Hlasovanie v komunále treba rýchlo zmeniť

Združenie miest a obcí Slovenska sa začiatkom minulého týždňa obrátilo na Národnú radu s požiadavkou na novelu zákona o obecnom zriadení. Tento postoj podporili aj krajské samosprávy. Vidíme, že situácia nie je dobrá, no cítime, že mnohým problémom sa ešte dá predísť.

31.03.2020 10:00
debata (3)

Navrhované hlasovanie formou per rollam je reakciou na aktuálnu situáciu, ktorá zrejme potrvá dlhšie, ale mnohé rozhodnutia sa nemôžu odkladať. Pre individuálne obavy poslancov z pandémie rokovania zastupiteľstiev sa v tomto období nekonajú.

Napriek tomu mnohé musia rozhodovať napríklad o prenájme obecných bytov, aby ľudia dostali strechu nad hlavou, ako aj o nájme nebytových priestorov. Lebo i v tomto prípade ide o príjmy do ich rozpočtov. Dokonca v Gelnici by prenájom priestorov investorovi pomohol pri vytvorení 120 pracovných mi­est.

Je potrebné, aby zastupiteľstvá schvaľovali všeobecne záväzné nariadenia o zaradení či vyradení školy zo siete škôl a školských zariadení. Zákon totiž jasne stanovuje termíny tohto rozhodnutia. Nedávna novela zákona o pohrebníctve dáva povinnosť samosprávam, aby si s jeho novým znením zladili vlastné všeobecne záväzné nariadenia. Ak tak neurobia, budú konať v rozpore so zákonom.

So šírením zákerného vírusu prichádza ekonomická kríza. Preto by nebolo správne ju ešte prehlbovať neprijímaním kľúčových rozhodnutí v samosprávach.

Schválenie úveru, ale aj spolufinancovania eurofondového projektu sú ďalšie kroky, ktoré môže prijať jedine zastupiteľstvo. Nik iný! Podobná situácia je už dnes na úrovni samosprávnych krajov. Neschvaľujú sa dotácie ani projekty spolufinancované eurofondmi.

Ak sa lepšie pozrieme na komunálnu legislatívu, tá jasne hovorí o tom, že povinnosťou samosprávy je majetok zveľaďovať a zhodnocovať. To však teraz nie je možné. Nerozhodovanie znásobuje ekonomické a hospodárske problémy s mnohými negatívnymi sociálnymi dosahmi. A to sa deje v čase, keď samosprávam prichádzajú posledné vyššie príjmy oproti blížiacej sa budúcnosti.

Už teraz je jasné, že so šírením zákerného vírusu prichádza ekonomická kríza. Preto by nebolo správne ju ešte prehlbovať neprijímaním kľúčových rozhodnutí.

Zmysel navrhovanej formy hlasovania je preto nevyhnutné vidieť v záchrane toho, čo sa ešte zachrániť dá. Zároveň rozhodnutia zastupiteľstva musia sledovať účelnosť, účelovosť, efektívnosť a transparentnosť, samozrejme, s uvedomením si všetkých dôsledkov.

Na základe konzultácií sme navrhli taxatívne upraviť to, aby bolo zrejmé, že v režime per rollam nebude možné majetok predávať ani prenajímať v rámci prípadov hodných osobitného zreteľa, aby za touto zmenou nikto nevidel zbytočné podozrenia.

Pri konštruktívnom návrhu, ako riešiť problémy, ktoré vznikli, a je zrejmé, že budú pretrvávať, sa začali viesť sprievodné diskusie, čo je prirodzené. Dokonca pre kvalitu legislatívy nevyhnutné.

Problém spočíva v tom, že vytvárali dojem, akoby zastupiteľstvá bez účasti verejnosti rozhodovali protizákonne či kradli a rabovali. Presne v tomto tóne boli vyjadrenia, ktoré dokonca odporúčali presunúť rokovania na futbalové ihriská. Vcelku to však pôsobí rozpačito.

V prvom rade preto, lebo obyvatelia aj tak budú mať právo vyjadriť sa k prerokovaným materiálom i nahliadnuť do zápisníc a uznesení, no bodku za prípadnými podozreniami dáva hlavný kontrolór, prokurátor či orgány činné v trestnom konaní.

Kriminalizácia sa stala súčasťou komunikačnej výbavy, v čom viacerí pokračujú i v tejto mimoriadne náročnej situácii. Akoby nechápali význam hlasovania, ktorým síce bez účasti verejnosti, no v jej prospech, budú chrániť ekonomické, hospodárske i sociálne aspekty života v samosprávach.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #samospráva #ZMOS #ekonomická kríza #zastupiteľstvo #obecné byty #per rollam #zákon o obecnom zriadení