NATO v čase koronakrízy

Keď sme pred šestnástimi rokmi vstupovali do najsilnejšej a najúspešnejšej aliancie v histórii, pripomínali sme si hlavný dôvod. Nebola ním fyzická sila, ale fakt, že v žiadnej situácii nie sme sami.

02.04.2020 14:00
debata (12)

Pri pandémii sú, prirodzene, v prvej bojovej línii lekári a záchranári, ktorým za heroický výkon patrí vďaka. Od organizácie ako je NATO, sa očakáva, že je pripravená konať. Napriek neprajníkom sa tak deje. Nielen za stolom, ale tam, kde môže aliancia reálne pomôcť, s dôrazom na slovo zodpovedne. Naši vojaci, ktorí sú v operáciách a misiách v zahraničí, sú priebežne monitorovaní a ich práca je uspôsobená tak, aby vykonávali svoju výcvikovú alebo inú činnosť, ale nevystavovali riziku seba alebo partnerov.

Plánované cvičenia, presuny techniky boli zmenené tak, aby nepredstavovali záťaž pre nikoho a, naopak, aby pomohli záchranným zborom a zdravotníkom. Mnoho sa popísalo o cvičení Defender Europe 2020, ktoré malo preveriť, ako sme schopní rotovať jednotky na našom aliančnom území. Výsledok je neplánovane skvelý pre všetkých. Vďaka aliančným postupom a programom sme schopní prepravovať zdravotnícky materiál na veľké vzdialenosti, vo veľkých množstvách, bez výraznejších zdržaní.

Slovensko nemá svoje letecké kapacity na privezenie toľko potrebného materiálu. Vďaka NATO sa môžeme oprieť o program SALIS (Program strategickej leteckej prepravy) alebo o zdieľané lietadlá zaparkované v Maďarsku. Naše vládne a vojenské stroje sú pripravené kedykoľvek dopraviť repatriantov alebo tovar. Nekoordinovaná pomoc alebo nákupy robia zmätok. Opäť je to aliancia, ktorá má zabehnutú akvizičnú agentúru (NSPA), schopnú transparentne, na medzinárodných trhoch, spoločne dodať dôležitý materiál pre prevenciu a boj s koronavírusom.

Notorickí kritici poukazujú na údajnú neschopnosť spojencov si navzájom okamžite pomôcť s nevojenským materiálom. Chyba či zámerná neznalosť? NATO má funkčnú sieť zdieľania informácií a pomoci civilného núdzového plánovania, Euroatlantické centrum pre koordináciu reakcií na predchádzanie katastrof. Táto 22-ročná sieť pre civilné núdzové plánovanie, založená z iniciatívy Ruska v dobe, keď naše vzťahy boli podstatne konštruktívnejšie, zaručuje, že každá požiadavka je okamžite zdieľaná so 70 krajinami. V dobe krízy nie je nič horšie ako nepotrebná duplikácia. Či na strane aliancie ide o súťaž krásy s inou bruselskou inštitúciou, má odpoveď v reálnej pomoci Španielsku, Taliansku, Čiernej Hore, Albánsku, Chorvátsku, Ukrajine. USA a Kanada, prežívajúce svoje krivky COVID-19, poskytujú finančnú a logistickú pomoc Európanom. Vidieť turecké vojenské lietadlo s humanitárnou pomocou v Španielsku a Taliansku hovorí o jedinom, že spojenci stoja pri sebe, keď treba. Opäť ide o fakty.

Nielen na Slovensku sa hovorí, že v núdzi spoznáš priateľa. Pandémia COVID-19 túto pravdu potvrdzuje. Pomoc, ktorú v Taliansku vidíme zo strany Ruska, Kuby alebo Číny, si naozaj zasluhuje objektívne ocenenie, bez propagandy a dezinformácií. Priateľská pomoc je pomoc. Nič viac ani menej. Nemá žiadne háčiky ani dôvetky.

