Bolonské vytriezvenie

Celé demokratické Taliansko s napätím očakávalo, ako sa skončia voľby v kraji Emilia Romagna a čiastočne aj v Kalábrii. Nešlo totiž len o obyčajné regionálne voľby, ich výsledok mohol značne ovplyvniť aj politiku na celoštátnej úrovni.

30.01.2020 14:00
debata

Líderka hnutia Bratia Talianska Giorgia Meloniová to na mítingu v meste Forlí povedala asi najjasnejšie. Kto vyhrá v uvedenom kraji, získa body, rešpekt a silu v celom Taliansku. Tento región je totiž od vojny „červenou baštou“ Apeninského polostrova.

Stredopravicová koaličná trojka Salvini-Meloniová-Berlusconi robila v kampani všetko preto, aby to zmenila a odstránila ľavičiarov z dôležitých postov. Spolu s aktuálnymi vysokými preferenciami Ligy a víťazstvom v spomínanom kraji chceli následne vyvinúť tlak smerom k vládnemu zoskupeniu zloženému z Demokratickej strany a Hnutia piatich hviezd.

Po tvrdej a špinavej kampani, ktorá mala s regionálnymi témami len málo spoločné, napokon vyhrali ľavičiari. Salviniovci však dosiahli doteraz najlepší výsledok za celé obdobie svojej činnosti, čo je silný ukazovateľ toho, že nič nie je nemenné. V nasledujúcich voľbách už môžu prevalcovať ďalšie strany.

V Kalábrii to dopadlo naopak. Výrazne tam triumfovala pravica, novou predsedníčkou kraja sa stane členka Berlusconiho strany. V tomto regióne sa zasa čakalo na to, či Liga dokáže osloviť voličov aj na juhu krajiny, voči ktorým sa pôvodne stavala značne kriticky. Potvrdilo sa, že áno – hoci len ako súčasť širšej koalície, no predsa. Matteo Salvini má teda dvere otvorené už aj na juh.

Sardinky si musia jednoznačne vyjasniť svoj cieľ, stratégiu a agendu. V prípade Bologne tak urobili, to však nestačí. Ako sa budú angažovať ďalej? Stane sa z nich ďalší ľavicový subjekt?

Voľby do výraznej miery ovplyvnila aj kultúrna obec, mimovládky a hnutie Sardinky, ktoré sa sformovalo práve v hlavnom meste regiónu Emilia Romagna – v Bologni (to v kampani podporilo stredoľavicového kandidáta). Sardinky síce odmietali priamy vstup do politiky, no neskôr rétoriku zmenili a začali hovoriť o „angažovaní sa vo veciach politických“. Podľa ich slov chcú využiť silnú podporu verejnosti, ktorá vytvára možný voličský, v podstate politický, potenciál, najmä v prípade mladých ľudí. Sardinky miestami pripomínajú počiatočné antipolitické iniciatívy Hnutia piatich hviezd.

Aj keď sa Piatim hviezdam mnoho vecí z ich programu podarilo realizovať, predstavitelia hnutia sa postupne dostali do meandrov reálnej politiky a napokon museli konať nielen podľa seba, ale aj podľa ich koaličného partnera – teda najprv ligistov a potom ľavičiarov. Päť hviezd sa zachovalo absurdne i v týchto voľbách – v oboch regiónoch postavilo vlastných kandidátov.

Je pravdepodobné, že takéto presuny z antipolitiky do politiky, od stredopravicovej vlády k stredoľavicovej či nejednoznačná podpora koaličného partnera v regionálnych voľbách môžu vo voličoch vyvolať protichodné reakcie a stratu dôvery. A takto môžu skončiť aj Sardinky. Musia si jednoznačne vyjasniť svoj cieľ, stratégiu a agendu. V prípade Bologne tak urobili, to však nestačí. Ako sa budú angažovať ďalej? Stane sa z nich ďalší ľavicový subjekt?

Súčasná exekutíva robí všetko preto, aby sa k vládnemu kormidlu nedostala Liga. Líder Demokratickej strany Nicola Zingaretti už avizoval, že po bolonských voľbách – bez ohľadu na ich výsledok – zvolá snem, ktorý jednoznačne určí stratégiu smerovania strany. Do diskusie sa zapojilo viacero súčasných i bývalých osobností vrátane Romana Prodiho, ktoré volajú po zmenách v strane.

Voľby v ďalších regiónoch sa chystajú v máji a júni. Sardinky už avizovali, že budú pri tom. Je však otázne, či sa im podarí nájsť silu a ovplyvniť aj predvolebnú kampaň, a teda aj výsledky. Ak by to dokázali, boli by sme svedkami úžasného fenoménu. Salvini však už bude v ďalších regiónoch tvrdým orieškom. Bude ho vedieť súčasná vláda za pomoci Sardiniek rozlúsknuť?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #silvio berlusconi #Bologna #Matteo Salvini #Emilia Romagna #hnutie Sardinky #Romana Prodi