ad Neschopní primátori

V Pravde som si prečítal glosu Martina Kováčika Neschopní primátori (13. 11.) o zvyšovaní daní a poplatkov samosprávami. Takzvaná chodníková novela nám nespôsobila nárast výdavkov, ale to, že sa v dlhoročne zabehnutom spôsobe komunikácie s verejnosťou výrazne naštrbili vzťahy.

29.11.2019 14:00
debata

Jej predkladatelia asi chceli ulahodiť podnikateľským subjektom vlastniacim prevádzky, predajne a pod. Tých zrejme stálo mimoriadne veľa peňazí, keď si museli odpratať sneh pred vlastnými dverami. Teraz čakajú, kedy im to urobí starosta alebo primátor! Ale kto by mal mať väčšiu snahu o to, aby zákazníci mali k nemu bezproblémový vstup, a to bez ohrozenia zdravia?

Začiatkom januára 2019 som musel zakúpiť traktor na odhŕňanie snehu v Beniciach (okres Martin), pretože ten, ktorý sme používali, sa pokazil. Stálo nás to 5 600 eur. Vraj máme predražené služby. Za seba môžem povedať, že sneh odpratávam osobne od roku 2008, keď sme vybudovali chodníky popri ceste druhej triedy. Na miestne komunikácie máme zmluvu s dôchodcom, ktorý vlastní traktor a vykonáva to za 28 eur na hodinu. Normálne odhŕňanie trvá približne dve hodiny, ak nie je kalamita.

Obedy zadarmo? Nesťažujem sa na výdavky, za ktoré musíme dokúpiť technické vybavenie do školskej jedálne. Ide o konvektomat a panvicu, čo nás bude stáť tak 11– až 12-tisíc eur. Žiackych stravníkov sme mali v minulom školskom roku priemerne 211, teraz 247 pri celkovom počte žiakov 267. To, na čo poukazujú samosprávy, je najmä nárast finančných prostriedkov na personál. Samozrejme, niekde nie sú ani jedálne, ktoré však samosprávy nemajú za čo postaviť. Na takéto investície naozaj chýbajú peniaze.

Nemám žiadneho zamestnanca. V lete kosím, v zime odhŕňam sneh, lebo chcem ušetriť finančné prostriedky na mzdy a odvody. A potom na základe rozhodnutia pánov poslancov z Národnej rady musím vynakladať nemalé peniaze na chod obce, aby som splnil to, čo oni schválili.

Dane z nehnuteľností a poplatky? Predkladatelia zákona o zvýšení odpočítateľnej položky z 19,2-násobku životného minima na 21-násobok tvrdili, že starostovia a primátori ich nechcú zvyšovať, lebo chcú byť dobrí pred občanmi, pritom má vraj Slovensko najnižšie dane z nehnuteľností v rámci EÚ. My sme údajne lakomí a na svoje platy dávame priveľa…

Poplatok za komunálny odpad v našej obci predstavuje od 1. januára 2019 na osobu a rok 16 eur. Predtým to bolo sedem rokov 14 eur. Na budúci rok ho nezvyšujeme. Ak ide o daň z nehnuteľností, tak porastie. Aký bude prínos? V tomto roku to bolo okolo 5 200, na budúci 7 100 eur. Málo či veľa? Všetko to závisí od uhla pohľadu a špecifických podmienok. Napríklad Benice majú 215-hektárový kataster, čiže výnos bude aj po zvýšení nízky. Naproti tomu susedná obec má výmeru 8 000 hektárov a štyri pätiny jej katastra tvorí národný park. Aký bude výnos?

Novelou zákona o zvýšení odpočítateľnej položky prídu obce asi o 105 miliónov eur, spolu s VÚC o 150 miliónov. Podľa kritérií rozdeľovania dane z príjmu fyzických osôb to pre Benice predstavuje dieru približne 14-tisíc eur. Málo alebo veľa, keď vraj nemáme dvíhať dane a poplatky?

Ešte nás čaká od 1. januára ďalšie prekvapenie! A to 10-percentné zvýšenie platov zamestnancov školských družín, školských jedální a škôlok. Máme z čoho? O koľko sa zvýši príjem obcí? Nahradí to všetky výdavky, aby sme už nemysleli aj na rozvoj a všetko dávali na spotrebu? Takto sa treba na to dívať, vo financovaní samospráv nič nie je len čierne alebo biele.

Starostom som už trinásť rokov. Nemám žiadneho zamestnanca. V lete kosím, v zime odhŕňam sneh, lebo chcem ušetriť finančné prostriedky na mzdy a odvody. A potom na základe rozhodnutia pánov poslancov z Národnej rady musím vynakladať nemalé peniaze na chod obce, aby som splnil to, čo oni schválili. Viete, koľko som za tie roky usporil? A teraz to musím dávať na rozmary členov parlamentu, lebo idú voľby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #samosprávy #zvyšovanie daní