ad Bieda druhého piliera...

V druhom pilieri si na Slovensku sporí viac ako pol druha milióna občanov. A tí majú nárok dostať za svoje odvody do Sociálnej poisťovnej spravodlivý dôchodok.

04.11.2019 18:00
debata (1)

Zmena výpočtu prvopilierového dôchodku, o ktorej sa píše v úvodnom článku Pravdy „Bieda druhého piliera. Nízke penzie zvýši štát?“ (25. 10. 2019), je v skutočnosti nápravou nespravodlivosti a chybného nastavenia. Teda nejde o dotovanie poisťovní. Ak niekoho zmena poteší, tak sú to najmä budúci dôchodcovia.

Do Sociálnej poisťovne platíme štyri základné odvody: na dôchodkové, nemocenské, garančné a poistenie v nezamestnanosti a jeden odvod na rezervný fond solidarity. Ten má slúžiť na pomoc základnému fondu poisťovne, keď sa ocitne v problémoch. Odvody do rezervného fondu sa však už roky používajú na výplatu starobných dôchodkov.

Fond solidarity sa zmenil zo „záchrancu“ na súčasť dôchodkov. Pri výpočte dôchodkov druhopilierových penzistov sa dnes berú do úvahy len oficiálne dôchodkové odvody. Aktuálna zmena navrhuje brať do úvahy všetky – aj tie z rezervného fondu. Dôsledkom zmeny by bol vyšší, spravodlivý dôchodok z prvého piliera pre dvojpilierového dôchodcu.

Nesúhlasím s tvrdením, že by dnešné dôchodky boli vyššie, ak by neexistoval druhý pilier. Boli by rovnaké, akurát každoročná diera v hospodárení Sociálnej poisťovne by bola o čosi menšia.

Dôkazom je rok 2018, keď príjmy fondu starobného poistenia boli vyše 4 miliardy eur a jeho výdavky 6,1 miliardy. Sekera viac ako dve miliardy eur! Do druhého piliera však putovali príspevky vo výške 0,6 miliardy.

Silnou stránkou druhého piliera je aj väčšia variabilita pri čerpaní úspor. Úspory v ňom môžu zostať ako rezerva na neočakávané výdavky, keďže dôchodca si nemusí hneď bežať kúpiť anuitu do poisťovne. Aj tento fakt posilňuje koncept, že prvý a druhý pilier sa majú dopĺňať a spoločne vytvoriť silný základ dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #DSS #Dôchodcovia #základné odvody #čerpanie úspor #rezervný fond solidarity