Za Igorom Grexom

Igor Grexa v mojom živote zanecháva stopu ako kolega z užšieho vedenia; začlenenie riaditeľa analytiky do ani nie pätnásťčlennej zostavy „starejších“, rezortnej rady múdrych ako uznanie jeho seniority a rozvážnej múdrosti.

16.07.2020 12:00
debata

Na nej sa v týchto dňoch zhodli mnohí jeho súbežci, ktorí reagovali roztratení po celom svete. Platil nám mincou nestrácajúcou hodnotu, apartnou poznámkou či sentenciou múdrejších, glosujúcou naše „útrapy z rozumu“ či aktuálny, čoraz zložitejší medzinárodný kontext. Vládol cennou devízou nazrieť na jadro problému pôvodným, neošúchaným, objavným spôsobom.

Nemohol som tušiť, že mňa skôr s anglosasko-germánskou jazykovou výbavou zaveje do jeho románskych končín a naše dovtedy viac-menej mimobežné zahraničné orbity sa pretnú na jeseň 2018 v Paríži, ktorý bol jeho pôvodným habitatom.

Rešpekt budil neodňateľným postavením prvého muža veľvyslanectva práve zrodeného štátu vo Francúzsku. Pokračovali sme teda „inými prostriedkami“ v niekedy polemických, ale vždy intelektuálne i ľudsky čestných výmenách.

V kruhu kolegov, v rodine slovenských diplomatov na kúsku našej pôdy uprostred Paríža sme si 4. júna o 16.45 (to už bolo v neďalekom Trianone pred storočím po všetkom) pripili na diplomatické výkony predchodcov-prvolezcov, netušiac, že to bude aj na rozlúčku.

Igor Slobodník, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR v Paríži

Už ho nestretneme. Človeka s fajkou, hustou hrivou, ktorú si upravoval typickým pohybom ruky. Ale najmä človeka s múdrou a uvážlivou hlavou. Jeho krátke, trefné a poučné postrehy ste mohli čítať do minulého týždňa i v tomto denníku. Vychádzali z jeho širokého rozhľadu a hlbokého poznania, ako i schopnosti vidieť veci, no aj históriu a súčasnosť, v súvislostiach.

Veľvyslanec Igor Grexa zomrel. V Paríži, v krajine, ktorú a ktorej politiku dokonale poznal za takmer 20 rokov pôsobenia vo Francúzsku.

Dvojnásobný veľvyslanec, excelentný medzinárodný právnik, analytik. Od roku 1982 pracoval v zahraničnej službe Československa a následne Slovenskej republiky. Postupne na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pôsobil ako riaditeľ a generálny riaditeľ. Argumentoval vždy racionálne a logicky.

Patril medzi ľudí, ktorí hovoria málo. Keď ale hovoril, mal vždy čo povedať. Jeho slovo bolo korektné a malo odbornú, profesionálnu a ľudskú váhu. Patril medzi tých našich diplomatov, ktorí tvoria etalón slovenskej zahraničnej služby.

Igor Furdík, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #ministerstvo zahraničných vecí #Igor Grexa #veľvyslanec v UNESCO