Budovy sú aj pre vládu dobrou investíciou

Globálna finančná kríza v roku 2008 zasiahla stavebníctvo viac ako zvyšok hospodárstva. Zatiaľ čo hrubý domáci produkt a priemyselná produkcia sa vrátili k rastu už v roku 2010, stavebná produkcia každoročne padala až do roku 2014.

05.05.2020 15:00
debata

Ak sa to nemá zopakovať aj v dôsledku ekonomickej krízy spôsobenej koronavírusom, bude stavebníctvo potrebovať účinné vládne opatrenia v balíčku na oživenie ekonomickej aktivity. Útlm stavebnej produkcie bude spôsobený znížením investorskej dôvery.

Rozbehnuté projekty sa momentálne realizujú, ale nové sa tvoriť nebudú tak ľahko. Kto by staval, ak nemá istotu príjmu? Kto by poskytol úver, ak nemá istotu splátok? Kto by staval nové budovy, ak nemá istotu, že kancelárie prenajme?

Hovoríme pritom zámerne o budovách, ktorých výstavba a obnova má takmer dvojtretinový podiel na tuzemskej stavebnej produkcii. Pritom sa im ani zďaleka nedostáva toľko politickej pozornosti ako diaľniciam, ktoré tvoria časť zvyšnej tretiny produkcie.

Podpora kvalitnej obnovy budov, ktoré je smerovaná priamo stavebníkom občanom, má potenciál nielen zmierniť pád stavebníctva, no zároveň oživiť ekonomiku.

V oblasti budov ale je čo robiť. Tri štvrtiny verejných budov a približne polovica určených na bývanie sú v pôvodnom stave a dopyt po ich obnove je vysoký. V eurofondovom Operačnom programe Kvalita životného prostredia (OP KŽP) ostalo neuspokojených množstvo projektov na obnovu mestských, obecných a župných budov približne za 100 miliónov eur. Podľa prieskumu agentúry Focus sa v tomto roku chystalo uskutočniť aspoň nejaké renovačné opatrenia až 40 percent vlastníkov rodinných domov.

Realokácia prostriedkov v tomto OP KŽP a rozhýbanie existujúceho dotačného programu pre rodinné domy na ministerstve dopravy a výstavby (napríklad jeho riadnou propagáciou) sú kroky, ktoré nestoja veľa peňazí ani času.

Podporou rozbiehajúceho sa nástroja v Slovak Investment Holdingu, stavebného sporenia a úpravou podmienok v Štátnom fonde rozvoja bývania vie vláda rozhýbať prostriedky bánk v oblasti obnovy bytových domov.

Okrem toho sa treba sústrediť na kvalitné nastavenie nových eurofondov (2021 až 2027). A najneskôr začiatkom roku 2021 začať implementovať realistický (!) program na podporu rozvoja nájomného bývania.

Podpora kvalitnej obnovy budov, ktorá je smerovaná priamo stavebníkom občanom, má potenciál nielen zmierniť pád stavebníctva, no zároveň oživiť ekonomiku. Ide pritom o podporu domáceho dopytu. Obnovu budov totiž realizujú živnostníci, malé a stredne veľké firmy, a to priamo u nás, keďže budovu na zatepľovanie do Číny nik nevozí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #investície #eurofondy #stavebníctvo #finančná kríza #koronavírus #obnova budov #OP KŽP