Dieťa nie je tovar

Odfoť, publikuj, komentuj, vyžiadaj si like a zdieľanie. Čím viac "lajkov”, komentárov a zdieľaní, o to viac hrdý je rodič, o to "hodnotnejší” je potomok.

22.11.2019 14:00
debata (3)

Zhruba týmto algoritmom sa riadia rodičia zakliesnení v túžbe po zviditeľnení, ktorí bez rozmyslu publikujú fotky svojich maloletých detí na sociálnych sieťach. Pritom z prieskumov európskych organizácií na ochranu spotrebiteľov vyplýva, že viac ako polovica fotiek maloletých končí na pedofilno-pornografických stránkach…

Táto ľahkovážnosť ich už však môže vyjsť veľmi draho aj po inej stránke. Podľa aktuálnej judikatúry medzinárodných súdov publikovanie fotiek maloletých na sociálnych sieťach porušuje ich základné ľudské práva a aj Dohovor o právach dieťaťa prijatý v roku 1989 Valným zhromaždením Spojených národov. Dôvod? Expozícia fotografií maloletých na sociálnych sieťach je potenciálne nebezpečným správaním, pretože umožňuje ich rozširovanie neurčitej skupine neznámych osôb, s možnými trestnoprávnymi úmyslami.

Inými slovami, ponúknutím súkromia maloletých „sociálnej verejnosti“ sa naše deti stávajú potenciálnou obeťou jej „asociálnych“ obyvateľov so všetkým, čo k tomu patrí.

Mali by si toho byť vedomé aj matky malých dievčatiek, ktoré v záujme o zviditeľnenie svojej osoby alebo svojho biznisu zneužívajú fotografie svojich detí na vlastnú propagáciu. Áno, na vlastnú propagáciu! Pretože pochybujem o tom, že malé dievčatko či chlapček sa ráno prebudia s prianím, aby boli odfotení a ich fotka visela na webe a následne ju hocikto, kto vie písať a má voľné dáta, mohol komentovať.

Deti sú veľmi citlivé a zraniteľné, rodičia by preto mali vyvíjať maximálnu snahu, aby zabránili nežiaducemu zverejňovaniu ich súkromia. Treba mať stále na pamäti: Moje dieťa nie je môj artikel. Mal by si to uvedomiť každý, skôr ako ho prepadne nutkanie podeliť sa s okolitým svetom o jeho fotky.

Len pre zaujímavosť. Existujú už rozhodnutia súdov, ktoré na podnet druhej strany (zväčša zo strany druhého z rodičov) nariadili "webofilnému” rodičovi okamžité stiahnutie všetkých podobizní maloletého dieťaťa z webových portálov a odsúdili po reklame bažiaceho rodiča na náhradu škody. A nepostačil ani argument dotknutej mamičky: „Veď čo, malá sa rada fotí a nič ju to nestojí…”

Taliansky súd dokonca zaviazal amatérsky futbalový klub na okamžité stiahnutie fotiek maloletých hráčov zo sociálnych sietí, pretože aj oni majú právo na svoje súkromie. Rozhodol tak na návrh rodičov, ktorí sa domáhali zachovania a neporušovania práva svojich maloletých detí na ich súkromie.

Každému musí byť jasné, že podobizne, obrazové snímky a zvukové záznamy sa môžu zverejňovať jedine s vopred daným písomným súhlasom zákonných zástupcov. Ochrana súkromia a materiálov osobnej povahy maloletých si zasluhuje väčšiu pozornosť.

Na zamyslenie stojí aj dráma šesťnásťročného chlapca, ktorý sa stal obeťou svojich rozvádzajúcich sa rodičov. Tí sa rozhodli preniesť svoju rozvodovú vojnu zo súdnej siene na sociálne siete. Vymieňali si tam nenávistné komentáre, obviňovania, zverejňovali intímne príbehy z ich život. Dospievajúci chlapec sa takto stal obeťou výsmechu spolužiakov v škole a v krúžkoch.

Celá táto rodinná dráma ho poznačila natoľko, že ako osemnásťročný musel zmeniť identitu a odsťahovať sa do Spojených štátov. A to po tom, čo sudca zaoberajúci sa jeho prípadom odsúdil rodičov na výmaz akýchkoľvek materiálov týkajúcich sa ich syna z webu a na zaplatenie pokuty ich dieťaťu vo výške 10-tisíc eur.

Deti sú veľmi citlivé a zraniteľné, rodičia by preto mali vyvíjať maximálnu snahu, aby zabránili nežiaducemu zverejňovaniu ich súkromia. Treba mať stále na pamäti: Moje dieťa nie je môj artikel. Mal by si to uvedomiť každý, skôr ako ho prepadne nutkanie podeliť sa s okolitým svetom o jeho fotky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #fotografie #sociálne siete