Nikto by nemal mlčať, keď sa terčom antisemitov stanú mŕtvi

V pondelok sa zistilo, že na židovskom cintoríne v Námestove niekto zhodil a poškodil 59 náhrobných kameňov. Neexistujú žiadne slová, ktoré by vyjadrovali, ako sa cíti slušný človek konfrontovaný s touto smutnou správou.

19.12.2019 11:00
debata

Žiaľ, antisemitské útoky na celom svete rastú a žiadny kontinent nie je imúnny voči tejto nenávisti. Platí to aj v našej časti Európy. Takýto prejav vandalizmu na Slovensku nebol pozorovaný od konca druhej svetovej vojny a židovský cintorín v Námestove z 18. storočia prežil v podstate nedotknutý aj holokaust.

Keď sa terčom antisemitov stanú dokonca mŕtvi, nikto by nemal mlčať. Je to zlomyseľný a zbabelý akt a všetci ľudia dobrej vôle by sa mali postaviť ako ochrancovia svojej pamäti a obhajcovia nášho spoločného dedičstva.

Mali by sme sa poďakovať tým, ktorí sa o cintorín starali v posledných desiatich rokoch a vynaložili úsilie na jeho vyčistenie a opravu. Považujeme ich za „lamedvovníkov“, teda tých, ktorí patria medzi tridsaťšesť spravodlivých, bez ktorých by sa svet zrútil.

Antisemitizmus je ako nádor. Najprv je malý, no rýchlo rastie, a ak ho necháme bez kontroly, napokon začne ovplyvňovať spoločnosť ako celok. V AJC, medzinárodnej organizácii obhajujúcej Židov, sme to videli v priebehu rokov v iných častiach Európy a Spojených štátov.

Preto môžeme len dúfať, že slovenské orgány podniknú všetky potrebné kroky na vystopovanie páchateľov, ich postavenie pred súd a boj proti antisemitizmu vo všetkých jeho formách. Závisia od toho budúcnosť a zdravie spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #vandalizmus #Námestovo #antisemitizmus #židovský cintorín #AJC