Zradná štatistika zavádza

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), pôvodným povolaním mikrobiológ z Etiópie, vyhlásil 23. januára, že koronavírusová infekcia je lokálnou záležitosťou obyvateľov Číny a zvyšku sveta akútne nebezpečenstvo nehrozí.

22.04.2020 13:00
debata (4)

Pokiaľ viem, do Wu-chanu sa Tedros Adhanom nešiel pozrieť a ani vtedy ešte nemal k dispozícii rozhodujúce údaje o tomto novom druhu vírusu, ktorý spôsobuje desaťkrát viac úmrtí ako prasacia či bežná chrípka. Na podklade analýzy čísel dospel k tomuto, jemne povedané, nesprávnemu stanovisku.

Okrem prezidenta Donalda Trumpa mu to nik akosi veľmi nevyčíta, hoci keby sa boli prijali opatrenia na zamedzenie šírenia vtedy ešte len epidémie, tak by pandémia asi nedosiahla súčasné rozmery.

Zdá sa, že najväčšiu úlohu v šírení ochorenia COVID-19 zohrali obrovské koncentrácie ľudí na štadiónoch. Svedčí o tom samotné čínske veľkomesto Wu-chan, kde zorganizovali podujatie s účasťou okolo 50-tisíc ľudí. Všetky štáty, kde obľubujú futbal, a boli priveľmi pomalé v jeho blokáde, zaznamenávajú teraz vysoké počty ochorení aj úmrtí.

Ekonómovia a rozliční prognostici radi vidia verejné zdravotníctvo len ako čiernu dieru, kde údajne miznú všetky zdroje, ktoré hospodársky sektor vyprodukuje.

Vysvetľuje sa tým tiež vyšší podiel infikovaných mužov ako žien v Taliansku, Španielsku, Nemecku, Belgicku, Holandsku a vo Francúzsku, kým vo Veľkej Británii k nepriaznivému stavu prispeli okrem futbalu aj tradičné konské dostihy za účasti ženských fanúšičiek. Lekári poukazovali na možnosť prenosu infekcie pri tejto športovej súťaži a navrhovali, aby sa v tomto roku zrušili. Lenže dostihy sa konali, lebo vtedy britská vláda dala viac na čísla ako na predpovede kompetentných.

Pravdepodobne štatistika a zase iba počty viedli poradcov premiéra Borisa Johnsona k záveru, že kolektívna imunita je to najlepšie riešenie, ako zachrániť Spojené kráľovstvo a jeho ekonomiku. Táto cynická teória ho skoro stála život.

Štatistika má mnohé temné zákutia, skeptici hovoria o presnom súčte nepresných údajov. Len v reči čísiel majú USA približne 328 miliónov obyvateľov. Počet infikovaných z 20. apríla bol 758 280, z nich zomrelo 40 611 osôb. Napriek štatisticky nízkemu počtu nakazených, ktorý dosahuje dodnes len 0,23 percenta populácie, by nik z nás nechcel byť v súčasnom New Yorku, kde zomrelo doteraz viac ako 13-tisíc ľudí , ktorých nemajú už kde individuálne pochovávať, a tak končia v masových hroboch.

To isté sa deje v Španielsku a Taliansku. Tam nedostatok rešpektu k rozhodnutiam vlády a absencia disciplíny priviedli spoločnosť na pokraj katastrofy. Uvedomme si, že počty nakazených v USA sú v súčasnosti osemkrát vyššie, ako hlási Čína, ktorá je dávaná dnes za vzor efektivity reštrikcií a disciplíny.

Ekonómovia a rozliční prognostici radi vidia verejné zdravotníctvo len ako čiernu dieru, kde údajne miznú všetky zdroje, ktoré hospodársky sektor vyprodukuje. Technokrati s obľubou tiež relativizujú obavy tých, čo majú o probléme infekcie hlbšie vedomosti. Donekonečna iba šermujú číslami.

Na súčasnej situácii vidno, že zdravotníctvo sa výrazne podieľa na obnove pracovnej sily nielen všade vo svete, ale aj u nás. Ako lekár sa vždy budem zastávať človeka, ktorý si inú starostlivosť ako verejnú dovoliť nemôže. Opatrenia, ktoré prijíma slovenská vláda, to berú našťastie do úvahy. Je nesporné, že obe vlády, súčasná aj predchádzajúca, správne zhodnotili situáciu. Vďaka tomu máme pomerne priaznivé postavenie v tabuľke pandémiou postihnutých štátov.

Niektoré médiá by si mali uvedomiť, že svojou ustavičnou kritikou podkopávajú dôveru prostých ľudí k nevyhnutným dočasným obmedzeniam. Očakával by som opak, veď sústavné vysvetľovanie príčin jednotlivých opatrení by zjemnilo ich nevyhnutnú pachuť. Občas mám dojem, že viac drukujú obnoveniu ekonomiky, hoci na úkor bezpečnosti svojich čitateľov a divákov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Svetová zdravotnícka organizácia #Donald Trump #Wu-chan #koronavírus #Covid-19 #ekonómovia #Tedros Adhanom