Sedím na koronavíruse a je mi dobre

Keby sa Juraj Jakubisko rozhodol nakrútiť modernú verziu jedného zo svojich najúspešnejších filmov v hlavnej úlohe s Igorom Matovičom, mohol by jej dať názov z titulku.

17.05.2020 10:00
debata (22)

Pandémia koronavírusu sa, chvalabohu, u nás pomaly končí. A pretože právomoci predsedu vlády SR sa nekončia na schengenskej, ale na slovenskej hranici, bude musieť začať riadiť štát. Natvrdo mu to už pred mesiacom odkázal predseda Klubu 500 Vladimír Soták: „Pán premiér, mali by ste sa venovať riadeniu krajiny“. Kritizoval ho za jeho výstupy na tlačových besedách, ktoré môžu byť „považované priam za šírenie poplašnej správy“.

Ako sa bude riadiť tento štát?

Až 48 percent voličov si podľa agentúry Focus myslí, že kabinet Igora Matoviča nevydrží vládnuť celé štyri roky. Môže to byť pre medializované nezhody medzi premiérom a jedným z jeho podpredsedov. No možno sú už za tým i prvé skúsenosti, ako vláda riadi tento štát. Nebol bohvieako dobre riadený už dlhé roky a história sa môže opakovať. Už dnes máme niekoľko príkladov.

Keď sa vláda odhodlala pomôcť SZČO a malým firmám adresne, teda v závislosti od poklesu tržieb, každému, kto tomu rozumie, bolo jasné, že to bude administratívne náročné a zdĺhavé. Tak aj je. Málokto, kto mal nárok, peniaze od vlády získal a navyše schéma pomoci na niektoré kategórie pozabudla.

Keď sa vláda odhodlala pomôcť SZČO a malým firmám adresne, teda v závislosti od poklesu tržieb, každému, kto tomu rozumie, bolo jasné, že to bude administratívne náročné a zdĺhavé. Tak aj je. Po dlhých týždňoch podľa prieskumu agentúry Polis na otázku „Dostali ste priamu finančnú pomoc od vlády?“ iba 1,3 percenta odpovedalo kladne. Inými slovami – málokto, kto mal nárok, peniaze od vlády získal a navyše schéma pomoci na niektoré kategórie pozabudla.

Prekvapením je, že úradníci nezvládajú veľké množstvo – takmer 120-tisíc žiadostí? Sotva. V Česku sa odhodlali poskytnúť jednorazový príspevok nie síce každému ako v Hongkongu, USA, Kanade či Japonsku, ale každému, kto podniká, nie je zamestnaný a koronakríza negatívne ovplyvnila jeho podnikanie. Tých 25-tisíc českých korún sa takmer rovnalo 10-tisícom hongkonských dolárov a bolo to viac ako príspevok v Japonsku. Škoda, že je Česko tak ďaleko…

Sú na tom veľkí lepšie?

Program pomoci, ktorý vládna moc ohlásila v marci, neurobil dobrý dojem ani na veľké podniky. „Očakávame od vlády v čo najkratšom čase zvolanie opätovného rokovania so zástupcami zamestnávateľov o vytvorení balíka opatrení aj na podporu veľkých podnikov a zamestnávateľov. Musíme si totiž uvedomiť, že tieto opatrenia ovplyvnia aj správanie sa investorov v budúcnosti,“ písalo sa v stanovisku Zväzu automobilového priemyslu z konca marca 2020. Odvtedy sa vláda v polovici apríla odhodlala zaviesť kurzarbeit. Rýchlosť poskytnutia tejto pomoci na udržanie zamestnanosti nebude asi tiež expresná. Na porovnanie, v Nemecku sa odhaduje, že vďaka kurzarbeitu bude prepad ekonomiky o 45 percent miernejší ako v prípade scenára bez neho. V západnej Európe túto formu využíva už 50 miliónov zamestnancov veľkých firiem, u nás podľa štúdie nadácie Hansa Böcklera do začiatku mája iba 10-tisíc. No nejde len o túto tzv. tretiu sociálnu pomoc. Je otázne, ako rýchlo vyrokuje Matovičov kabinet s Bruselom výnimky na poskytovanie štátnej pomoci, či a ako rýchlo sa využijú nevyužité európske zdroje, či sa bude uchádzať aj o prostriedky z eurovalu a pod. Hádam sa vláda naučí komunikovať aj so svojimi sociálnymi partnermi a pomôže jej to. Bude to potrebné. Najťažšie nás ešte len čaká.

Zabudnime na sľuby

„Pán Haščák, hody a beztrestnosť sa skončili!“ To ohlasoval list papiera, ktorý Matovič a jeho dvaja spolubojovníci vhodili do schránok schránkových firiem Penty na Cypre. Penta v zdravotníctve nekončí. Ktovie, či si dokonca neposilní pozíciu i v štátnom zdravotníctve.

Traja ministri zdravotníctva vo Ficových vládach robili predtým, ako sa ministrami stali, pre Pentu. Minister za KDH Ivan Uhliarik bol známejší vraj ako Pentliarik. Keď nie ministrom, môže byť aj šéfom Všeobecnej zdravotnej poisťovne. V tejto inštitúcii má Penta údajne dosť svojich ľudí už dávnejšie. Pred niekoľkými dňami ju začal viesť Richard Strapko. Aj on má za sebou tieň Penty: bol človekom top manažmentu v poisťovni Dôvera patriacej – Pente. Tak ako, hody sa nekončia?

Vláda na rokovaní predminulú stredu ako svoj 10. bod schválila uznesenie, ktorým pozmenila Pravidlá výberu, riadenia a odmeňovania zástupcov štátu v orgánoch spoločností so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu. Podľa nového znenia môže Valné zhromaždenie spoločnosti (t. j. štát reprezentovaný ministrom) dočasne zvoliť člena predstavenstva aj bez výberového konania, najdlhšie však na šesť kalendárnych mesiacov.

Táto záklopka má odzbrojiť kritikov, ktorí si pamätajú na sľub novej vlády, že do štátnych podnikov pôjdu odborníci namiesto „našich ľudí“. „Vláda SR zavedie transparentný výberový proces tak, aby boli do funkcií zástupcov štátu vyberaní ľudia napĺňajúci tie najlepšie odborné a osobnostné predpoklady,“ sľubuje sa v programovom vyhlásení vlády. O tom, že dočasne zvolený šéf uspeje ľahšie aj pri riadnom výberovom konaní, nemožno pochybovať. Je po voľbách. Máme si zvykať?

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #firmy #SZČO #Igor Matovič #pandémia #koronavírus