Kočner, my a náš svet

Kto je Marian Kočner? Ale, preboha, kto na Slovensku si ešte môže klásť túto otázku, keď už najmenej rok neprejde deň, aby zo všetkých strán nepočúval o tomto mene.

30.01.2020 11:00
debata

Každý predsa vie, kto to je! Náš slovenský symbol všetkého zla! Alebo aj hlavný hrdina mediálnych atrakcií! Ale predsa, kto to je Kočner? Je to ešte človek alebo už len akýsi démon?

Démonizácia na Slovensku sa teraz volá kočnerizácia. Byť tak v inej krajine, človek by si povedal: „Disgusting! Odporné! Outrageous! Príšerné!“ Ale Slovák si povie čo? Ten hrmotnejší si odpľuje, zanadáva a vypije. Ten subtílnejší si vzdychne: „Čo som komu urobil, že musím každý deň počúvať o Kočnerovi?“ A to už nie je len démonizácia, ale aj traumatizácia.

Poďme však na vážnejšiu tému a tou je poctivosť. Nie, nejde teraz o panenstvo nášho nežného pohlavia, ale o poctivosť ako etickú kategóriu, jednoducho čestnosť, svedomitosť. Obyčajné ľudské morálne kvality. Mám pochybovať, že na Slovensku žije ešte ktosi, kto vie, čo to je? Nie, nechcem pochybovať. Verím, že takí tu ešte žijú. Skoro ako ten „dobrý človek“ Romaina Rollanda: „Poctivý človek ešte žije.“

Darwin by ho však označil za ohrozený druh. Je totiž životu nebezpečné byť poctivým vo svete, v ktorom vládne pravý opak — nepoctivosť. V ktorom sa oplatí byť čím viac nepoctivým. Vtedy má poctivý človek problém prežiť. Ale rozdiel medzi ním a Kočnerom je práve tento rozdiel medzi poctivým človekom, ktorý je ohrozený, a nepoctivým, ktorý si tu vládne a užíva si. Prečo by aj nie? Veď platí: „Presaď sa, ako môžeš! Presaď si svoje, ako vieš!“

Ako má prežiť v tomto svete človek, ktorý nepodvádza a neklame, lebo nemá na to žalúdok či gény, a jednoducho nevie, nedokáže byť nepoctivý? Na to mu žiadni Kočnerovia nedajú odpoveď. Lebo ju nemajú. Oni sú totiž presný opak poctivcov, svedomitých ľudí so svedomím a čestných so cťou.

Kto a kedy u nás nastolil svet, v ktorom sa darí nepoctivcom, podvodníkom, Kočnerom? Svet falošných noriem a vzorov? Svet mamonu? Vo svete, kde platia pomaly už len čísla, nie je problém si to spočítať. Tento svet má tridsať rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #čestnosť #démonizácia #Romain Rolland #nepoctivosť #falošné normy