Opatrenia proti koronavírusu nie sú prehnané

Koronavírus nemilosrdne preveruje nielen slovenské zdravotníctvo, ale aj celú vládu a obyvateľstvo. Odhalí naše slabiny a biblicky oddelí zrno od pliev. Vírus je tu a my sme povinní zamedziť jeho šíreniu. Bez paniky.

13.03.2020 10:00
debata (24)

Možno sa nám ešte podarí stopnúť ho bez vážnejších materiálnych, ale najmä morálnych strát. Tým lepšie pre náš štát aj s jeho budúcou vládou.

Cynizmus niektorých mladých podnikateľov v cestovnom ruchu je bezhraničný. Označiť súčasnú situáciu za „hoax“ a vyzývať ľudí, aby cestovali, hraničí podľa mňa s trestným činnom. Je bolestné, že máme paragraf na šírenie poplašných správ, ale nie aj taký, ktorý by potrestal tých, čo sa vymedzujú proti pravde. Nerozumiem tomu, že ktosi v tejto chvíli argumentuje ekonomikou alebo ešte nehoráznejšie dopadom na burzách.

Všetky indexy sú iba špekulatívne a určujú smer pohybu dopytu a ponuky. To, že akcie padnú dnes o 50 percent, ešte neznamená, že zajtra nemôžu byť na pôvodnej hladine alebo ešte vyššie. Lenže ak vyhasne zbytočne život človeka, už sa nikdy nevráti, aj keby mali akcie dvojnásobnú hodnotu. Pritom ide o odvrátiteľné ochorenie, ktorému sa dá predísť zmysluplnou izoláciou.

Kapacita súčasných ARO na Slovensku je približne desať pacientov na jednu nemocnicu. Teda čím menej máme infikovaných, tým je väčšia šanca, že nákazu zvládneme.

Nedá sa spoliehať na tvrdenie, že postihnutí najhoršími komplikáciami s úmrtím sú len starí ľudia. To sa chcú takto dnešní mladí zbaviť svojich dedov? V medicíne nič neplatí na sto percent. Vidíme v Číne aj prípad storočného muža, ktorý prežil, ale tiež mnoho mladých obetí. Musíme prežiť – to je prvoradé. A celkom kľúčové je to, aby sme sa negrupovali tak, ako sme zvyknutí, a tým nevytvárali nové ohniská nákazy.

Sklamalo ma pôvodné vyhlásenie premiéra Petra Pellegriniho, ktorý sa dištancoval od toho, že v Bratislave zatvorili školy a že inde to mali ešte zvážiť. Tí, čo čakajú na to, až kým sa vírus objaví u nich, mi pripomínajú dieťa, ktoré si musí rozohriatu pec ohmatať samo, lebo na skúsenosť rodičov neverí. My lekári chodíme do školy na to, aby sme vedeli tých ostatných nielen liečiť, ale aj chrániť.

Prakticky všetky odborné pohľady na situáciu u nás sú zajedno v tom, že čelíme najhoršej epidémii v dejinách Slovenskej republiky. Súčasne vyčítajú odstupujúcej vláde, že spočiatku s určitou pomalosťou presadzovala správne opatrenia na zamedzenie šírenia nákazy.

Lenže mnohí, a nielen politici, sa pôvodne domnievali, že ide iba o akúsi chrípku, a tvrdili, že viaceré opatrenia sú vraj prehnané. Vyhlásenia amerického prezidenta Donalda Trumpa sú v tomto smere absolútne nemiestne.

Vôbec ma neprekvapuje, že sa tento vírus tak rozšíril práve v Taliansku. To je známe tým, že jeho obyvatelia nič nerešpektujú a všetky nariadenia chcú obísť. Nik to nechce povedať na plné ústa, ale väčšina ľudí na celom svete nevie nič o svojom tele. Nezaujíma ich, ako funguje, ani čo ho najviac ohrozuje. Chcú sa len zabávať, cestovať bez akýchkoľvek obmedzení, jesť, čo sa im zachce, piť, čo príde, no keď je zle, hľadajú najkratšie cesty možnej liečby.

Hádam treba povedať aj to, že takmer desatina osôb postihnutých koronavírusom bude potrebovať pobyt na jednotke intenzívnej starostlivosti. Pretože ak má komplikáciu v podobe edému pľúc, tak bez respirátora, čo je umelé dýchanie, sa zadusí. Pritom kapacita súčasných anestéziologicko-resuscitačných oddelení (ARO) na Slovensku je približne desať pacientov na jednu nemocnicu. Teda čím menej máme infikovaných, tým je väčšia šanca, že nákazu zvládneme.

Najhoršie na modernej dobe je šialená migrácia z jedného konca sveta na druhý. Ľudstvo v minulosti prežilo mor či pravé kiahne v podstate tým, že sa usilovalo izolovať chorých od zdravých. Keby mali ľudia vtedy k dispozícii všetky súčasné lietadlá, vlaky, autá a financie, tak by sme tu už dávno neboli.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zdravotníctvo #cestovný ruch #Donald Trump #koronavírus #šírenie poplašných správ #ARO