Vyhral ten najšikovnejší

Jedna z najstarších kníh sveta, ktorú napísali v Číne takmer pred štyrmi tisícročiami, I-ťing (Kniha premien), hovorí o ustavičnom kolobehu ako o samozrejmosti. Politickí lídri nevenujú pozornosť jej posolstvu. Aj v demokratickom prostredí zabúdajú, že každá vláda je iba dočasná.

02.03.2020 08:00
debata (15)

Čím sa jedna garnitúra udržiava pri moci dlhšie, tým jej nahradzovanie prebieha hlučnejšie. Napriek tomu, že sme sa naučili brať s veľkou rezervou volebné prieskumy našich agentúr, náskok, s akým zvíťazilo OĽaNO, mnohých prekvapil. Ak sa však porozhliadneme po okolí, nejde o nič mimoriadne. Dlhodobé trendy na starom kontinente a už aj za oceánom ukazujú, že tradičné politické strany zakotvené v zahraničných straníckych zoskupeniach, s početným členstvom a jasnou hodnotovou orientáciou, pôsobia nezáživne, neraz otravne a sú zo dňa na deň menej príťažlivé.

Flexibilný líder OĽaNO

Keď sa k tomu pripočíta strata dôvery v tradičné demokratické inštitúcie, vytvára sa podhubie pre očividný rast vplyvu netradičných volebných zoskupení založených na charizme lídra, ktorý sa často odlišuje od sokov extravagantným vystupovaním a populizmom a prikláňa sa neraz k radikálnej pravici.

Igor Matovič, človek s konzervatívnymi názormi, ale presne s opačným spôsobom správania, ukázal, že vie byť flexibilný. Celé desaťročie čakal na túto chvíľu. Má nos na politickú príležitosť. Vlani ešte osciloval nad hranicou zvoliteľnosti, teraz šikovným marketingom porazil končiacu koalíciu aj opozičných partnerov. Získava tým, že budí dojem autentickosti a človeka bez pretvárky. Vo vyostrenej situácii, ktorá u nás trvá minimálne dva roky, niet trpezlivosti na počúvanie pokojných argumentov. Tak ako v každej vojne, aj v psychologickej občianskej vojne vyhrávajú radikálni rečníci a rázne návrhy na priame zrozumiteľné riešenia. Matovič sa nepridal k „paktu o neútočení“, čím disponoval voľnými rukami. A tak rozdával údery na všetky strany. Voličov svojich oponentov nedehonestoval. Našiel si chodník k stúpencom Mariana Kotlebu a vysal jeho necelú polovicu možného elektorátu rovnako ako u svojich opozičných partnerov.

Iba nedávno sa prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila, že je pripravená poveriť vyjednávaním o novej vláde každého víťaza volieb, teda aj lídra radikálnej pravice. Kotlebove preferencie viditeľne rástli. Doplatil však na to, čo mu pomohlo pri prvých krokoch. Pri zakladaní strany sa oprel o rovesníkov – nostalgikov za vojnovou republikou. Chlapci v uniformách rýchlo budovali akčnú organizáciu. Výrokmi o nedávnej histórii však si znepriatelili mnohých.

Bez kompetentných ľudí

Ako ukazujú sociologické prieskumy, aj u mladých, medzi ktorými má Kotleba nadpriemernú popularitu, sa udržuje odkaz Slovenského národného povstania v úcte. Bez historických výpovedí by možno bol dnes hlavným súperom Matoviča. Vďaka sociálnym sieťam a ľudovému marketingu rástol, no jeho nulový koaličný potenciál sa nehýbal. Stúpenci si začali uvedomovať, že hlasy v prospech „večnej opozície“ sú stratené.

K pôvodnej popularite Kotlebu prispelo aj to, že ho v minulosti málokedy pozývali na televízne obrazovky. V januárovej kampani, keď už dostal priestor, sa ukázalo, že nie je pripravený vládnuť a že mu chýbajú v tíme kompetentní ľudia.

Matovič má nos na politickú príležitosť. Vlani ešte osciloval nad hranicou zvoliteľnosti, teraz šikovným marketingom porazil končiacu koalíciu aj opozičných partnerov.

Ostatná opozícia si poškodila, keď nahlas rozmýšľala o ministerských stoličkách vo vláde vrátane postu premiéra. Pýcha predchádza pád. Koalícia PS/Spolu zmenila v závere kampane štýl. Pustila sa do konfrontácie na kotlebovských mítingoch, ktorá poškodila obe strany. Bivakovanie v Národnej rade sa tiež podpísalo pod pokles vplyvu. To, čo sa odpúšťa Matovičovi, sa neodpúšťa tým, čo žiadajú v spoločnosti nastoliť slušnosť.

SaS s polovičným ziskom napokon zachránila česť slovenských liberálov, ktorých ostane v parlamente napriek mainstreamovej tlači ako šafranu. Pod výsledok ideovo nevyhraneného subjektu Za ľudí sa podpísali nielen videá šírené na konci kampane, ale aj spôsob, ako na ne reagoval Andrej Kiska. KDH opäť ostáva za bránami parlamentu. Nepomohlo mu ani to, keď Alojz Hlina vytiahol maďarskú kartu, na ktorú sme už zabudli.

Jasná prevaha konzervatívcov

V novom parlamente nebudú po prvý raz sedieť zástupcovia maďarskej menšiny. Béla Bugár končí aj preto, že sa za posledné štyri roky podarilo znížiť na minimum napätiev slovansko-maďarských vzťahoch , doma i v zahraničí. Politika býva veľmi nevďačná. Maďarskí voliči sa identifikovali vo väčšine prvýkrát na inom ako etnickom princípe.

OĽaNO nie je politickou stranou v pravom zmysle slova, no málopočetným volebným zoskupením s mimoriadnou efektivitou. Na druhej strane 16-tisícová členská základňa Smeru prispela dlhodobým pospávaním k súčasnému stavu Slovenska a k svojmu volebnému výsledku. Sociálni demokrati strácali pozície už pred vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Ale tvárili sa, že sa nič nedeje.

Nepredvídateľné správanie pomohlo Matovičovi vyhrať v emotívne vyhrotenej spoločnosti. Čaká nás prvý raz vláda s jasnou prevahou konzervatívnych síl. Vládnutie však vyžaduje iné vlastnosti ako šikovnosť v kampani.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #OĽaNO #Igor Matovič #parlamentné voľby 2020 #SASKA