Je Igor Matovič zbabelec?

Volebné preferencie strany OĽaNO sa pohybujú okolo deviatich percent. Matovičovci sú v tesnom závese za kiskovcami a progresívcami. Igor Matovič však robí všetko pre to, aby ich predstihol.

05.02.2020 14:00
debata (13)

Ak by sa mu to podarilo a momentálne najsilnejšie strany Smer-SD a Kotlebovci-ĽS NS by z rôznych príčin neboli schopné po voľbách zostaviť vládu, pripadla by táto úloha najsilnejšej strane tzv. demokratickej opozície, teda Igorovi Matovičovi.

V prípade, že by sa Kiskova strana Za ľudí stala najsilnejším subjektom tohto zväzku, ostatné by pravdepodobne súhlasili, aby vládu zostavil bývalý prezident. Má najväčšiu autoritu. Lenže prezidentka Zuzana Čaputová nedávno vyhlásila, že pokiaľ bude Andrej Kiska obvinený z trestného činu a následne trestne stíhaný, nevymenuje ho za predsedu vlády.

Ako náhradník číslo jeden sa núka líder PS/Spolu Michal Truban, ktorý však nemá dostatočnú charizmu ani politické skúsenosti. Vymenovať za premiéra dvojky týchto kandidátok – Veroniku Remišovú alebo Miroslava Beblavého – by bola trochu veľká odvaha voči voličom. Preto sa ako prirodzená alternatíva ponúka líder OĽaNO.

Mnohí považujú Matoviča za neriadenú strelu a komedianta, ktorý ovláda politický marketing. Žijeme však v dobe, keď sa ukrajinským prezidentom stal komik Volodymyr Zelenskyj, britským premiérom ľahkovážny šoumen Boris Johnson, v USA vládne vyhlásený zabávač Donald Trump. Prečo by sa teda Matovič nemohol stať premiérom?

Pokiaľ ide o program OĽaNO, svojou kvalitou nijako nezaostáva za programami iných strán. Podobne ako iné konzervatívne a liberálne strany aj OĽaNO kladie dôraz na pozitívne opatrenia v prospech obyčajných ľudí, kde je na prvých miestach zdravotníctvo, sociálna politika, školstvo, rodina a odstránenie korupcie, a nelipne už na znižovaní daní a na vyrovnanom rozpočte.

Ani kandidačná listina OĽaNO nie je horšia, ako majú iné strany. Ak by niekto namietal, že OĽaNO nie je klasická strana, tak je vedľa. V ére, keď väčšina ostatných politických subjektov sú iba firmy ovládané skupinkou ľudí, a členovia predstavujú iba štafáž, sa Matovič ani nesnaží vytvárať ilúziu, že OĽaNO je výnimkou. Čo sa týka politických skúseností je už ostrieľaný harcovník. Z týchto hľadísk ho nemožno považovať za horšieho, menej kvalitného politika, ako sú ostatní politickí lídri.

Matovič sám seba prezentuje ako bojovníka proti korupcii. Lenže to si zmýlil povolanie, politik tu nie je na to, aby politickým partnerom predkladal neprimerané požiadavky, vopred ich ponižoval, ale aby s inými stranami dospel ku kompromisom, ktoré im umožnia efektívne a spravodlivo spravovať krajinu. Na to, aby odhaľoval korupciu a nešváry, môže pokojne pôsobiť ako investigatívny novinár či aktivista tretieho sektora.

Pes je však zakopaný inde. OĽaNO sa síce tvári, že využíva nástroje priamej demokracie, no to, čo robí, je v skutočnosti čistý populizmus. Napríklad cez víkend spustili matovičovci internetovú anketu „o riešeniach, ktoré budú podmienkou vstupu OĽaNO do budúcej vládnej koalície“.

Matovič vyzval všetkých ľudí, aby rozhodli o tom, ktoré z navrhovaných bodov budú v programovom vyhlásení budúcej vlády. Čiže ak napríklad budú ľudia súhlasiť s tým, „aby bolo platenie faktúr povinné podľa poradia“, Matovič na tom postaví vytvorenie budúcej vlády, a ak „iné strany odmietnu vôľu ľudu, budú predčasné voľby". Tak sa politika naozaj nerobí.

Druhým problémom je to, že keby Matovič aj vyhral voľby, nechcel by prevziať zodpovednosť a stať sa predsedom vlády. Sám seba prezentuje ako bojovníka proti korupcii a nešvárom. Lenže to si Matovič zmýlil povolanie, politik tu nie je na to, aby politickým partnerom predkladal neprimerané požiadavky, vopred ich ponižoval, ale aby s inými stranami dospel ku kompromisom, ktoré im umožnia efektívne a spravodlivo spravovať krajinu. Na to, aby odhaľoval korupciu a nešváry, môže pokojne pôsobiť ako investigatívny novinár alebo aktivista tretieho sektora.

Z jeho posledných požiadaviek vyplýva, že sa bojí prebrať zodpovednosť. Má strach stať sa nielen predsedom vlády, ale zatiaľ neprejavil ani túžbu byť ministrom, prevziať zodpovednosť za určitý rezort. Ktoré ministerstvo by bol Matovič vlastne schopný riadiť? Z opozičných parlamentných lavíc sa všetko ľahšie kritizuje, ako v praxi realizuje.

Podobných politikov sme už v našich novodobých dejinách zažili. V roku 1989 hlavní predstavitelia nežnej revolúcie, lídri VPN, odmietli priamo vstúpiť do vlády. Zľakli sa zodpovednosti, chceli všetko riadiť z ústredia politického hnutia. Moc ponúkli dovtedy neznámemu podnikovému právnikovi – „obyčajnému človekovi“ Vladimírovi Mečiarovi. Ako sa politika na Slovensku následne vyvíjala – ako dopadli sľuby, ako sa naprávala „socialistická“ korupcia a nešváry a ako sa mečiarovsky privatizovalo – si ešte dobre pamätáme.

Ak nie je Igor Matovič zbabelec, vezme zodpovednosť priamo do svojich rúk a stane sa buď ministrom alebo, v prípade víťazstva svojej strany, predsedom vlády. Hra na bojovníka proti korupcii sa skončila.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #OĽaNO #Andrej Kiska #Igor Matovič #Michal Truban #Za ľudí