Súmrak tradičných strán v Rakúsku

Sebastian Kurz sľúbil rakúskym občanom, že im bude všetko jasné, ak sa rozhodnú podporiť jeho konzervatívcov. Nedeľňajšie voľby do Národnej rady sa skončili tak, že novým kancelárom sa môže stať opäť 33-ročný predseda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), ktorá získala vyše 38 percent hlasov. Tá zvíťazila s historicky rekordným náskokom 15 percent pred sociálnymi demokratmi z SPÖ.

01.10.2019 14:00
debata (2)

Nemálo pozorovateľov politickej scény teraz očakáva, že zostavenie novej vlády bude trvať najmenej do Vianoc. Hlavný problém spočíva podľa nich v tom, že Kurz nemá na výber žiadneho prirodzeného alebo dosť populárneho spojenca.

Politológ Klaus Poier z Univerzity v Grazi vychádza z toho, že po rade škandálov sa nemôže obnoviť spolupráca medzi konzervatívcami a pravicovými populistami zo Strany slobodných (FPÖ). Podľa neho Kurz neosloví ani SPÖ, s ktorou ešte ako minister zahraničných vecí nedokázal nájsť spoločnú reč. Navyše bola zodpovedná za to, že musel v lete ako kancelár abdikovať. Koalícia so Zelenými a s liberálmi (NEOS) by zase nevyhovovala očakávaniam voličov všetkých troch strán.

Výsledok parlamentných volieb znamená koniec trojice tradičných rakúskych strán. Sociálni demokrati síce skončili ako druhí, ale považujú ich za porazených. Pravicoví populisti v dôsledku množstva káuz zrejme stratili sily na to, aby ľudí presvedčili o svojej dôveryhodnosti.

Na rozdiel od októbra roku 2017 sa však Kurz ocitol v oveľa lepšej pozícii. Vtedy bol ešte zdanlivý zelenáč, ktorého mnohí považovali za primladého a zároveň nadmieru ambiciózneho na to, aby vôbec vedel vymyslieť a uskutočniť nejakú spoľahlivú formu politiky. Napriek tomu sa tváril ako zodpovedný partner, no po krátkom čase doplatil na chyby koaličnej FPÖ a musel odstúpiť. Teraz už nemožno pochybovať o tom, že pevne zakotvil u podstatnej časti voličov. Otázne však ostáva, ako si majú vysvetliť jeho výklad pojmu jasnosť. Pred dvoma rokmi išlo najmä o to, aby sa mladý politik chopil moci a potom čo najrýchlejšie presvedčil kritikov o svojej pravde.

Teraz má šancu opatrne navrhnúť zásady zodpovednej občianskej politiky. A Kurz by nebol Kurzom, keby nevedel takúto výzvu zvládnuť. Zatiaľ sa nepriznal k žiadnemu z možných variantov ďalšieho vývoja, ale pretože v minulosti rád špekuloval o menšinovej vláde, treba počítať s tým, že sa aj o tejto možnosti bude debatovať.

Výsledok parlamentných volieb znamená koniec trojice tradičných rakúskych strán. Sociálni demokrati síce skončili ako druhí, ale považujú ich za porazených. Pravicoví populisti v dôsledku množstva káuz zrejme stratili sily na to, aby ľudí presvedčili o svojej dôveryhodnosti. Okrem toho hlavní reprezentanti FPÖ ešte počas volebnej noci vážne uvažovali o tom, či aj tentoraz nedostanú od voličov úlohu, aby sa stali súčasťou novej vlády.

Kurz sa teda bude musieť rozhodnúť, ako bude vyzerať začiatok jeho inovačnej politiky, ktorá sa však naďalej zameriava na určité tradičné hodnoty. Zatiaľ presviedčal Rakúšanov o zmenách v oblasti hospodárskej politiky. Okrem toho sa priznáva k modernej forme patriotizmu s dôrazom na kresťanské atribúty a spoločenskú angažovanosť.

Konzervatívec Günther Platter, ktorý už dlhé roky pôsobí ako predseda krajinskej vlády v Tirolsku a považujú ho za jedného z hlavných podporovateľov Sebastiana Kurza, hovoril po zverejnení predbežných výsledkov o svojich výborných skúsenostiach zo spolupráce so Zelenými. To môžeme vnímať ako dôležitý signál pred začiatkom rokovaní o budúcej vládnej koalícii.

Kurz by mal medzi straníckymi kolegami dostatok podpory, ak by chcel uviesť do života zatiaľ v Rakúsku neznámy projekt čierno-zelenej vlády. Je však otázne, či by Zelení, ktorí sa vo volebnej kampani presvedčivo profilovali ako alternatíva voči tradičným stranám, boli ochotní v rámci spolupráce s viac-menej tradičným Kurzom riskovať stratu svojho pomerne progresívneho postavenia medzi ostatnými stranami v novom parlamente.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #SPÖ #ÖVP #Sebastian Kurz #FPÖ