Rakúsko: Tyrkysovo-zelená premiéra?

Nová rakúska vláda nastúpi do úradu pravdepodobne po Vianociach. S tým počítajú najmä predstavitelia strany Zelených, ktorí začali rokovať o prvej tyrkysovo-zelenej koalícii s konzervatívnou Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP) designovaného kancelára Sebastiana Kurza už pred mesiacom.

13.12.2019 14:00
debata

Iba na prvý pohľad súhlasí s takýmto scenárom aj Kurz. Očakáva síce, že sa kabinet ustanoví v novom roku, no na tlačovej konferencii, na ktorú pozval i Zelených, sa nepriamo dištancoval od svojich potenciálnych partnerov. Nahlas totiž uvažoval aj o pokračovaní v spolupráci s pravicovými populistami z FPÖ či o tandeme so sociálnymi demokratmi (SPÖ).

Budeme teda v Rakúsku sledovať drámu, ktorá sa podobá na rokovanie o vytvorení vládnej koalície v Berlíne v novembri 2017? Vtedy sa nemeckí konzervatívci nedokázali dohodnúť so Zelenými a liberálmi.

Podľa rakúskych médií Kurz vôbec nemá na mysli koalíciu s FPÖ ani s SPÖ. Veď jeho spoluvládnutie s populistami sa skončilo na jar 2019 pre tzv. kauzu Ibiza, a so sociálnymi demokratmi nemal dobré skúsenosti v rámci zatiaľ poslednej veľkej koalície, kde pôsobil ako minister zahraničných vecí. Okrem toho sa obidve strany momentálne zaoberajú najmä svojimi vnútornými problémami, čím nie sú atraktívnymi alternatívami pre voličov, ani pre Kurza.

Vo viacerých oblastiach sa konzervatívci výrazne líšia od Zelených. Kurz odmieta zaviesť nové dane. Zelení sa však prihovárajú za také dane, ktoré by sa vyrubili v prípade emisií kysličníka uhličitého.

Konzervatívec, ktorý sa na verejnosti rád tvári ako dokonalý džentlmen, však má dôvody na to, aby otvorene pochyboval o tyrkysovo-zelených perspektívach. Problém spočíva v tom, že vyjednávači obidvoch strán v priebehu štyroch týždňov údajne nevedeli uspokojivo prebrať žiadnu tému okrem kultúry. Pritom nepretržite rokuje 33 odborných skupín.

Sebastian Kurz za ÖVP a Werner Kogler za Zelených kladú dôraz na to, že v rámci rokovaní treba nájsť domyslené koncepcie namiesto neuvážených cieľov. Kurz však vie presne, že potrebuje rozhodného partnera, pokiaľ bude chcieť presvedčiť Rakúšanov o svojej verzii zásadne zreformovanej krajiny. Teda nebude môcť čakať na Zelených, ak dávajú prednosť zdĺhavým rokovaniam, ktoré sa mu vidia až príliš detailné.

Existuje viac oblastí, v ktorých sa konzervatívci výrazne líšia od Zelených. Kurz odmieta zaviesť nové dane. Zelení sa však prihovárajú za také dane, ktoré by sa vyrubili v prípade emisií kysličníka uhličitého. Okrem toho predstavitelia obidvoch strán zastávajú rozdielne pozície, pokiaľ ide o migráciu a viaceré sociálne otázky.

Kurz a Kogler budú musieť predstaviť koncepcie zatiaľ neznámeho typu politickej spolupráce, na základe ktorej budú vedieť prekonať kritiku vlastných straníckych kolegov. Preto je také dôležité, aby vypracovali vládny program v primeranom časovom horizonte, teda efektívnym a zároveň premysleným spôsobom.

Zelení už dali najavo, že budú kritickým partnerom. Bez ohľadu na koaličné rokovania chcú totiž podporovať iniciatívu sociálnych demokratov a liberálnej strany NEOS na objasnenie konania konzervatívcov v súvislosti s kauzou, ktorá sa týkala pridelenia postov v podniku Casino Austria počas vlády konzervatívno-pravicovo-populistickej koalície. Tým však spôsobili ostré debaty namiesto zjednoteného postupu hlavných reprezentantov opozície.

Kurz bude z tejto situácie určite profitovať. Okrem jeho ÖVP momentálne nie je žiadna politická strana, ktorá pôsobí ako skutočne zohraný tím. Bude sa však musieť poučiť z nedávnych skúseností, keď práve jeho odvolali preto, lebo na základe údajne nepopierateľnej pozície odmietal dialóg s ostatnými stranami, ktoré sa napokon spojili proti nemu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Zelení #SPÖ #ÖVP #Sebastian Kurz #FPÖ