Úsmev, prosím. Pravda o roku 2020

V susednej Českej republike si médiá nedávno všimli, že "ako národ sa akosi prestali smiať". Ako je to možné? V krajine Švejka, Cimrmana a Menšíka? Veď aj malé dieťa predsa kedysi vedelo, že smiech lieči. A, pravdaže, už dávno túto starú pravdu potvrdili aj lekári: Smiech pozitívne vplýva na telo aj na ducha.

01.01.2020 19:00
debata (5)

Skúsme si na to spomenúť, keď sa po sviatkoch vrátime z dovoleniek a prázdnin. Kým sa pustíme do špekulovania: A je tu. Rok 2020. Aký bude? Nepochybne dôležitý, prelomový…

Áno, predovšetkým nás čakajú parlamentné voľby, v ktorých sa rozhodne o charaktere našej krajiny, o tom, kam bude smerovať. Môže to ešte dopadnúť všelijako. Prieskumy, nech sú akékoľvek, sú však vždy len náznakmi a volebný výsledok môže napokon priniesť i prísľub nádeje, že sa veci pohnú a zmenia k lepšiemu. A to aj napriek tomu, že zatiaľ to vyzerá skôr tak, že poriadne horúco bude nielen pred voľbami, ale aj po nich.

Každú rodinu medzi Tatrami a Dunajom zasiahne aj rast cien – energií, potravín, služieb. Mnohí pocítia tiež vyššie dane z nehnuteľností, zmeny a úspory vo firmách i v štátnych inštitúciách a na úradoch. Hnevá nás aj korupcia, situácia v súdnictve, školstve či zdravotníctve.

Medzi očakávané udalosti v zahraničí, ktoré budú mať vplyv na Slovensko a jeho obyvateľov, patria prinajmenšom dve: brexit a prezidentské voľby v Spojených štátoch. Boris Johnson a Donald Trump využijú každú príležitosť, aby oslabili pozíciu Európskej únie, a teda aj nás ako jej člena. Rovnako tvrdo sa budú správať ďalší hráči na geopolitickej šachovnici Čína a Rusko. Ale to nie je nič nové.

Smiech pozitívne vplýva na telo aj na ducha. Skúsme si na to spomenúť, keď sa po sviatkoch vrátime z dovoleniek a prázdnin.

Všetko sú to vážne témy, preto sa im bude Pravda aj naďalej s plnou vážnosťou venovať. A vždy bude stáť na strane svojich čitateliek a čitateľov, poradí im a pomôže. S pokojom, rozvahou, s chladnou hlavou.

Iste, dalo by sa tu naďalej písať iba o neistote, nervozite, napätí, obavách, strachu, ba dokonca o nenávisti, ktorá sa šíri a bude šíriť aj v roku 2020. Lenže je to nutné aj teraz? Neskúsime sa aspoň v prvých dňoch nového roka pozrieť na svet trochu inak? Azda aj so štipkou zveličenia?

Preto v novoročnom komentári zámerne neuvádzame údaje zo „seriózneho“ prieskumu, z analýz či zo štatistík. Hoci, nie je správa o tom, že mizne smiech, oveľa vážnejšia a dôležitejšia?

Lekári tvrdia, že liečivá sila smiechu sa dá rozmeniť na drobné: Je úspešný v boji proti civilizačným ochoreniam, vysokému krvnému tlaku, posilňuje imunitu, obranyschopnosť buniek, pozitívne vplýva aj na cholesterol, znižuje hladiny stresových hormónov… Vo výpočte blahodarných vlastností smiechu by sa dalo dlho pokračovať. Na záver však spomeňme ešte aspoň jeden dôležitý fakt, a to, že smiech spevňuje brušné svaly. A tak by azda v týchto dňoch, keď si dávame rozličné predsavzatia, stálo za úvahu skúsiť to ináč. Namiesto tradičného schudnem desať kíl, začnem cvičiť, budem viac počúvať partnera, rodinu, priateľov či kolegov, namiesto mnohých sľubov si jednoducho dať len jeden: budem sa smiať. Pravidelný smiech a dobrá nálada totiž tiež zbližujú, otupujú ostré hrany rozdielnych názorov.

Usmievajme sa teda! A ideálne aj po parlamentných voľbách a ďalších vážnych udalostiach. Nie preto, že nás čakajú, ale napriek tomu.

Úspešný rok 2020.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #smiech #parlamentné voľby 2020 #rok 2020