Štát nezodpovedných

Predstavte si rodiča stojaceho pri brehu, ktorý sa ľahostajne prizerá, ako jeho malé dieťa, čo nevie plávať, vstupuje do tečúcej vody. Najprv je v nej po členky a postupne po kolená, po zadoček, po hruď, po plecia, nakoniec sa hlavička stráca pod hladinou. Rodič sa až potom rozbehne, aby ho vytiahol z vody na zem...

08.03.2020 19:00
debata (44)

Samozrejme, že si zaklopete na čelo.

Žiaľ, niečo podobné predviedli tí, čo majú dbať o ľudí na Slovensku. Vyzeralo to tak, ako keby namiesto prízraku koronavírusu videli pred sebou fatamorgánu bariéry, ktorá zabráni prieniku pliagy na slovenské územie. Oči pred pravdou začali poriadne otvárať až v piatok, keď sa u nás potvrdil prvý prípad nákazy.

Už najneskôr vtedy, keď vírus pochádzajúci z Číny dorazil do Európy, slovenská vláda mala prijať silné preventívne opatrenia. Keď prešľapovala na mieste, mala ju o to žiadať opozícia a podobne prezidentka. Zuzana Čaputová však mlčala a pohltení predvolebnou kampaňou sa predseda vlády Peter Pellegrini a očakávaný budúci premiér Igor Matovič správali, akoby sa riziko infekcie Slovenska netýkalo.

Nemenej zarážajúce je, že Pellegrini neprišiel urýchlene s návrhom obsadiť funkciu ministra zdravotníctva. Rovnako fakt, že to od neho nechcela ani Čaputová, ani opoziční politici. Ako kvalitne môže tento rezort fungovať bez špičkového krízového manažéra v období šírenia koronavírusu, keď ho dočasne riadi premiér, ktorý pred voľbami žil v zajatí snahy udržať sa pri moci?

Vyzeralo to tak, ako keby tí, čo majú dbať o ľudí na Slovensku namiesto prízraku koronavírusu videli pred sebou fatamorgánu bariéry, ktorá zabráni prieniku pliagy na naše územie.

Budíček zazvonil s veľkým oneskorením v piatok.

Čaputová sa spamätala až po oznámení, že Slovensko má prvého pacienta, a apelovala na kompetentných, aby prijali všetky potrebné opatrenia. Tragikomicky vyznelo slovíčko od Pellegriniho, ktorý odkázal spoluobčanom, aby „zvážili" cestu na lyžovačku do Talianska. Mal ich predsa dôrazne vyzvať, aby tam určite nešli. Radil im to v piatok, a keď sa v nedeľu zobudil, zistil, že už netreba nič zvažovať. Taliani totiž oznámili, že zatvárajú všetky lyžiarske strediská.

Aj Matovič sa „blysol". V sobotu sa posťažoval, že odchádzajúca vláda ho ako budúceho premiéra zatiaľ nepozvala na stretnutie, ako sa postaviť proti koronavírusu. Predtým si túto pliagu zjavne nevšímal. Veď ako inak si vysvetliť jeho neuveriteľný nápad, keď dva dni po voľbách vážne povedal, že Andreja Kisku, exprezidenta a lídra strany Za ľudí, by si vedel napríklad predstaviť na poste ministra zdravotníctva? Rozum sa zastavuje, že vypustí takú úvahu v kritickom čase, keď tento rezort potrebuje kapacitu, čo sa vyzná v jeho agende.

Pred voľbami Pellegrini sľuboval zodpovednú zmenu a opoziční politici ponúkali nevyhnutnú zmenu k lepšiemu. Len veľká škoda, že každý z nich podcenil obrovskú zmenu, ktorá sa v závere predvolebnej kampane už udiala. Inváziu koronavírusu do Európy, ktorého vpád aj na Slovensko bol len otázkou krátkeho času. A, žiaľ, pomalého, či až slimačieho postupu tých, čo sa postarali, že v tomto prípade sme sa ocitli v štáte nezodpovedných.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Peter Pellegrini #Zuzana Čaputová #koronavírus