Ambulancie nie sú perpetuum mobile

Slovenská vláda schválila návrh na rozšírenie núdzového stavu, ktorým umožnila uloženie pracovnej povinnosti na zabezpečenie výkonu zdravotnej starostlivosti držiteľom povolenia na prevádzkovanie všeobecnej ambulancie a špecializovanej ambulancie a rozšírila zákaz uplatňovania práva na štrajk.

20.04.2020 14:00
debata

Naši ambulantní lekári boli a sú na svojich miestach aj v súčasnej neľahkej situácii. Väčšina z nich pôsobí v prvej línii a svojou prácou sa usiluje prispieť v boji proti šíreniu ochorenia spôsobeného koronavírusom COVID–19. Sú na svojich miestach napriek tomu, že viac ako 30 percent z nich je v ohrozenej vekovej skupine a že stále bojujú s nedostatkom ochranných pomôcok.

Kedy bude ministerstvo zdravotníctva riešiť kľúčovú otázku ambulantného sektora, ktorou je zabezpečenie financovania všetkých jeho súčastí počas núdzového stavu? Hoci premiér Igor Matovič verejne garantoval pre ambulantný sektor paušálnu platbu vo výške minimálne 75 percent z priemeru roku 2019, realita je iná.

Slovenské zdravotníctvo ani naše ambulancie nie sú perpetuum mobile. Bez pomoci štátu neprežijú! Má slovo premiéra váhu?

Všeobecná zdravotná poisťovňa dodnes nepristúpila k úprave zmluvných podmienok, ktorými by sa zabezpečila paušálna platba. Naopak, ambulancie združené v Zdravite sú v tejto poisťovni v dohodovacom konaní. Znamená to, že pre obdobie 60 dní platia pre nich naposledy dohodnuté podmienky platné do 31. marca 2020. Po uplynutí tejto lehoty hrozí nezmluvný vzťah. A to len preto, že VšZP nekoná a na návrhy Zdravity nereaguje.

Zdravotné poisťovne Dôvera a Union síce pristúpili k úprave zmluvných podmienok v súvislosti s ochorením COVID-19, no stále nemáme jednoznačnú garanciu paušálnej platby pre všetky segmenty ambulantného sektora vrátane primárnej starostlivosti, gynekologických ambulancií, pracovísk SVALZ, ADOS, jednodňovej chirurgie, stacionárov aj ambulancií FBLR, kde je do paušálu nevyhnutné zahrnúť i „nelekárske“ výkony tvoriace podstatnú časť činnosti týchto zariadení.

Naše ambulancie bez garantovaného paušálu nemôžu prežiť. Nemajú žiadne rezervy, keďže sú dlhodobo podfinancované. Existencia mnohých z nich je preto ohrozená. V tejto súvislosti sa vynára ešte niekoľko naliehavých otázok:

Kto bude poskytovať zdravotnú starostlivosť, ak zaniknú? Kto bude vyšetrovať pacientov v ambulanciách? Komu bude uložená pracovná povinnosť počas núdzového stavu? Kto sa bude starať o pacientov, ktorí nie sú v štátnej karanténe a nariadenej karanténe, keď sa ambulantný sektor rozpadne?

Kedy bude vláda riešiť problematiku zdrojov v zdravotníctve?

Podľa dostupných informácií majú zdravotné poisťovne finančné zdroje do konca apríla. Rozpočet pre tento rezort na rok 2020 bol finančne poddimenzovaný. Už dnes vieme, že v porovnaní s minulým rokom chýba minimálne 200 miliónov eur len na udržanie úrovne z roku 2019. Dnes sa k tomu pridáva dramatický výpadok zdrojov verejného zdravotného poistenia. Hrozí, že poisťovne nebudú môcť zabezpečiť adekvátne úhrady poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Slovenské zdravotníctvo ani naše ambulancie nie sú perpetuum mobile. Bez pomoci štátu neprežijú! Má slovo premiéra váhu?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #VšZP #asociácia súkromných lekárov #Igor Matovič #Zdravita #koronavírus #podfinancovanie #ambulantný sektor