Operácie čo najskôr, ale...

V programovom vyhlásení vlády Igora Matoviča sa v jednom bode o zdravotnej starostlivosti píše: „Vláda presadí, aby zdravotné poisťovne boli povinné pacientom s podozrením na nádorové ochorenie zabezpečiť operáciu do 14 dní od indikácie operácie klinickým onkológom. Inak budú poisťovne povinné uhradiť operáciu v ľubovoľnom štáte Európskej únie.“

21.05.2020 11:00
debata (2)

Keby neexistovalo vyhlásenie hnutia OĽaNO z 3. septembra 2019, ktoré je prakticky identické, tak by som si myslel, že ide o nie veľmi vydarený bod vládneho programu. Asi pre problémy s koronavírusovou pandémiou to pisateľom ušlo, čo sa dá pochopiť.

Opakované slovné ubezpečenia premiéra v posledných dňoch, že to myslí s realizáciou tohto bodu vážne, ma doviedli k tomu, aby som informoval verejnosť o tom, že toto vyhlásenie, akokoľvek pekne znejúce pre laikov, môže byť pre pacienta kontraproduktívne.

Je všeobecne známe, že rakovinu treba liečiť čo najskôr. Onkológovia však dobre vedia, že proces jej vzniku je dlhodobý a určite to nie je otázka dní, no skôr týždňov či mesiacov. Vedci v Anglicku skúmali, ako vplýva skorý začiatok liečby na jej úspešný výsledok. Zistili, že existujú rozdiely v skupine pacientov do 31 dní od stanovenia diagnózy a tých, čo sa liečili pre akúkoľvek príčinu neskôr.

Bolo by naivné si predstavovať, že kapacita nemocníc v EÚ je nevyčerpateľná a že na našich pacientov priamo čakajú. Môže sa stať, že budú zaradení tiež do čakacej listiny spolu s domácimi klientmi.

To viedlo organizátorov zdravotníctva v Spojenom kráľovstve k tomu, aby zaviedli v prospech pacientov lehoty, do ktorých sa musia jednotlivé etapy v manažmente nádorov zmestiť. Prvá etapa od návštevy pacienta u obvodného lekára k návšteve špecialistu nesmie trvať viac ako 14 dní.

Druhá etapa od diagnózy ku začatiu liečby musí byť kratšia než 32 dní. A napokon tretia zásada: celý proces od návštevy pacienta u obvodného lekára po začiatok liečby nesmie trvať dlhšie ako 62 dní.

Liečba nádorov je komplexný proces a nemožno legislatívne zaviazať len onkochirurgov, ktorí vykonávajú operačnú liečbu, aby s tým neotáľali. Rovnako dôležité je stanoviť aj limity pre začiatok rádioterapie a chemoterapie, ak je to metóda, ktorá sa použije v stratégii liečby nádoru ako prvá. Zmysel tohto opatrenia spočíva totiž v tom, aby pacient dostal to, čo mu patrí, v optimálnom termíne. Trvať na 14-dňovom limite, tak ako sa to uvádza v PVV, sa nezdá veľmi rozumné.

Ak sa zamyslíme nad ďalšou časťou deklarácie, tak zisťujeme, že tu môže byť náš pacient priamo poškodený. Problém je ten, že ak zariadenie, kde sa má vykonať operácia, nemá kapacitu na jej vykonanie do 14 dní od rozhodnutia onkológa, tak sa termín operácie v prípade žiadosti byť operovaný v zahraničí ešte o niečo predĺži.

Operačná liečba nádorov sa v každom členskom štáte EÚ sleduje veľmi pozorne. Indikácie na operáciu zhubných nádorov bývajú v kompetencii komisií odborníkov, tzv. tumor boardov, ktoré sme povinní zriaďovať v našich nemocniciach už aj my a napríklad v spomínanej Veľkej Británii existovali zoznamy onkologických pacientov, ktorí čakali na operáciu a lekári sa museli zmestiť do spomínaných limitov, inak boli postihovaní.

Bolo by naivné si predstavovať, že kapacita ostatných nemocníc v Európskej únii je nevyčerpateľná a že na našich pacientov priamo čakajú. Môže sa stať, že budú zaradení tiež do čakacej listiny spolu s domácimi klientmi. Pochopiteľne, ak by chcel mať slovenský pacient svoj výkon skôr, tak by si musel hradiť operáciu v súkromnom zariadení.

Nie som si však istý, či by slovenská legislatíva mala zabezpečovať našim pacientom operáciu do dvoch týždňov hocikde v EÚ, nech to stojí, čo to stojí. Lebo operačná liečba nádorov je všade finančne veľmi náročná, v súkromných zariadeniach mimoriadne. Preto sa radšej držme pri zemi a stanovme si reálne ciele, ktoré však budú pre ťažko chorých rovnako prospešné.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #rakovina #operácia #onkológia #zdravotné poisťovne #Igor Matovič #pandémia #PVV #liečba nádorov