Bumerang, ktorý sa vracia Igorovi Matovičovi

Igor Matovič je v kresle predsedu vlády ako ryba vo vode. Moc mu iste nezapácha, ale zdá sa, že ešte väčšmi si užíva mediálnu pozornosť.

28.04.2020 11:00
debata (43)

Pozornosti novinárov sa mu dostávalo už za opozičného pôsobenia, no vidno, že ani oficiálne tlačové besedy na nasýtenie jeho potreby nechať sa počuť nestačia. Dopĺňa to vyjadreniami pre kamery a početnými statusmi na sociálnych sieťach.

Takouto komunikáciou sa okrem iných preslávil aj americký prezident Donald Trump. Zdá sa, že obom lídrom vyhovuje možnosť bezprostredne sa podeliť o akúkoľvek myšlienku, ktorá im práve skrsne v hlave, a tešia sa okamžitej spätnej väzbe od priaznivcov.

Šéf OĽaNO sa na internete už neraz posťažoval na novinárov, ktorí nie sú natoľko ústretoví, ako očakával. Pustil sa aj do ľudskoprávnych aktivistov spochybňujúcich nevyhnutnosť nasadenia silových zložiek v rómskych osadách. Kritikou voči iným nešetrí, zato sám ju prijíma veľmi neochotne. Kým jednu časť verejnosti si v úspešnom predvolebnom finiši získal priamočiarou komunikáciou, inej skupine jeho prehnane emotívny a chaotický štýl vyjadrovania nevyhovuje.

Zreteľný kontrast dvoch premiérov

Kontrast vo vystupovaní dvoch premiérov – bývalého a súčasného – je zreteľný aj pre tých, čo politiku pozorne nesledujú. Peter Pellegrini úrad vlády opustil v azda najlepšej kondícii: v krízovej situácii sa mu okolo seba podarilo vytvoriť auru racionality, skúsenosti a rozhodnosti, ktoré podčiarkla ochota pomôcť prekonať krízu nastupujúcej vláde a prezidentkino uznanie konštruktívnej spolupráce.

Matovič sa k svojmu predchodcovi vracia často a vždy so žlčou. Pohadzovanie horúceho zemiaka, aké sme v jeho podaní videli minulý týždeň v súvislosti s cestnými kontrolami a kolónami áut, ako aj bumerangové výčitky voči neskorému zavedeniu dôslednej karantény pre repatriantov vzbudzujú aj u jeho voličov nevôľu a pochybnosti.

Premiér Matovič si za svoje nedomyslené avantúry kritiku naozaj zaslúžil, no problémom nie je rozšírená účasť ľudí na verejnej správe, ale miešanie taktických a strategických rozhodnutí.

Úprimné odhodlanie chrániť životy, spolupráca s odborníkmi a uprednostnenie zdravia obyvateľov pred rýdzo ekonomickými záujmami si zaslúžia uznanie, no rozpory, ktoré sa na úrovni samotného premiéra či celej vlády takmer denne objavujú, na verejnosť nemôžu pôsobiť upokojujúco.

V pravicovej exekutíve ťahá jeden čihi a druhý hota a jej líder si s kolegami účty vybavuje na svojom internetovom profile, pričom nijaký spor nezabudne okoreniť štedrou dávkou teatrálnosti. Kým minister školstva Branislav Gröhling chce u žiakov udržať akú-takú disciplínu a motiváciu pri učení, jeho nadriadený svojvoľne vyhlási, že deti s určitosťou nenastúpia do školy ani v júni.

Podobných príkladov chaotickej komunikácie by sme za necelý mesiac zhromaždili viac. Ak by sme chceli byť zhovievaví, mohli by sme argumentovať neskúsenosťou nového kabinetu a ohňom krízy, ktorým je krstený, ale dve strany súčasnej koalície už vo vláde boli a tretiu založil bývalý najvyšší ústavný činiteľ, po ktorom sa zľahla zem. Necíti nedávny prezident a ašpirant na premiéra zodpovednosť činiť sa v čase mimoriadnej situácie?

Matovičov problém je pre súčasnú postpolitiku symptomatický. Intuitívne rozumie, aký význam majú emócie v politickom ringu, a tiež postrehol požiadavku ľudu na väčšiu účasť pri správe štátu.

Jeho deklaratívne pokusy o využívanie prvkov priamej demokracie nie sú natoľko scestné, ako by sa z komentárov v médiách mohlo zdať. Tie chcú nešikovné pokusy o zahrnutie verejnosti do vládnutia zmietnuť zo stola tým, že sa takto zbavuje zodpovednosti. Pritom je to on, kto vo voľbách získal mandát viesť krajinu.

Taktické a strategické rozhodnutia

Líder OĽaNO si za svoje nedomyslené avantúry kritiku naozaj zaslúžil, no problémom nie je rozšírená účasť ľudí na verejnej správe, ale miešanie taktických a strategických rozhodnutí. Predseda vlády musí byť rázny v situáciách podobných tej dnešnej, keď treba prijímať rýchle rozhodnutia na základe informácií, ktoré nemá nik v takej úplnosti ako on.

To sú taktické rozhodnutia: reakcie na problémy, ktoré sa riešia operatívne. Na druhej strane sú tu strategické, ktoré majú vplyv na dlhodobé smerovanie krajiny. Dá sa predpokladať, že koronakríza poriadne zamieša spoločenskými hodnotami, čo sa môže po jej prekonaní prejaviť aj v inom rozložení politických síl a postojov verejnosti. Práve preto by si mal Matovič uvedomiť, že ľuďom patrí väčší hlas ako ten pri voľbách. Zodpovednosť, akú má v rukách, sa nedá zmenšiť.

Premiér sa bude musieť vysporiadať s krízou v niekoľkých vlnách a podobách, s koaličnými kolegami, vlastným egom a výzvami, ktoré najbližšie mesiace aj odhliadnuc od pandémie prinesú.

Naproti tomu Pellegrini sa môže v relatívnom pokoji pripravovať na konsolidáciu síl pre najbližšie voľby. Najmä v prípade, že by preňho bol vnútrostranícky súboj o predsednícku stoličku Smeru úspešný a strane sa objavil potenciálny koaličný partner, „vojnový kabinet“ Igora Matoviča by mohol skončiť podobne ako ten Churchillov po druhej svetovej vojne.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #OĽaNO #verejná správa #zodpovednosť #Igor Matovič #Peter Pellegrini #Branislav Gröhling #koronakríza