Gorily vo Visegráde

Nedávne komunálne voľby v Maďarsku ukázali, že premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz sú poraziteľní. Zjednotenej demokratickej opozícii sa podarilo prelomiť jeho dlhoročnú hegemóniu.

27.10.2019 10:00
debata (8)

Podmienkou jej úspechu bola predtým nevídaná miera jej jednoty. Hlavný kandidát opozície Gergely Karácsony sa stal primátorom Budapešti a podobne sa darilo opozícii takmer vo všetkých väčších mestách, kde sa jasne ukázalo, že rastúca časť voličstva má už plné zuby autokratických foriem vlády.

Po voľbách vznikla úplne nová situácia, pretože sa koaličnou formou vytvoril systém dvoch strán: oproti autokraticky vládnucemu Fideszu sa jasne vyhranila liberálnodemo­kratická opozícia. Ak opozičné strany dokážu byť zjednotené aj v nasledujúcom období, výrazne sa zvýši ich šanca uspieť aj v najbližších parlamentných voľbách, ktoré budú v Maďarsku v roku 2022.

Nedávne komunálne voľby v Maďarsku ukázali, že premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz sú poraziteľní. Najmä vo väčších mestách sa jasne ukázalo, že rastúca časť voličstva má už plné zuby autokratických foriem vlády.

Podľa predsedu Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Norberta Tótha boli socialisti hybnou silou vystriedania modelu totalitného systému v Maďarsku pred 30 rokmi a sú pripravení vystriedať aj autokratický systém Viktora Orbána v parlamentných voľbách v roku 2022 demokratickým systémom, ktorý rešpektuje ľudské práva.

Symbolický odkaz o obnovení inštitúcií právneho štátu v Maďarsku vyslal aj novozvolený primátor Budapešti Gergely Karácsony, keď medzi prvými tromi svojimi opatreniami poslal list rektorovi Stredoeurópskej Univerzity v Budapešti so žiadosťou o zachovanie čo najväčšej časti jej výučby v maďarskom hlavnom meste. Po dlhých rokoch Orbánových falošných tirád o tom, že „univerzita Georgea Sorosa nie je potrebná v Budapešti“, ako aj „sorosovské mimovládky by mali odísť z Maďarska“ atď., je to skutočne krok smerujúci k obnoveniu pozícií právneho štátu u našich južných susedov. Je nepochybné, že „boj proti sorosizmu“ , ktorý vyhlásil Fidesz, výrazne poškodil zahraničnopolitické záujmy Maďarska na medzinárodnom poli.

Dobrou ilustráciou neudržateľnosti doterajšieho autokratického modelu vládnutia v Maďarsku je odmietnutie nominanta premiéra Orbána na post eurokomisára Lászlóa Trócsányiho, ktorého Právny výbor Európskeho parlamentu zamietol schváliť na tento post dokonca až dvakrát. Nakoniec muselo Maďarsko, aj pod tlakom osobnej návštevy fínskeho premiéra v Budapešti (aktuálna predsedajúca krajina EÚ), navrhnúť nového kandidáta na post eurokomisára. Skutočná príčina neprijateľnosti Trócsányiho spočívala v jeho lapsuse, keď ešte ako minister spravodlivosti pripustil vydanie kriminálnikov z Ruskej federácie do Ruska, a nie do USA. V Amerike im hrozil trest, zatiaľ čo z Ruska budú môcť opäť pokračovať vo svojej medzinárodne škodlivej činnosti.

Ešte novším príkladom autokratického blúznenia Viktora Orbána je jeho verejná podpora tureckého prezidenta Erdogana pri tureckej agresii voči kurdskej menšine žijúcej na severe Sýrie.

Výsledky komunálnych volieb v Maďarsku potvrdili, že krajiny V4 potrebujú zaviesť systémovejší model právneho štátu. V Poľsku v parlamentných voľbách síce zvíťazili konzervatívne sily, to však nič nemení na sporoch a konfliktoch našich severných susedov v EÚ, ako aj v OSN či vo sfére činnosti ľudskoprávnych organizácií. Aj v Česku stále viac ľudí protestuje proti autokratickým formám vlády premiéra Andreja Babiša, ktoré zaváňajú korupciou.

Aj u nás na Slovensku sú ľudia nespokojní s formami a metódami uplatňovanými stranami vládnej koalície. Model gorilokracie sa opotreboval a vyčerpal. Riešením môže byť presadenie systémovejšieho modelu právneho štátu, ktorý bude viac zohľadňovať aj zahraničnopolitické záujmy Slovenska. Východiskom pre budúcnosť by sa mohol stať aj model „priateľského štátu“ premiéra Petra Pellegriniho.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Fidesz #opozícia #Gergely Karácsony