Ruský medveď v Prahe

Česko sa odjakživa pýši tým, že je križovatkou - ciest, obchodu, kultúr. Existovali aj snahy urobiť z neho most, hlavne medzi Východom a Západom. Lenže zámerom Sovietskeho zväzu a teraz Ruska nikdy nebolo doprosovať sa služieb Stredoeurópanov. Čo medveď chce, to si vezme sám.

24.10.2019 10:00
debata (48)

Preto ani neprekvapila pondelkové správa, že Bezpečnostná informačná služba (BIS) vlani odhalila sieť ruských špiónov. Riaditeľ BIS Michal Koudelka už čosi naznačil pred necelým rokom a teraz o tom prehovoril naplno. Ďalšie detaily bude obsahovať výročná správa kontrarozviedky určená vybraným ústavným činiteľom. V každom prípade vieme, že agenti boli krytí prostredníctvom dvoch počítačových firiem, z ktorých okrem iného dochádzalo k hackerským útokom.

Stopy vraj vedú nielen k ruskej spravodajskej službe, ale aj k ruskému veľvyslanectvu v Prahe. To však svoju rolu v tejto kauze kategoricky poprelo. Ruské médiá zase píšu o hystérii. „Česko sa uchýlilo k propagande, aby zostrilo vzťahy s Ruskom. Chce sa zapojiť do všeobecnejšieho západného trendu, ktorého podstatou je šíriť nepodložené obvinenia na adresu Ruska,“ myslí si analytik ruského Centra európskych štúdií Vladimir Olenčenko.

Nech sa z Moskvy šíri, čo sa šíri, niet dôvodu výstupom dlhotrvajúcej akcie českej kontrarozviedky neveriť. Aktivity špiónov sa neskončili so studenou vojnou. Svoje záujmy obhajujú všetky veľmoci. Pred časom sa napríklad prevalilo, že Američania odpočúvali politikov spojeneckého Nemecka. Keď je toto možné medzi partnermi, čo sa asi musí diať medzi geopolitickými súpermi? Taká Čína sa vraj správa relatívne vľúdne a „vyťažuje“ popredné zahraničné osobnosti politiky, biznisu alebo kultúry. Pozýva ich na návštevu krajiny, rozpráva sa s nimi, získava tak na nich páky …

O ruskej tendencii rozširovať svoj vplyv sa hovorí odjakživa. Neprekvapia metódy konzervatívne (agenti) ani moderné (kybernetické útoky). Samostatnou kapitolou je mediálny priestor plný serverov šíriacich dezinformácie, fake news či „alternatívne pravdy“. Všeličo proti tomu možno robiť v rámci NATO a Európskej únie. No zamiesť si pred vlastným prahom nakoniec musí každá krajina sama.

Pozíciu Českej republiky sťažuje prezident Miloš Zeman. Nijako neskrýva svoje nadštandardné vzťahy s Vladimirom Putinom a do Pekingu sa jazdí učiť, ako stabilizovať spoločnosť. Je miláčikom proruských webov. Zámerne bagatelizuje prácu BIS, ktorej agentov považuje za „čučkaře“ (nárečový výraz označujúci „neschopákov“), a riaditeľa Koudelku vytrvalo odmieta vymenovať do hodnosti generála, hoci mu to Babišovho vláda opakovane navrhla.

Nemá zmysel preceňovať zvesti o spravodajských sieťach a sofistikovaných kampaniach. To všetko patrí do medzinárodných vzťahov odjakživa. Iba sa menia metódy a prostriedky. Byť pozorný nie je na škodu nikdy. Svet zostáva džungľou. Problém však nastáva, keď lojalitu k svojej krajine strácajú občania alebo priamo špičkoví politici. To potom zaváňa nepríjemnosťami a rizikom opakovania tragických historických skúseností.

Obviňovať Zemana, že nie je ničím iným ako bábkou v rukách Rusov alebo Číňanov, je pritiahnuté za vlasy. Nie je ničí žoldnier, len spája vlastné záujmy so záujmami veľmocí, ku ktorým bohvieakú veľkú dôveru väčšina spoločnosti neprechováva. Podarilo sa mu však zhromaždiť za sebou tých, čo majú pocit, že dejiny sú jednou veľkou rozprávkou, realita je iná a oficiálne miesta nám stále iba klamú. Je to paradoxné, keď hlava štátu bojuje proti establishmentu, no tento trend už dorazil aj do Washingtonu či Londýna.

Situácia Českej republiky je špecifická v tom, že je malou krajinou, ktorá sa nezaobíde bez solidarity väčších partnerov. Aby sa s nami však štáty NATO a EÚ delili o informácie a boli ochotné pomôcť v núdzi, nesmú mať dojem, že český prezident kope za iný tím.

Nemá zmysel preceňovať zvesti o spravodajských sieťach a sofistikovaných kampaniach. To všetko patrí do medzinárodných vzťahov odjakživa. Iba sa menia metódy a prostriedky. Byť pozorný nie je na škodu nikdy. Svet zostáva džungľou. Problém však nastáva, keď lojalitu k svojej krajine strácajú občania alebo priamo špičkoví politici. To potom zaváňa nepríjemnosťami a rizikom opakovania tragických historických skúseností.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #špión #BIS #Bezpečnostná informačná služba