Volebné zemetrasenie v Budapešti

Obyvatelia hlavného mesta Maďarska oslavujú historické víťazstvo. Dosiahli ho občania zjednotení okolo charizmatického politika s víziou. Dokázali takmer nemožné. „Získali sme späť naše mesto, a to znamená, že Budapešť bude slobodná a zelená,“ vyhlásil Gergely Karácsony.

17.10.2019 10:00
debata (11)

Po drsnej kampani neočakávaný volebný výsledok treba pripísať všetkým, ktorí pochopili, že úspech sa rodí v spolupráci. Pätina obyvateľov Maďarska sa zjednotila a všetky opozičné strany, od ľavičiarov po krajne pravicový Jobbik, sa zhodli na podpore kandidáta Karácsonya. V komunálnych voľbách u našich južných susedov sa udial neobyčajný zvrat. Synergický efekt, ktorý v politickom boji neraz zlyhal, tentoraz zafungoval.

Voliči túžili po zmene a vyskúšali doteraz nevyskúšané. Dokázali, že potenciál celku nie je súčtom potenciálov jednotlivých častí. Účinok spoločného ťahu opozičných síl sa nedá spoľahlivo odhadnúť, môže však znamenať viac ako izolovaná jednotka.

Budapešťania predviedli ukážku demokracie. Je zrejmé, že to ešte neznamená konečnú výhru. Socialista Karácsony si to asi uvedomuje a hovorí, že „dnešné víťazstvo len ukazuje cestu, ako ďalej pokračovať a dosiahnuť zmenu. Nepripravujeme sa na vojnu, ale na spoluprácu. Poučením je, že sa nám vyplatilo napísať zmysluplný volebný program. Nestačí v kampani hanobiť protivníka“. Múdre slová nádejného politika. V maďarskej metropole sa na politickej scéne udialo čosi neslýchané. Vieme si niečo podobné predstaviť na Slovensku?

Fidesz je poraziteľný

Zaujímavá je reakcia tých, čo Budapešť „stratili“. Viktor Orbán vyjadril verejne vďaku doterajšiemu primátorovi Istvánovi Tarlósovi za prácu, ktorú v prospech mesta vykonal. „Vytrhol si Budapešť z krízy a vďačíme ti, že máme také krásne hlavné mesto. Mesto stojí na pevných nohách a sme na to hrdí,“ povedal premiér. Vyslovil však aj ľútosť, že stratil jedného primátora, no na druhej strane „som získal vynikajúceho poradcu“.

K pozoruhodným poznatkom volebného úspechu opozície patrí aj to, že podpora Fideszu v najbohatších obvodoch výrazne poklesla. Vládnuca strana zaznamenala úspech iba vo vonkajších, menej rozvinutých obvodoch. Chudobnejší naďalej veria Orbánovi, čo sa dá sociologicky ťažko vysvetliť.

Predseda strany Fidesz uznal, že predvolebná kampaň sa priostrila, no bola otvorená, taká, aká do politickej súťaže patrí. „Berieme na vedomie porážku, ale vláda v prospech občanov hlavného mesta je pripravená spolupracovať,“ odkázal novému vedeniu metropoly. Či to vskutku znamená mier zbraní, ukáže až budúcnosť.

Zjednotená opozícia získala týmto víťazstvom dôležité body. Pesimistom a nedôverčivým politikom predovšetkým ukázala, že Fidesz je poraziteľný.

Budapešť zažila neskutočne agresívnu predvolebnú kampaň. V posledných dňoch akoby sa hlavné mesto pripravovalo na vojnu. Prieskumy verejnej mienky do poslednej chvíle odhadovali, že voľby vyhrá Tarlós, doterajší primátor, ktorý vládol v meste s podporou Orbánovej administratívy deväť rokov. Agentúra Medián ako jediná sa odvážila zverejniť aj možnosti opozície. Predpokladala, že šance Fideszu a opozície sú v pomere 50 : 50.

Eufória vypukla v nedeľu večer, keď kandidát vládnucej strany priateľským tónom telefonicky zablahoželal svojmu protivníkovi Karácsonyovi. Bolo to prekvapivé gesto, ktoré z obrazoviek znelo úprimne. Žeby zmena paradigmy na domácej politickej scéne? Uvidíme.

Úspešný synergický efekt

Gergely Karácsony sa stáva, neočakávane, novým primátorom Budapešti. Jeho ľavicová koalícia bude mať v zastupiteľstve stabilnú väčšinu v pomere 18 : 15. Navyše je zaujímavé, že porazila Fidesz a získala späť deväť obvodov v hlavnom meste. Strata starostov za vládnucu stranu je veľkým sklamaním pre Orbána.

K pozoruhodným poznatkom volebného úspechu opozície patrí aj to, že podpora Fideszu v najbohatších obvodoch výrazne poklesla. Vládnuca strana zaznamenala úspech iba vo vonkajších, menej rozvinutých obvodoch. Chudobnejší naďalej veria Orbánovi, čo sa dá sociologicky ťažko vysvetliť.

Porážku Fideszu v hlavnom meste najlepšie ilustruje prítomnosť opozičných strán v pridružených mestách, ako sú Pilisvörösvár, Érd, Göd, Százhalombatta, Szentendre, Szigetszentmiklós a Vác. Zásluhu na zisku týchto hlasov má intenzívna práca samotného Karácsonya. Tieto aglomerácie sa pokladajú za „vidiek“, kde je počet registrovaných politických strán a hnutí väčší. Synergický efekt sa objavil silnejšie v tých volebných obvodoch, kde sa opozičná koalícia vytvorila z viacerých politických strán.

Výsledky nedeľňajších komunálnych volieb v Budapešti, úspech opozície, Borkaiho škandál v Györi, agresívna predvolebná kampaň Fideszu a spoľahnutie sa na rozdiely medzi preferenciami vidieckych a mestských voličov sú poučením. A to najdôležitejšie? Sebavedomý Fidesz je tiež zraniteľný a poraziteľný. Aj na politickej pôde totiž platí zásada, že „každý chvíľku ťahá pílku“.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Budapešť #Fidesz #Gergely Karácsony