Smrť samozvaného kalifa

Zabitie obávaného vodcu tzv. Islamského štátu (IS) v minulosti oznámili už veľakrát, no nikdy sa nepotvrdilo. Teraz to však vyzerá, že Abú Bakr al-Bagdádí je naozaj mŕtvy. Jeho smrťou sa tak končí ďalšia kapitola IS.

31.10.2019 11:00
debata

Bagdádí bol vojakom armády irackého diktátora Saddáma Husajna. Ako absolvent Islamskej univerzity v Bagdade získal titul PhD. Takzvaný Islamský štát sa sformoval na základe organizácie Tawhíd a Džihád (Jednota a svätá vojna).

Inšpiroval ho odkaz bin Ládina a bol prepojený na Al-Kajdá. Premenoval sa na Armádu Al-Kajdá v Iraku, ktorú založil jordánsky džihádista, pochádzajúci z mesta Zarka – Abú Musa al-Zarkáwí, zabitý v roku 2006 pri útoku amerických lietadiel. Do vedenia tohto vojenského zoskupenia sa postupne dostal Bagdádí.

Pre vzostup významu IS na teroristickej scéne v Iraku a pre samotného Bagdádího bol rozhodujúci rok 2014, keď ozbrojenci IS obsadili na severe mesto Mosul a priľahlé oblasti s bohatými ropnými zdrojmi. V júni 2014 Bagdádího v mešite al-Núri vyhlásili za kalifa Ibrahima Awada Ibrahima al-Badriho al-Samarího. V štruktúre IS bol na vrchole kalif Ibrahim.

Jeho zástupcom pre Irak bol Muhammad al-Turkmani (za vlády Husajna pôsobil ako dôstojník špeciálnych jednotiek) a zástupcom pre Sýriu Abú Alí al-Anbar, ktorý dosiahol v Husajnovej armáde postavenie generálmajora.

V dôsledku likvidácie Bagdádího môžeme očakávať, že sa jeho smrť využije na získavanie nových stúpencov a bojovníkov. Takisto aj na zvýšenie počtu teroristických útokov v rámci globálnej siete teroristických buniek a organizácií, hlásiacich sa k autorite Abú Bakra al-Bagdádího a k IS.

V organizačnej štruktúre IS mali významné postavenie rozličné rady. Finančná mala na starosti predaj ropy a nákup zbraní, vojenská zasa vojenské operácie. Okrem toho existovala rada pre bezpečnosť a tajné služby a Islamská štátna inštitúcia pre verejné informovanie. Preto, aby bola na území IS v Sýrii a Iraku stabilná situácia, dôležitým nástrojom na jej dosiahnutie sa stala nábožensko-etnická čistka. V jej rámci sa využívali maximálne kruté metódy, napríklad masové popravy a odrezávanie hláv, ktoré boli filmované.

Rozširovaním týchto záznamov sa vytvárala atmosféra, ktorá v mnohých prípadoch vystrašila civilné obyvateľstvo tak, že utekalo za hranice štátu, do okolitých krajín. Viacerých donútili k prestúpeniu na islam alebo k úteku do bezpečnejších oblastí štátu na severe Iraku, ktoré boli a sú pod kontrolou kurdskej autonómnej vlády.

Strach z ukrutností, ktorých sa dopúšťajú bojovníci IS, dopomohol k rozkladu jednotiek irackej armády a k obsadeniu Mosulu týmito bojovníkmi. Stabilizáciou situácie v IS bolo určenie toho, čo je v súlade s islamským vzdelávaním, a vylúčenie predmetov a odborov, ktoré sú podľa názorov vedenia IS v rozpore s týmto vzdelávaním.

V štátnej správe IS mali dôležitú pozíciu dôstojníci armády Saddáma Husajna. Po vojenskej porážke IS vo dvoch centrách v irackom Mosule a v sýrskej Rakke nastalo úsilie o lokáciu pohybu a pobytu Bagdádího. Keď sa to podarilo, koncom októbra tohto roku Američania odštartovali viackrát odloženú operáciu na jeho likvidáciu. V jej závere Bagdádí odpálil na sebe vestu, akú používajú samovražední bojovníci, a zabil seba a svoje tri deti.

Nástupcom Bagdádího sa stal Abdullah Kardaš. Ten prijal meno Hadži Abdullah al-Afari, pretože sa narodil v irackom meste Tal Afar. V IS mal významnú funkciu v oblasti náboženských otázok a ako sudca náboženského práva šaría.

V dôsledku likvidácie Bagdádího môžeme očakávať, že sa jeho smrť využije na získavanie nových stúpencov a bojovníkov. Takisto aj na zvýšenie počtu teroristických útokov v rámci globálnej siete teroristických buniek a organizácií, hlásiacich sa k autorite Abú Bakra al-Bagdádího a k IS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Islamský štát #Saddám Husajn #al-Káida #Abú Bakr al-Bagdádí