Ukrajinci v druhej svetovej vojne

V týchto májových dňoch si ctíme spomienku na tých, ktorých životy boli prerušené globálnym násilím. Zomrelo vyše 80 miliónov ľudí všetkých rás a národov, mužov a žien, vojakov a civilistov, detí i starých. Teda spomienku na všetkých mŕtvych a tých, čo prežili prejduc peklom druhej svetovej vojny.

09.05.2020 06:00
debata (108)

Ôsmeho mája, na ktorý pripadá 75. výročia kapitulácie nacistického Nemecka, všetci oslavujeme Deň pamäti a zmierenia. Počas obdobia nezávislosti Ukrajiny vyvstalo mnoho otázok týkajúcich sa osláv Dňa víťazstva. Aj v súvislosti s ťažkou históriou rusko-ukrajinských vzťahov v 20. storočí, aj pretože Rusko 9. mája premenilo na nástroj propagandy. Preto je logické, že sa Ukrajina dištancovala od tohto sviatku v jeho „sovietskej“ podobe.

Od roku 2015 prešla naša krajina výraznými zmenami v prístupe k oslavám výročia konca druhej svetovej vojny. Podľa prezidentského dekrétu z roku 2015 je 8. máj označený ako Deň pamäti a zmierenia. Cieľom je oceniť hrdinstvo ukrajinského národa, jeho výrazný príspevok k víťazstvu protihitlerovskej koalície a vzdať hold všetkým bojovníkom proti nacizmu.

Vysoká cena za víťazstvo

Ukrajina za víťazstvo zaplatila mimoriadne vysokú cenu. Jej straty sú neporovnateľné so stratami iných krajín a národov. V prvých mesiacoch vojny sa doplňovanie Červenej armády uskutočňovalo najmä na úkor obyvateľov Ukrajiny. V dôsledku mobilizačných opatrení v lete 1941 bolo z Ukrajiny odvedených do Červenej armády takmer 3,2 milióna osôb.

V rokoch 1942 až 1945 bolo ďalších 4,5 milióna osôb z Ukrajiny odvlečených do aktívnej armády. Vo všeobecnosti tvorili Ukrajinci 60 až 80 percent vojakov vo formáciách ukrajinských frontov.

Víťazstvo nad nemeckým nacizmom by nebolo možné bez Ukrajincov. Dôkazom toho sú nielen obrovské straty vojakov a civilných obyvateľov počas vojny, ich účasť na bojoch Červenej armády, vojsk spojencov protihitlerovskej koalície a protinacistickom boji Ukrajinskej povstaleckej armády.

Nemecká okupácia priniesla Ukrajine obrovské straty. Počas vojny sme stratili 5,5 až 6 miliónov civilistov. Spolu s vojenskými obeťami sa straty pohybovali od 8 do 10 miliónov osôb. Počas vojny na Ukrajine existovalo 250 koncentračných táborov a táborov nútenej prace, kde okupanti zavraždili takmer 1,8 milióna vojnových zajatcov. Do Nemecka bolo deportovaných 2,4 milióna Ukrajincov na nútené práce a 1,7 milióna Ukrajincov sa vrátilo z vojny so zdravotným postihnutím.

Teda v druhej svetovej vojne Ukrajinci utrpeli viac obetí ako Veľká Británia, Kanada, Spojené štáty a Francúzsko dokopy, celkový počet ukrajinských obetí je porovnateľný s počtom obyvateľov dnešného Rakúska.

Straty ukrajinského národa sa pohybujú od 40 do 44 percenta celkových ľudských strát ZSSR. Zo 41,7 milióna osôb, ktorí žili na Ukrajine pred vojnou, zostalo v roku 1945 iba 27,4 milióna!

Bolo zničených 714 miest a vyše 28-tisíc obcí, desať miliónov ľudí zostalo bez domova. Ukrajina stratila viac ako 40 percent svojho hospodárskeho potenciálu, 419-tisíc podnikov. To všetko po mnoho desaťročí ovplyvňovalo charakter rozvoja priemyselnej výroby, poľnohospodárstva, materiálneho stavu ľudí na Ukrajine.

Nebojovali iba v Červenej armáde

Víťazstvo nad nemeckým nacizmom by nebolo možné bez Ukrajiny a bez Ukrajincov. Dôkazom toho sú nielen obrovské straty vojakov a civilných obyvateľov počas vojny, ich účasť na bojoch Červenej armády, vojsk spojencov protihitlerovskej koalície a protinacistickom boji Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA, na Slovensku známej aj pod názvom banderovci – poznámka redakcie).

Ukrajinci bojovali proti nacistickým útočníkom aj v iných armádach a vojenských jednotkách. Mnohí slúžili v amerických a kanadských jednotkách (v kanadských ich bolo 40-tisíc). Bojovali tiež vo francúzskom odboji, v poľskej armáde generála Wladyslawa Andersa i v bojoch na britskej strane v severnej Afrike.

Ukrajinci sa priamo zapojili aj do oslobodzovania Slovenska. Mimoriadnu úlohu v tom zohral Prvý československy armádny zbor, ktorý sa vytvoril v ZSSR pod vedením generála Ludvika Svobodu. Absolútnu väčšinu – od 50 až do 70 percent tvorili zakarpatskí Ukrajinci.

Dva a pol milióna vyznamenaných

Za odvahu počas vojny dostali Ukrajinci 2,5 milióna vyznamenaní z celkového počtu 7 miliónov. Asi 2 100 Ukrajincov sa stali hrdinami Sovietskeho zväzu, 32 získalo tento titul dvakrát a letec Ivan Kožedub sa stal hrdinom trikrát.

Osud každého Ukrajinca, ktorý bojoval v Červenej armáde, UPA, Poľskej armáde, vo Francúzsku, v Británii, kanadských ozbrojených silách a americkej armáde, je teda príbehom odvahy a obetavosti v mene spoločného víťazstva nad agresorom.

Ukláňame sa hrdinským činom vojakov, ktorí zomreli na bojiskách pri oslobodení Ukrajiny a Európy, ako aj civilistov, ktorí sa stali obeťami nacistických útočníkov.

Ukrajinský národ neoceniteľným spôsobom prispel k víťazstvu nad nacizmom v Európe. Dnes Ukrajina a Ukrajinci sú opäť základňou európskej civilizácie v boji za slobodu, demokraciu a európske hodnoty proti ruskej agresii.

Ctíme pamäť tých, čo zomreli v druhej svetovej vojne. Skláňame hlavy na počesť dnešných vojakov, ktorí dali svoj život brániac suverenitu, jednotu a nezávislosť Ukrajiny. Mier nám všetkým!

© Autorské práva vyhradené

108 debata chyba
Viac na túto tému: #druhá svetová vojna #Ukrajina #Červená armáda #vojna na Ukrajine #kapitulácia Nemecka #rusko-ukrajinské vzťahy #nemecký nacizmus