plynulé financovanie, ktoré by sa dalo dosiahnuť krytím zo štátneho rozpočtu. Podporilo by to jeho kontinuálnosť a odbúrala by sa byrokracia, ktorá sprevádza využívanie štrukturálnych fondov.

Projekt sa uvádza do života v spolupráci so samosprávami, ktoré sú zamestnávateľom, no koordinácia a metodické vedenie je zabezpečené odborným tímom na úrovni projektového riadenia. Za takmer pätnásť rokov sa projekt rozšíril, v súčasnosti zamestnáva viac ako 1 500 zamestnancov. Jeho financovanie sa nezmenilo, stále sa platí zo štrukturálnych fondov na projektovej báze. Teda vždy na presne vymedzený čas.

V posledných rokoch sa program rozdelil pod dve riadiace štruktúry. Niektoré obce sa zapojili do programu hradeného implementačnou agentúrou ministerstva práce, iné do programu financovaného prostredníctvom úradu splnomocnenca. Zatiaľ sa nedarilo zabezpečiť plynulé financovanie aktivít, a tak v projekte nastávali prestávky. Niekedy kratšie na niekoľko mesiacov, inokedy aj dlhšie. Práve v týchto týždňoch sa jedna fáza projektu končí a nasledovať by mala ďalšia.

V budúcnosti by programu terénnej sociálnej práce pomohlo plynulé financovanie, ktoré by sa dalo dosiahnuť krytím zo štátneho rozpočtu. Okrem toho, že by to podporilo jeho stabilitu a kontinuálnosť, odbúrala by sa byrokracia, ktorá sprevádza využívanie štrukturálnych fondov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #integrácia #terénna sociálna práca