Niektoré komentáre a vyjadrenia, aj z oficiálnych miest, takýto prístup k poskytovanej pomoci spochybňujú. Pokúšať sa nahrádzať vedecky podložený pôvod vírusu konšpiráciami o amerických atlétoch roznášajúcich umelý vírus v Číne je z ríše pána Dänikena. Prelet žiadnych lietadiel nemôže byť povolený, ak o to nebolo požiadané. Údajné poľské odmietnutie preletu ruským vojenským lietadlám s pomocou pre Taliansko je preto zavádzajúce. Sankcie sú vždy zavedené z dobrého dôvodu. Zrušené môžu byť, iba ak príčiny pominú alebo sú nahradené niečím iným. Sankcie voči Rusku nemajú nič spoločné s vírusovou pandémiou. Voči Rusku boli sankcie prijaté po neakceptovateľných udalostiach na ukrajinskom Kryme. Humanitárna pomoc, akokoľvek rýchla alebo účinná, nemôže byť pri najlepšej vôli odpustkom za rok 2014.

S dezinformáciami a propagandou sa dá bojovať jedine faktami a ukážkami, čo sa reálne deje. Fakt, že niekoľko stoviek slovenských vojakov každý deň pomáha zdravotníkom pri nemocniciach, policajtom na hraniciach a inde, sa nedá poprieť.

S dezinformáciami a propagandou sa dá bojovať jedine faktami a ukážkami, čo sa reálne deje. Fakt, že niekoľko stoviek slovenských vojakov a vojačiek každý deň pomáha zdravotníkom pri nemocniciach, policajtom na hraniciach a inde, sa nedá poprieť. Vojenskí lekári, sanitky, ubytovne a zariadenia sú k dispozícii nielen na Slovensku, ale vo všetkých postihnutých krajinách. Vojenské transportné kapacity sú niekedy vhodnejšie a lepšie prispôsobené na konkrétny typ prepravy vrátane tej cezhraničnej. Aj o tomto je naša príslušnosť k prvej lige štátov sveta v oblasti bezpečnosti a obrany, mať nielen domáce plány, ale vedieť spolupracovať, dávať a dostávať pomoc, keď treba.

Vírus nám zmenil každodenný život. Testuje, či vieme reagovať na nové riziká, krízy a zároveň nezabúdať na tie pred vírusom. Ministri zahraničných vecí členských krajín aliancie zasadnú dnes po prvýkrát v histórii za virtuálny stôl. Vďaka technike bude môcť tridsať spojencov diskutovať a prijímať rozhodnutia. Samozrejme, budú hovoriť o tom, ako byť ešte viac užitoční v boji s koronavírusom, zjednodušiť presuny tovarov, osôb a pacientov, sprehľadniť vzájomnú pomoc a dlhodobo chrániť kritickú infraštruktúru pred vonkajšími vplyvmi, harmonizovať prácu s inými strategickými partnermi, najmä s EÚ, ale aj s Ukrajinou a Gruzínskom.

Pandémia nemôže nezakryť aj ďalšie priority, ktoré nás budú sprevádzať v najbližších rokoch. Stabilizácia Afganistanu sa dostáva do novej fázy, ktorá má umožniť zníženie násilia, povedie k politickému procesu zmierenia a po 19 rokoch zníži prítomnosť spojencov v krajine. To isté platí o Iraku, kde musíme zareagovať na požiadavky miestnej vlády pomáhať pri boji s teroristami a pri stavaní sa krajiny na vlastné nohy. V neposlednom rade sa ministri musia pozrieť na budúcnosť, na našu pripravenosť vyrovnať sa s novými technológiami, novými zbraňovými systémami a požiadavkou byť aktívnejší v regiónoch, ako je severná Afrika alebo Blízky východ. To nie sú nové úlohy. Sú to požiadavky našich lídrov a očakávania obyvateľov, že za každé euro do obrany budeme schopní aj o pár rokov povedať, že sme schopní čeliť hlavným hrozbám našej spoločnosti, zo všetkých strán a smerov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #koronavírus #dezinformácia