Spojené kráľovstvo bude aj naďalej vaším priateľom a spojencom

Dnes Spojené kráľovstvo opúšťa Európsku úniu. Nie je to však koniec. Je to začiatok. Ako britský veľvyslanec, ktorý na Slovensku strávil posledných päť rokov, to považujem za vynikajúcu príležitosť na reštartovanie našich bilaterálnych vzťahov.

31.01.2020 14:00
debata (22)

Slováci a Briti sú priateľskými národmi a spojencami. Už v roku 1918 zohral britský historik Robert Seton-Watson kľúčovú úlohu pri vzniku Československa, keď sa stal hlasom tohto národa v zahraničí, presadzovaním rovnakých práv menšín v ich boji za sebaurčenie. Slovenskí a britskí vojaci spolu bojovali v druhej svetovej vojne vrátane bitky o Britániu alebo v Slovenskom národnom povstaní. Sir Nicholas Winton zachránil životy mnohých slovenských židovských detí. A v nedávnej minulosti bola Británia silným zástancom vstupu Slovenska do EÚ a jednou z mála krajín, ktoré otvorili svoje hranice a umožnili voľný pohyb od prvého dňa. Dnes približne 100-tisíc Slovákov volá Spojené kráľovstvo svojím domovom. Každý z nich prispieva k silným väzbám medzi našimi krajinami.

Aj od zajtra bude Spojené kráľovstvo rovnako otvorenou, inkluzívnou a navonok orientovanou krajinou; bude presadzovať silu dobra a zohrávať vedúcu úlohu na svetovej scéne. Zostaneme globálnym zástancom voľného obchodu. V rámci Európy zas jednou z najzaujímavejších destinácií pre investície a jedným z najlepších miest na podnikanie.

Dnes Spojené kráľovstvo opúšťa Európsku úniu. Nie je to však koniec. Je to začiatok. Ako britský veľvyslanec, ktorý na Slovensku strávil posledných päť rokov, to považujem za vynikajúcu príležitosť na reštartovanie našich bilaterálnych vzťahov.

Hlásime sa k silnému a konštruktívnemu vzťahu s našimi európskymi susedmi, ktorým je aj Slovensko. Spoločne pracujeme na riešení globálnych výziev, akými sú napríklad obrana medzinárodného poriadku založeného na pravidlách, keďže to je základom našej bezpečnosti a prosperity, ale aj ochrana životného prostredia.

Sme spojenci, ktorí dnes v mnohých záležitostiach zmýšľajú rovnako. Vyznávame demokratické hodnoty v čase, keď tieto hodnoty čoraz častejšie čelia výzvam. Sme silní zástancovia voľného trhu, liberalizácie a tvorby pracovných miest, ale tiež vedy a inovácií, nových technológií a inteligentných miest. Podporujeme ekologické hospodárstvo, životné prostredie a čisté energie. Spolupracujeme na boji proti modernému otroctvu, terorizmu a extrémizmu.

Sme spojenci v NATO. Slovensku poskytujeme naše odborné znalosti v čase, keď modernizuje svoj obranný priemysel a ozbrojené sily. Sme proti použitiu chemických zbraní a proti dezinformáciám, ktoré sa snažia podkopávať naše demokracie. Sme partnermi v globálnej koalícii proti tzv. Islamskému štátu a na podporu mieru a bezpečnosti v Afganistane. Nie je preto žiadnym prekvapením, že viac ako dve tretiny Slovákov hovoria, že vnímajú Spojené kráľovstvo ako silu dobra vo svete.

Tešíme sa aj z dynamických obchodných a investičných väzieb. Spojené kráľovstvo je pre Slovensko jedným z najväčších vývozných partnerov. Dnes vo vašej krajine pôsobí viac britských spoločností ako kedykoľvek predtým. A nemôžem zabudnúť na automobilový priemysel, ktorý je hnacou silou slovenskej ekonomiky a tvorí polovicu slovenského exportu do Veľkej Británie.

Toto je pevný základ, na ktorom je možné reštartovať a zintenzívniť našu spoluprácu do budúcnosti. Naše dva národy majú silné väzby a brexit to nezmení. Inšpirujem sa tiež priateľským a úspešným rozdelením Československa, ktoré vyústilo do najbližších možných väzieb, aké môžu dva národy mať.

Zostaneme strategickými partnermi a rovnako zmýšľajúcimi spojencami; budeme spolupracovať pri tvorbe prosperity, bezpečnosti, slobody a demokracie pre našich občanov. Spojené kráľovstvo bude aj naďalej vaším priateľom a spojencom.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Slovensko #Brexit #Spojené kráľovstvo