Výzva európskych lídrov: spoluprácou k ozdraveniu sveta

„Šťastie praje pripraveným.“ Tento výrok bol mantrou Louisa Pasteura, jedného z najväčších vedcov a vedúcich osobností v oblasti vakcín a prelomových objavov, ktoré v priebehu troch storočí zachránili milióny životov.

04.05.2020 18:49 , aktualizované: 20:00
debata (4)

Tak ako vtedy, aj dnes svet stojí zoči-voči vírusu, ktorý sa šíri naprieč kontinentmi do našich príbytkov a sŕdc. Koronavírus narobil spúšť a spôsobil bolesť v každom kúte sveta. Zapríčinil, že sa nemôžeme dotýkať tých, ktorých máme radi, užívať si veci, ktoré obvykle robíme, či miesta, kde by sme chceli byť.

Táto obeta a hrdinské úsilie zdravotníkov a opatrovateľov na celom svete nám v mnohých krajinách pomohli zvrátiť trend nákazy. A hoci niektoré štáty už opatrne uvoľňujú reštriktívne opatrenia, iné ostávajú v izolácii a ich každodenný spoločenský a hospodársky život sa výrazne obmedzil. Následky by mohli byť obzvlášť dramatické v Afrike a na celom globálnom juhu.

Všetci však máme jedno spoločné jedno: nik z nás nemôže s určitosťou predpovedať alebo plánovať, aká bude budúcnosť tohto ochorenia. Znamená to, že na tom všetci máme svoj podiel. Nikto z nás nie je imúnny voči pandémii a nikto z nás nedokáže poraziť vírus vlastnými silami.

V bezpečí budeme naozaj len vtedy, ak budú v bezpečí všetci – v každej dedine, v každom meste, regióne a štáte na svete. Sila globálneho zdravotníctva v našom prepojenom svete sa meria podľa jeho najslabšej časti. Aby sme sa ochránili, musíme chrániť jeden druhého.

Sústredením sa na vedu a solidaritu dnes položíme základy pre väčšiu jednotu zajtrajška. Ak nám budú východiskom ciele trvalo udržateľného rozvoja, môžeme pretvoriť silu komunity, spoločnosti a celosvetovej spolupráce a zabezpečiť, že sa na nikoho nezabudne.

To predstavuje jedinečnú a naozaj celosvetovú výzvu. A je nevyhnutné, aby sme mali najlepšiu možnosť ju zvládnuť. Inými slovami, musíme spojiť tie najlepšie a najpripravenejšie osoby s cieľom nájsť vakcíny, liečebné postupy a terapie, ktoré potrebujeme, aby sme boli opäť zdraví. Zároveň musíme posilniť systémy zdravotníctva, ktoré ich sprístupnia všetkým, pričom osobitný dôraz musíme klásť na Afriku.

Nadväzujeme na záväzok vedúcich predstaviteľov krajín G 20 vypracovať rozsiahlu a koordinovanú reakciu na vírus. Podporujeme výzvu na prijatie opatrení, ktorú spoločne zorganizovali Svetová zdravotnícka organizácia a ďalší globálni aktéri v oblasti zdravia.

Preto sme nedávno spustili akcelerátor prístupu k nástrojom COVID-19, globálnu platformu spolupráce na urýchlenie a posilnenie výskumu a vývoja vakcín, liečebných a diagnostických postupov na záchranu života, prístupu k nim a ich spravodlivému rozdeleniu. Tým sme položili základy skutočnej medzinárodnej aliancie proti COVID-19.

Sme odhodlaní spolupracovať so všetkými, ktorí zdieľajú náš záväzok k medzinárodnej spolupráci. Sme pripravení viesť a podporovať globálnu reakciu.

Náš cieľ je jednoduchý: 4. mája chceme prostredníctvom on-line darcovskej konferencie vyzbierať počiatočnú sumu 7,5 miliardy eur (8 mld. dolárov), aby sme vykompenzovali nedostatok svetových finančných prostriedkov, ktorý odhaduje Rada pre monitorovanie globálnej pripravenosti a ďalší.

Každý z nás položí svoj prísľub na stôl a sme radi, že sa k nám pridali partneri z celého sveta. Peniaze, ktoré vyzbierame, naštartujú bezprecedentnú celosvetovú spoluprácu medzi vedcami a regulačnými orgánmi, priemyslom a vládami, medzinárodnými organizáciami, nadáciami a odborníkmi v oblasti zdravotnej starostlivosti.

Podporujeme Svetovú zdravotnícku organizáciu a máme veľkú radosť, že môžeme spolupracovať so skúsenými organizáciami, ako je nadácia Billa a Melindy Gatesovcov a nadácia Wellcome Trust.

Každé euro alebo každý dolár, ktoré spolu vyzbierame, použijeme najmä prostredníctvom uznávaných celosvetových zdravotníckych organizácií, ako je Koalícia pre inovácie v oblasti pripravenosti na epidémie (CEPI), Globálna aliancia pre vakcíny a imunizáciu (GAVI), Globálny fond a Unitaid.

Tieto prostriedky sa použijú na vývoj a čo najrýchlejšie zavedenie diagnostiky, liečby a vakcín, ktoré svetu pomôžu prekonať pandémiu, pre čo najviac ľudí. Ak dokážeme vyvinúť vakcínu, ktorá sa bude vyrábať pre potreby celého sveta, pôjde o jedinečný celosvetový verejný statok 21. storočia. Spolu s našimi partnermi sa zaväzujeme, že bude k dispozícii a cenovo dostupná pre všetkých.

Je to povinnosť našej generácie a vieme, že to dokážeme. Kvalitné a nízkonákladové zdravotnícke technológie nie sú len vidinou. A za posledné dve desaťročia sme boli svedkami toho, ako sa vďaka verejno-súkromným partnerstvám dostali vakcíny na záchranu života k tým najchudobnejším obyvateľom našej planéty.

Vieme, že nás čakajú ešte dlhé preteky. Od dnešného dňa budeme šprintovať k nášmu prvému cieľu, ale budeme pripravení aj na maratón. Súčasný cieľ pokryje iba počiatočné potreby: výroba a distribúcia liekov v globálnom rozsahu si bude vyžadovať oveľa viac finančných prostriedkov.

Spoločne musíme zabezpečiť ďalšiu mobilizáciu zdrojov a pokrok, aby sme dosiahli všeobecný prístup k očkovaniu, liečbe a testovaniu.

Toto je určujúci moment pre svetové spoločenstvo. Sústredením sa na vedu a solidaritu dnes položíme základy pre väčšiu jednotu zajtrajška. Ak nám budú východiskom ciele trvalo udržateľného rozvoja, môžeme pretvoriť silu komunity, spoločnosti a celosvetovej spolupráce a zabezpečiť, že sa na nikoho nezabudne.

Toto je svet proti COVID-19. Spoločne zvíťazíme.

Signatári: Giuseppe Conte, predseda vlády, Taliansko Emmanuel Macron, prezident, Francúzsko Angela Merkelová, spolková kancelárka, Nemecko Charles Michel, predseda Európskej rady Erna Solbergová, predsedníčka vlády, Nórsko Ursula von der Leyenová, predsedníčka Európskej komisie

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcína #koronavírus #Covid-19 #zdravotnícke technológie #darcovská konferencia #medzinárodná aliancia #liečebné postupy #celosvetová spolupráca