Na odklad zálohovania PET fliaš neexistuje dôvod

Ak niekto dúfal, že vláda Igora Matoviča spraví rázny rez za praktikami svojich predchodkýň, predminulý týždeň ho vrátil do reality. Odklad zavedenia zálohovania jednorazových plastových fliaš je toho dôkazom.

20.04.2020 22:00
debata (15)

Malinká zmena, nenápadne vsunutá do vládneho zákona o opatreniach v súvislosti s ochorením COVID-19, prijatá v skrátenom legislatívnom konaní. Bez možnosti pripomienkovania, bez debaty, bez okolkov. Pri opatreniach týkajúcich sa koronavírusu je takýto postup oprávnený. Ale odklad zálohovania s pandémiou nijako nesúvisí, a je ťahom, ktorý až bolestne pripomína praktiky Smeru.

Od začiatku nového milénia sa lobistom už niekoľkokrát podarilo zálohovanie potopiť, a zdá sa, že sa im to podarí opäť. Natíska sa otázka, prečo by sme to nemali dovoliť. Nuž, kvôli faktom.

V prvom rade zálohovaním významne znížime množstvo odpadu v prírode. Zálohovanie nápojových jednorazových obalov zníži znečistenie životného prostredia pohodenými odpadmi takmer o tretinu. Podľa štúdie TU Zvolen o voľne pohodených odpadoch na Slovensku tvoria nápojové PET obaly a plechovky až 33,94 percenta objemu odpadov zahodených v prírode a na uliciach. Zálohovanie znižuje odhadzovanie nápojových obalov o 95 percent i viac, čo sa významne prejaví na znížení znečistenia krajiny pohodeným odpadom.

Neexistujú žiadne reálne dôvody, aby vláda odkladala či nebodaj úplne potopila zavedenie zálohovania jednorazových plastových fliaš. Zálohovanie tu malo byť už roky. Je načase postaviť sa lobistom a presadiť zákony, ktoré budú chrániť prírodu a nás všetkých, nie len pár vyvolených.

Zálohový systém pre nápojové obaly zmenšuje negatívne dosahy na životné prostredie v oblastiach ako klimatická zmena, tvorba prachových častíc, tvorba fotooxidantov, pôdna acidifikácia, pôdna ekotoxicita, spotreba vody, spotreba fosílnych surovín, radiácia či spotreba kovov. Viacero štúdií preukázalo, že zavedenie zálohovania nápojových jednorazových obalov zníži emisie skleníkových plynov.

Zálohovanie nápojových jednorazových obalov znižuje aj celkové negatívne vplyvy v porovnaní s ich separovaným zberom, a vytvorí 250 až 360 nových trvalých pracovných miest, čo sa rovná jednorazovému prínosu ekonomike v hodnote 3,4 až 4,8 milióna eur. Ešte väčší ekonomický prínos by prinieslo zálohovanie vďaka významnému zníženiu nezákonne pohodených odpadov v životnom prostredí (tzv. littering) – až 79 miliónov eur, a to je ešte konzervatívny odhad. Prinieslo by tiež úspory 452-tisíc eur ročne vďaka zníženiu odvozu na skládky.

Súčasne neexistujú právne dôvody na to, aby sa posúvalo zálohovanie takýmto spôsobom, a dokonca ani na to, aby sa vôbec odkladalo. Ministerstvo sa vyhovára, že pandémia sťažuje výberu správcu zálohovacieho systému. Ten má však fungovať až od roku 2022. Podľa odborníkov, ktorí v iných krajinách zavádzali a riadili zálohové systémy v praxi, stačí na prípravu zavedenia zálohovania nápojových obalov do praxe približne jeden rok. Na Slovensku malo začať platiť zálohovanie až od 1.1. 2022, máme teda ešte celý rok a deväť mesiacov.

Neexistujú žiadne reálne dôvody, aby vláda odkladala či nebodaj úplne potopila zavedenie zálohovania jednorazových plastových fliaš. Zálohovanie tu malo byť už roky. Je načase postaviť sa lobistom a presadiť zákony, ktoré budú chrániť prírodu a nás všetkých, nie len pár vyvolených.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #zálohovanie plastových fliaš