Nedostatok prisťahovalcov na nemeckom trhu práce

V marci nadobudne v Nemecku účinnosť zákon o prisťahovalectve kvalifikovaných pracovných síl. Nové predpisy sa týkajú výlučne tých, čo pochádzajú z krajín mimo Európskej únie. Odzrkadlí sa tak stav hospodárskej súťaže na nemeckom trhu práce.

23.01.2020 18:00
debata (13)

Novým zákonom sa porušuje tabu v krajine, ktorá sa po desaťročia bránila všetkému, čo súviselo s priznaním si trvalej potreby imigrantov na napredovanie prosperujúcej spoločnosti. Ešte na vrchole utečeneckej krízy v rokoch 2015 a 2016 sa čierno-červená koaličná vláda v Berlíne zhodla na tom, že vôbec netreba prijímať novú legislatívu, ktorou by sa uľahčila integrácia práceschopných prisťahovalcov.

Kvalifikované pracovné sily však od marca 2020 dostanú právo, aby uzatvorili pracovné zmluvy bez ohľadu na to, či sa o konkrétne pracovné miesto zároveň uchádza i nezamestnaný Nemec alebo iný občan EÚ. To zatiaľ platilo iba pre akademických pracovníkov a zamestnancov v odvetviach, kde Spolková agentúra práce evidovala nedostatok kvalifikovaných síl. Okrem toho sa zruší množstvo administratívnych požiadaviek na získanie víz a uznávanie vysokoškolských diplomov.

Kancelárka Angela Merkelová sa nedávno prihovárala za zintenzívnenie úsilia o získanie zamestnancov z mimoeurópskeho zahraničia. Zdôvodnila to tým, že 2,5 milióna ľudí z krajín únie, ktorí momentálne pracujú v Nemecku, nevystačí ani v strednodobom horizonte na to, aby tamojšie hospodárstvo naďalej rástlo zvyčajným tempom. Podľa denníka Die Welt nemeckej ekonomike už dnes chýba približne 400-tisíc kvalifikovaných pracovníkov.

Dva a pol milióna ľudí z krajín únie, ktorí momentálne pracujú v Nemecku, nevystačí ani v strednodobom horizonte na to, aby tamojšie hospodárstvo naďalej rástlo zvyčajným tempom. Nemeckej ekonomike už dnes chýba približne 400-tisíc kvalifikovaných pracovníkov.

Poradenská firma Ernst & Young nedávno upozornila, že takmer polovicu pracovných miest, ktoré sa v Nemecku vytvorili v priebehu posledného desaťročia, obsadili prisťahovalci z EÚ. Na základe údajov o 450-tisíc pracovných miestach, ktoré vznikli vlani napriek ochladzujúcej sa ekonomike, poradcovia odhadujú, že tohto roku sa v Nemecku vytvorí prinajmenšom ďalších 200-tisíc, čo bude predstavovať pätinu všetkých nových pracovných pozícií očakávaných v eurozóne.

Spolková agentúra práce tvrdí, že do desiatich rokov treba vyriešiť problematiku získania nových kvalifikovaných síl. Už teraz vidieť ich výrazný nedostatok v zdravotníctve, kde nedávno začalo pôsobiť mnoho ľudí z Albánska, Filipín, Mexika a Vietnamu. Okrem toho bude do roku 2030 čoraz menej domácich absolventov v povolaniach matematicko-technického zamerania.

Nemecko teda zostane istou opciou pre tých, čo hľadajú prácu v zahraničí. Otázka však znie, či je pre nich ešte príťažlivé. Veď počet prisťahovalcov z EÚ, ktorí majú záujem o prácu, nedávno začal klesať. Podľa hodnotenia Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj viac ako desať štátov vytvorilo lepšie podmienky práve pre tých kvalifikovaných pracovníkov, ktorých nemeckí zamestnávatelia súrne hľadajú.

Kritika sa v prvom rade týka problémov pri získavaní vhodného zamestnania, zlých perspektív pre pracovné zmluvy na trvalé zamestnanie, administratívnych prekážok pri vybavovaní si štátneho občianstva SRN a najmä pomerne nízkych čistých miezd. Pritom sa doteraz vyžadoval minimálny hrubý ročný príjem u cudzincov od 41 808 do 53 600 eur.

Podľa nového zákona bude možné pracovať i na základe krátkodobých zmlúv. Okrem toho prisťahovalci už nebudú musieť zarábať stanovené minimum. Na druhej strane sa bude žiadať zvládnutie nemčiny v oblasti sociálnych povolaní. To bude sporné aj v technických odvetviach s globálnym a projektovým zameraním.

Nový zákon je teda krok správnym smerom. Legislatívu však bude ešte treba prispôsobiť skutočným potrebám ľudí, ktorí prejavia ochotu pricestovať do Nemecka a podporovať jeho cestu do inovačnej technologickej budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #imigranti #kvalifikovaní pracovníci #Spolková agentúra práce