Prestane sa Babiš Čechom vyplácať?

Predvianočný čas pridal Andrejovi Babišovi na tvár vrásky. Najvyšší žalobca Pavel Zeman nariadil obnoviť trestné stíhanie českého premiéra kvôli farme Bocianie hniezdo, ktorá získala 50 miliónov korún z európskych dotácií až po tom, čo ju od holdingu Agrofert na krátku dobu prevzali Babišovi príbuzní.

11.12.2019 14:00
debata (8)

Prípad sa má došetriť. Hoci Pavol Zeman upozornil, že k Babišovi treba pristupovať ako k nevinnému, opozičných politikov aj aktivistov z protibabišovského spolku Milión chvíľok pre demokraciu akoby poliali živou vodou.

Ešte väčší tlak na premiéra vyvolala audítorská správa vypracovaná pre Európsku komisiu (EK). Oficiálne zverejnená nie je, ale pred novinármi sa nič neutají. Bruselu prekáža Babišov konflikt záujmov, keď beneficientom Agrofertu zostáva predseda vlády. Babiš síce firmu „zaparkoval“ do zvereneckého fondu, ktorý by na ňu mal dohliadať namiesto neho, no v orgánoch fondu zasadli Babišovi právnici a príbuzní.

Audit pokladá riešenie za nedostatočné a žiada účinnejšie odstrihnutie šéfa exekutívy od biznisu. Definitívne slovo bude mať EK, teraz sa čaká na reakciu Prahy aj s návrhom opatrení na nápravu. Česku hrozí, že bude vracať stámilióny alebo že mu v príslušnej výške nebudú vyplatené iné dotácie.

Babiš akékoľvek pochybenie odmieta a tvrdí, že ide o sprisahanie proti nemu, v ktorom figurujú jeho bývalí spolupracovníci, opoziční politici a európski úradníci. Ministerka pre miestny rozvoj Klára Dostálová naznačila, že by sa ČR mohla s EK aj súdiť. Silácke reči môžu mať vplyv na domáce publikum, ťažko však na bruselské inštitúcie, ktoré sú mimoriadne citlivé na porušovanie pravidiel.

Blíži sa okamih, keď si bude musieť Babiš premyslieť, na čom mu záleží viac. Na firme, ktorú má ako svoje dieťa, alebo na politike? A keby sa nechcel vzdať ničoho, bude musieť svoj konflikt záujmov ošetriť inak a lepšie. Stokrát sa môže pasovať do roly obete, v skutočnosti je to však on, kto má vo v hrsti občanov aj zákazníkov.

S voličmi Babišovho hnutia ANO zatiaľ žiadna z káuz nepohla. Doteraz platilo, že z vyhrotených situácií dokáže Babiš paradoxne vyjsť posilnený. Vie pracovať s emóciami a presviedčať ľudí, že bez neho by sa im žilo horšie. Teraz si však občania môžu spočítať, že sa im Babiš prestáva vyplácať. Daňovníci tu nie sú na to, aby platili dlhy politikov.

Babiš sa okrem toho vždy pasoval do úlohy chlapíka, ktorému Európa načúva a ktorý dokáže pre Čechov všeličo vyrokovať. Pokiaľ by však chcel s Bruselom bojovať, krajine by tým nijako užitočný nebol.

Blíži sa okamih, keď si bude musieť premyslieť, na čom mu záleží viac. Na firme, ktorú má ako svoje dieťa, alebo na politike? A keby sa nechcel vzdať ničoho, bude musieť svoj konflikt záujmov ošetriť inak a lepšie. Stokrát sa môže pasovať do roly obete, v skutočnosti je to však on, kto má v hrsti občanov aj zákazníkov.

Do kariet mu hrá aj lojalita politických partnerov. Koaličná ČSSD by síce privítala iného premiéra, ale je jej jasné, že sa ho nedočká. Tak dlho sa v minulosti vyhrážala odchodom z vlády, až všetci pochopili, že v nej chce za každú cenu vydržať až dokonca volebného obdobia v roku 2021. Bojí sa, že v opozícii by sa stratila. Záleží jej viac na presadzovaní svojho programu z ministerských pozícií, najmä v oblasti sociálnej politiky. Témy, v ktorých sa s ANO nezhodne, si chce schovať do predvolebnej kampane.

Aj keby z vlády odišla, Babiš by neskončil. Mohol by sa popri komunistoch oprieť aj o pravicových radikálov z Okamurovej SPD a okrem toho má podporu prezidenta Miloša Zemana.

O to bezradnejšie pôsobia výzvy roztrieštenej opozície, ale aj demonštrantov v uliciach, aby Babiš podal demisiu. Premiérove problémy pohlcujú energiu, ktorú by česká spoločnosť mohla investovať do svojho rozvoja a modernizácie. Namiesto toho sa prehlbuje frustrácia veľkej časti verejnosti. Andrej Babiš vytrvalo znižuje latku politickej kultúry, no kým stojí na čele štedrej vlády a ekonomike sa darí, bude ťažké ho vystriedať.<pe>

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Európska komisia #Andrej Babiš #Miloš Zeman #ČSSD #Bocianie hniezdo