Sto plus jeden rok Československa

Sto plus jeden rok. Toľko by sa v týchto dňoch dožil spoločný štát Čechov a Slovákov, keby mu to dovolilo zradné 20. storočie, ktoré bolo k nemu blahosklonné iba spočiatku.

25.10.2019 18:00
debata (2)

Československo statočne vzdorovalo tendenciám rozvratu zvonku aj zvnútra, udržalo si medzinárodnoprávnu kontinuitu od roku 1918 do roku 1992, hoci bolo premenúvané, okmásané o časti územia, okupované, fakticky vymazané z mapy. Prežilo ako štátny útvar detské choroby, nacistov, fašistov, komunistickú štátostranu a jej cézaropapov, horúcu aj studenú vojnu. Neprežilo však čerstvý vietor demokracie, obdobie lásky a pravdy po novembri 1989…

Nostalgia po spoločnom štáte ešte chvíľu potrvá, aspoň pokiaľ budú nažive tí, čo ho považovali za svoju vlasť. Ale z medzinárodného hľadiska Česi ani Slováci nemusia ľutovať, že sa oddelili. Spoločný štát by bol zahraničnopoliticky silnejší než každý z dvoch následníkov jednotlivo, no zasa dva štáty majú dva hlasy, dve vôle, dokážu sa podporovať. Platí to, čo v živote ľudskom: dvaja sú viac ako jeden, ak si rozumejú a ťahajú spolu.

Medzivojnovej ČSR sudičky nedopriali príjemných susedov. Na západe Tretia ríša, ktorá považovala Slovanov za menejcennú rasu určenú na otroctvo či vyhubenie, na severe beckovské Poľsko s jeho územnými nárokmi, na juhu revanšistické horthyovské Maďarsko a austrofašistické Rakúsko inšpirované Mussolinim, na východe za rohom číhajúci Stalin. Porozumenie s Rumunskom bolo viac papierové ako reálne.

Hodnotu spojeneckých zmlúv s Francúzskom a so ZSSR v plnej nahote odhalil Mníchov. Po roku 1948 bola situácia menej dramatická, ale nie lepšia. Hranice so SRN a s Rakúskom boli ostnato zadrôtované, fasádové spojenectvo so socialistickými priateľmi, v ktoré mnohí úprimne verili, dostalo úder do tyla v noci na 21. augusta 1968.

Dnes je samostatná SR v oveľa priaznivejšej susedskej situácii, najmä vďaka jej ukotveniu v Európskej únii a NATO. To však neznamená, že sú naše vzťahy navždy uchránené pred komplikáciami. Skúsenosť potvrdzuje, že ak má štát problémy, zväčša je to so susedmi, nie so vzdialenými krajinami. Slováci aj Česi hádam nezabudnú, že hoci žijú teraz vlastný život, sú vôľou svojich prarodičov i rodičov medzinárodní súrodenci. A zostanú nimi v dobrých aj zložitých časoch.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Mníchov #Československo #spoločný štát #samostná SR #nostlagia