Čakanie na tú 'správnu' koalíciu

Podľa posledných prieskumov volebných preferencií by sa do Národnej rady dostalo deväť strán. A ak by uspela maďarská koalícia, tak až desať. Zostaviť efektívnu koalíciu, ktorá bude rozvíjať krajinu a dobre spravovať štát, bude takmer nemožné.

08.11.2019 17:00
debata (1)

Mnohé opozičné strany sa síce zhodnú na kritike vlády, zvlášť Smeru a Roberta Fica, ak však príde na konkrétne riešenia, tu to už medzi nimi škrípe.

Jednotlivé vládne strany dokázali síce presadiť mnohé zo svojich programových bodov, ale celkovo táto koalícia vyznieva nepresvedčivo. Jej zmysel, spoločná idea nejakého cieľa budovania krajiny a spoločnosti úplne chýba.

Mali sme však niekedy v minulosti nejakú stabilnú a „pokrokovú“ koalíciu, ktorá bola čitateľná a mala jasné ciele? Na mysli mám také vládne zoskupenie, kde dominuje silná ľavicová alebo pravicová strana, ktorá sa opiera o podporu menších liberálnych, národných či ekologických strán. Takéto koalície boli štandardné vo vyspelých demokraciách v druhej polovici 20. storočia. Neskôr sa zmenili na dvojkoalície najsilnejších strán. Naposledy sa tak stalo v Nemecku.

Mnohí liberáli a konzervatívci by povedali, že vytúžená koaličná vláda vzišla z volieb v roku 2002. Tá sa však po splnení privatizačných cieľov a vstupe do Európskej únie rozpadla. Dnes vieme, že jej podhubím bola masívna korupcia, ktorá vyústila do kauzy Gorila. O koalícii z rokov 2010 a 2011 netreba veľa písať. Opäť ju spájal iba boj proti Smeru, no jej členovia sa nedokázali takmer na ničom zhodnúť.

Zmena môže prísť len vtedy, pokiaľ prestaneme politiku vnímať ako podnikateľskú činnosť, ktorej cieľom je získať moc nad jednotlivými rezortmi a benefity z toho plynúce. Keď jej vrátime idey, odbornosť, analytické uvažovanie, namiesto rýchlo kvasených tém.

Koalícia Smeru, HZDS a SNS z roku 2006 bola úplne ideovo prázdna. Jej cieľom bolo najprv zvládnuť prechod na euro a neskôr jej z neba spadla hospodárska kríza v roku 2008. Mala čo riešiť – bojovať s krízou. Koalíciu v roku 1998 spájal boj proti Vladimírovi Mečiarovi a nasmerovanie Slovenska do európskych štruktúr. Vnútorne celkom erodovala. Bol tu aspoň cieľ vstúpiť do EÚ a NATO.

Vláda HZDS, SNS a ultraľavicového Združenia robotníkov Slovenska z jesene 1994 bola otrokom premiérových vášní, pomsty a privatizácie verejného majetku do vlastných rúk. Tá z jari 1994 bola opäť postavená iba na boji proti niečomu, tentoraz mečiarizmu.

Koalícia z roku 1992 rozdelila Česko-Slovensko bez referenda. A tá z roku 1990 bojovala proti komunizmu, no zabudla pritom, že tu žijú ľudia, výsledkom čoho bola masová nezamestnanosť. Zdá sa, že dôvod spájania politických strán sa časom na Slovensku vôbec nemení. Absolútne chýba pokrokový pozitívny cieľ v prospech všetkých občanov, nielen tých vyvolených.

Ako je vlastne možné, že po toľkých skúsenostiach sme dnes na tom tak zle? Ako je možné, že máme toľko politických strán, no nedokážu sa zhodnúť na niečom, iba proti niečomu? Dnes pripomínajú eseročky, ktoré vlastní jeden veľký hlasný politický biznismen. Zakladajú alebo odkupujú ich úspešní podnikatelia so svojimi spoločníkmi alebo skrytými akcionármi, oligarchami.

Sú to ľudia, ktorí sa presadili v biznise a sú presvedčení, že sami najlepšie vedia, čo treba robiť, aby strana (firma) uspela. Vedia, ako ju spravovať, aký marketing zvoliť a ako predávať tovary a služby (politické názory a riešenia). Na presadenie vlastných záujmov, nebodaj hodnôt, nepotrebujú suverénnu klasickú politickú stranu, keď si môžu založiť vlastnú.

Výsledok? Enormná roztrieštenosť. Zmena môže prísť len vtedy, pokiaľ prestaneme politiku vnímať ako podnikateľskú činnosť, ktorej cieľom je získať moc nad jednotlivými rezortmi a benefity z toho plynúce. Keď jej vrátime idey, odbornosť, analytické uvažovanie, namiesto rýchlo kvasených tém (napr. aktuálne interrupcie). Nehovoriac o potrebe nominovať do funkcií skutočných odborníkov, ktorí nebudú iba poslušnými zamestnancami majiteľov strán. Tridsať rokov po Novembri je už najvyšší čas.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #koalícia #kauza Gorila #mečiarizmus #rozdelenie Česko-Slovenska