OHLAS Starým a psom vstup do obchodu zakázaný!

S prekvapením som sa dočítal na titulnej strane Pravdy (Seniori sa hnevajú. Dve hodiny na nákupy sú málo, 23. 4. 2020), že sa vyhlásením vlády SR s účinnosťou od 22. apríla nariadilo obmedzenie nákupu pre osoby nad 65 rokov a prevádzkovateľom je zakázané ich obsluhovať.

24.04.2020 09:00
debata (13)

Ako psychiater pre dospelých i deti vyjadrujem počudovanie nad týmto nariadením. Ak pri súčasnej mimoriadnej situácii pandémie koronavírusu neberiem do úvahy otázky ľudských práv, k čomu sa majú vyjadrovať predovšetkým odborníci na túto problematiku, uvediem niekoľko závažných faktov, ktoré sa týkajú psychiky osôb starších ako 65 rokov.

Mnohí z nich sú fyzicky a intelektuálne naďalej aktívni a sú aj šéfmi inštitúcií, kde boli pôvodne zamestnaní niektorí členovia súčasnej vlády (že by preto?). V tejto sociálnej vrstve obyvateľstva nájdeme určite aj takých, ktorí sú geneticky, svojimi životnými skúsenosťami, ale aj návykmi a ochoreniami ovplyvnení tak, že majú špecifické formy správania sa a konania. Najmä keď sa ocitnú v zložitej situácii, akou je nepochybne i terajšia celosvetová pandémia.

Rôzne meniace sa údaje o výskyte nakazených či o počtoch úmrtí pôsobia na mnohých i oveľa mladších devastujúco. Boja sa, sú úzkostliví, reagujú niekedy agresívne, či už verbálne, alebo fyzicky (napríklad 60-ročná matka zabila nožom syna). Starší ľudia majú viac skúseností, prežili mnohé traumatické okolnosti a voči psychickej záťaži na základe profilu svojej osobnosti vedia mnohí reagovať aj senzitívnejšie až do podoby samovrážd.

Staršie osoby iste umierajú i teraz na rozličné telesné choroby (od náhlej mozgovej príhody až po rakovinu) v spolupôsobení s koronavírusom. Ale sú už známe aj prípady zomretých detí v súvislosti s týmto ochorením. Viac by vedeli k tomu povedať gerontopsychiatri.

Samozrejme, inak to prežívajú starší jedinci s celoživotnou úzkostlivosťou, s celoživotným strachom či tí s demenciou alebo s ťažkými duševnými poruchami a inými prejavmi narušeného psychického života tohto veku.

Treba byť v strehu pred útočiacim vírusom, no zvyšovať vnútropsychické napätie príslušníkov staršej generácie striktným obmedzením jednoduchých životných potrieb, ako sú nákupy, považujem za minimálne netaktické až nemorálne. Mnohí starší občania pomáhajú rodinám svojich detí, starajú sa o vnukov. A práve zásluhou svojej kapacity voľného času chcú im nakúpiť napríklad ingrediencie pre víkendové obedy, no v sobotu sa vôbec nedostanú do obchodu.

Už v Biblii sa uvádza: „Cti si otca a matku svoju.“ Teraz však došlo k významovému posunu tohto vyjadrenia kresťanského cítenia. Mnohí z generácie nad 65 rokov bez príznakov psychického deficitu preto obmedzenie nepociťujú ako vnútorné presvedčenie spravodlivosti a ochrany ich duševného zdravia.

Toto nariadenie vlády má zásadnú chybu, že sa pravdepodobne dopredu neprekovalo s odborníkmi na duševné zdravie, ktorí majú skúsenosti z činnosti pri hromadných katastrofických javoch. Pevne verím, že sa to usmerní humánnejším smerom, ktorý by zodpovedal medicínskym, právnym a morálnym kritériám.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #nákupy #Dôchodcovia #pandémia #duševné zdravie #koronavírus #vládne nariadenie #staršia generácia #psychické napätie