Výberové konania: keď sa sľuby iba sľubujú

Igor Matovič sa po parlamentných voľbách vyhráža, že z funkcií vyhodí tisícky ľudí. Zabudol už na predvolebný sľub, že odborníci sa o svoje miesto báť nemusia? Nezabudol. Sám od začiatku vedel, že klame. Ako inak by však vyhral voľby?

23.06.2020 16:00
debata (4)

Uznesením z 11. mája jeho vláda schválila nové pravidlá výberu, riadenia a odmeňovania zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu. Podľa nich môžu vymeniť ľudí a bez výberového konania ihneď dosadiť svojich.

Doteraz na tieto odborné funkcie museli uchádzači preukázať odbornú a manažérsku spôsobilosť a svoje vízie verejne obhájiť. Členmi výberových komisií boli aj odborníci, ktorých si zvolili všetci zamestnanci ako svojich zástupcov v dozornej rade.

Ako to vyzerá v praxi? Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak nabehne so svojim tímom na valnú hromadu štátneho podniku. Jedným dychom odvolá všetkých členov predstavenstva i dozornej rady, vymenuje nové vedenie z ľudí, ktorí s ním na zasadnutie prišli, rovnako aj dozornú radu s komentárom, že čoskoro chce počet jej členov zdvojnásobiť. Rady prívržencov hnutia Sme rodina rastú, treba ich všetkých umiestniť.

Krajniakov partajný predseda Boris Kollár pritom tvrdí, že znížia náklady na administratívu. Skutky idú opačným smerom. Šéf rezortu práce nič neskrýva. Nehovorí, že doterajšie predstavenstvo zle hospodárilo, že stratilo jeho dôveru, ako to robí jeho kolega zo zdravotníctva Marek Krajčí, keď odvoláva riaditeľov nemocníc. Naopak. Nadýchne sa a pochváli doterajšie predstavenstvo za výborné výsledky.

Ak vám v budúcnosti zlyhá srdce alebo oblička, budete sa pozerať, či chirurg, ktorý vás bude operovať, je fanúšikom OĽaNO, hnutia Sme rodina, Smeru? Alebo rozhodne kvalifikácia a dobré meno? Odpoveď všetci poznáme.

Podnik je v zisku, vytvoril najlepší hospodársky výsledok v histórii. V koronakríze neprepustil ani jedného človeka, nežiada od štátu ani cent podpory. Napriek tomu minister všetkých odvolá. Medzi nimi aj tých, čo vo firme pracujú od jej vzniku a ktorým vlastník podniku – štát – vďačí za tieto výsledky. Krajniakov argument: potrebujem tu mať svojich ľudí.

Pred voľbami Matovič sľuboval, že naozajstných odborníkov vo funkciách ponechá a že bude robiť transparentné výberové konania, kde sa môže každý uchádzať. Realita? Vystihol ju predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš: „Teraz si OĽaNO vyberie za prednostov okresných úradov čestných ľudí z regiónu. Ja by som ich tam na jedno volebné obdobie nechal. Ak sa osvedčia, tak si viem predstaviť, že v ďalšom volebnom období urobíme transparentné výberové konania…“

Ako si v Matovičovej strane vyberajú týchto „čestných“ ľudí? Urobia nábor, lebo všetkých straníkov a ich rodinných príslušníkov už zrejme niekde umiestnili. V nábore sa hlásia aj takí, čo predtým úspešne kandidovali do mestských či miestnych zastupiteľstiev za inú stranu.

Významný predstaviteľ KDH povedal, že už v minulosti sa na ich kandidátku natlačila osoba, ktorá sa mu nepozdávala. Ukázalo sa, že z hľadiska jej charakteru mal pravdu. Teraz už dotyčná osoba na kresťanských demokratov kašle. Bude v okrese zastupovať záujmy štátu, teda OĽaNO.

V susednom okrese zase mladý káder, ktorý za posledný rok podporuje už tretiu politickú stranu. Hoci ešte pred pár mesiacmi robil z Matoviča šaša, dnes ho velebí. Nový premiér asi nevie, že tento človek bude prvý, ktorý mu napľuje do tváre, len čo sa situácia zvrtne.

Ak vám v budúcnosti zlyhá srdce alebo oblička, budete sa pozerať, či chirurg, ktorý vás bude operovať, je fanúšikom OĽaNO, hnutia Sme rodina, Smeru? Alebo rozhodne kvalifikácia a dobré meno? Odpoveď všetci poznáme.

Rovnako správne by ste sa rozhodli aj vtedy, keby ste boli majiteľom podniku. Určite by zavážila najmä odbornosť, schopnosti, morálne vlastnosti ľudí, ktorí sa o váš majetok budú starať. Ich kvalita sa dá overiť podľa doterajších výsledkov práce.

Ak to dnešná vláda tak nerobí, škodí nám všetkým. Chápem, mnohí si to tesne po voľbách možno ešte nepripúšťajú. Časom na to však určite prídu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Boris Kollár #odborníci #výberové konanie #Sme rodina #Milan Krajniak #Marek Krajčí #Michal Šipoš