Lukašenkova vodka. Po nej bodka?

Počas koronakrízy sú deľba práce a vzájomné očakávania rozumnej vlády a zodpovedných občanov postavené na jednoduchom dôležitom základe. Poslaním tých, čo sú pri moci, je prijímať účinné protiopatrenia a úloha obyvateľov spočíva v ich dodržiavaní, aby sa spoločnými silami darilo bojovať proti smrtiacej pliage.

14.04.2020 21:00
debata (3)

Viac ako mesiac odvtedy, čo Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila pandémiu, vidíme vo viacerých krajinách, že niekde chýba zodpovednosť, inde disciplína. Prípadne sa to zlieva do jedného celku. Popri tom sa vyskytujú rôzne extrémy.

Nájsť porovnanie s Bieloruskom je zjavne ako hľadať ihlu v kope sena. Prezident Alexander Lukašenko, ktorý drží krajinu vo zveráku viac ako štvrťstoročie (vládne od júla 1994), si trestuhodne zakryl oči pred jednoznačným prízrakom koronavírusu. Nebezpečnú situáciu začala zachraňovať marginalizovaná demokratická opozícia ruka v ruke so státisícami zdravo uvažujúcich Bielorusov.

Mimochodom, Lukašenkov prístup by mal otvoriť oči každému, kto obdivuje režimy s tvrdou rukou, keď o veciach rozhoduje len jeden človek; bez ohľadu na to, či použijeme označenie autokrat alebo diktátor. Za svojvôľu takých lídrov, ich podceňovanie rizika, ignorovanie epidemiológov či nerozhľadenosť vo vážnej veci totiž bežní ľudia môžu zaplatiť vlastným životom (čo sa, žiaľ, už začalo v Bielorusku odohrávať).

Toto je prípad Lukašenka – prípad, keď na jednej strane zakaždým dokázal brutálne rozohnať opozičné demonštrácie za slobodu, ale teraz na druhej strane nemá silu (či skôr vôľu) ochraňovať zdravie všetkých Bielorusov. Naopak, zmohol sa tak na to, aby im odporučil vypotiť sa v saune, jazdiť na traktore (rozumej pracovať na poli), pestovať si odolnosť pitím vodky. Vrelo odporúča aj hrať hokej.

Do 13. apríla bolo v Bielorusku oficiálne potvrdených 2919 prípadov ochorenia COVID-19, 29 ľudí na koronavírusovú infekciu zomrelo a 55 je pripojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Veriť týmto údajom v čase, keď vodca nákazu ignoruje, sa však nedá. Nemocnice a zdravotnícke zariadenia fungujú v štandardnom režime a pod plnou kontrolou je aj štatistika. Dohľad medzinárodných inštitúcií je tolerovaný ako v prípade monitorovania ľudských práv. Zasahovanie do vnútorných záležitostí sa jednoducho nepripúšťa.

Miera ignorácie pandémie zo strany Lukašenka nemá vo svete obdobu, až na výnimky, ako sú Turkmenistan a Severná Kórea. V krajine sa doteraz nedodržujú protiepidemio­logické opatrenia, otvorené sú obchody, chodí sa do práce, do škôl, neboli zakázané verejné športové a kultúrne podujatia. Ďalej beží hokejová i futbalová liga a nosenie rúšok je len dobrovoľná záležitosť. Ignorujú sa aj odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie, s vládnou odvolávkou, že oni ich predsa dodržiavajú. Arogancia Lukašenka sa naplno prejavila 11. apríla, keď hral so svojím tímom v Minsku hokej za účasti publika. Samozrejme, jeho družstvo amatérsky turnaj vyhralo. Korona-nekorona, čert s tebou, vírus.

Miera ignorácie pandémie zo strany Lukašenka nemá vo svete obdobu, až na výnimky, ako sú Turkmenistan a Severná Kórea.

Je jasné, že autokrat vystavuje svoju krajinu zdravotnej tragédii, no systém, ktorý vybudoval, mu umožňuje demolovať aj ľudský rozum. Minister obrany pripravuje verejné májové oslavy víťazstva nad fašizmom, kde si Lukašenko tradične plánuje dať svoju maršalskú uniformu a bude zdraviť defilujúce jednotky za účasti verejnosti. Samozrejme, nič nebráni ani prípravám na prezidentské voľby, v ktorých sa koncom augusta chce nechať opäť potvrdiť. Volebná mašinéria je naštartovaná.

Ukazuje sa, že Bielorusko, ležiace v susedstve krajín Európskej únie, sa môže stať epidemiologickou časovanou bombou. Lukašenko so svojím arogantným správaním ohrozuje aj nás a okolité krajiny bývalého Sovietskeho zväzu. Nik mu neželá zdravotný korona-budíček britského lídra Borisa Johnsona, ktorý pred časom tiež bagatelizoval infekciu. Na Lukašenkovu avantúru a tvrdohlavosť však zomierajú ľudia, občania jeho krajiny, ktorým nateraz zostáva ventilovať bolesť a hnev akurát tak na sociálnych sieťach.

Bielorusko nie je izolovaný ostrov, kde neplatia zákony biológie. Ak medzinárodné spoločenstvo nepodnikne adekvátne kroky, krajina sa môže stať vážnym rizikom s ďalekosiahlymi dôsledkami. Na ťahu je aj Medzinárodný menový fond a ďalšie inštitúcie, ktoré autokrat už roky „dojí“, aby sa mu darilo udržiavať svoj zakonzervovaný model vládnutia.

Ak by rozsah epidémie zachádzal priďaleko, nedá sa vylúčiť, že obeťou koronavírusu v Bielorusku sa môže napokon stať sám Lukašenko. Tou politickou. Tu by totiž už nešlo o zápasy medzi všemocným baťkom a opozíciou, ale o holé prežitie národa, ktorému by došla trpezlivosť. Lukašenkove nezodpovedné rady zápasiť s koronavírusom vodkou by sa mohli stať jeho mocenskou bodkou.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Medzinárodný menový fond (MMF) #Alexandr Lukašenko #Svetová zdravotnícka organizácia #koronavírus