Podvodníkom ruže rastú

To, čo sa u nás zvykne nazývať pyramídovou hrou, prvýkrát vymyslel a praktizoval okolo roku 1920 v Spojených štátoch amerických Carlo Ponzi. Odvtedy sa v západnej terminológii každá takáto „hra“ označuje ako Ponziho schéma.

08.08.2020 14:00
debata (10)

Jeho experiment skrachoval za menej ako rok. Zatiaľ najviac neslávne-slávnou Ponziho schémou je „B. L. Madoff Investment Securities, LLC.“, za ktorou stál renomovaný americký finančník Bernard Lawrence Madoff. Bežala niekoľko desiatok rokov. Ani súdy sa nezhodli, či dvadsať alebo dokonca štyridsať.

Pôvodné odhady rozsahu Madoffovej hry sa pohybovali medzi 50 až 65 miliardami amerických dolárov a boli najväčším finančným podvodom v USA.

Pyramídový ošiaľ v Albánsku v 90. rokoch minulého storočia bol vari ešte rozsiahlejší: zapojili sa doň asi dve tretiny miestnych obyvateľov a jeho rozsah sa odhaduje na polovicu albánskeho HDP. Išlo aj o najtragickejšiu pyramídovú hru. Vyvolala nepokoje hraničiace až s občianskou vojnou, pri ktorých zahynulo okolo 2 000 ľudí a najchudobnejší európsky štát vyšiel na mizinu.

Matador unikal spravodlivosti

Jedným z významov slova matador je prefíkaný človek. V Matadore Bratislava sa Jozef Majský ešte pod svojím pôvodným priezviskom vypracoval na námestníka riaditeľa a tu rozbehol svoje prvé obchody.

Takmer všetko, čo Jozef Majský dostal do rúk, išlo od desiatich k piatim. Zle skončila bánovecká Tatra i trnavská TAZ. Deväťdesiate roky minulého storočia a najmä mečiarovská privatizácia sa preňho stali príležitosťou vzácnejšou ako storočná voda. Ako podnikateľ bol matador-prefíkanec, ako odsúdenec matador-výtečník v až doterajšom unikaní spravodlivosti.

Deväťdesiate roky minulého storočia a najmä mečiarovská privatizácia sa preňho stali príležitosťou vzácnejšou ako storočná voda. No takmer všetko, čo dostal do rúk, išlo od desiatich k piatim. Zle skončila bánovecká Tatra i trnavská TAZ. Aby sme boli spravodliví, neboli to, žiaľ, jediné strojárske podniky, ktoré v tom čase popadali.

Majský sa vari aj preto púšťal do ešte pochybnejších obchodov. Na kauze Zlaté stránky dúfal zarobiť niekoľko sto, hádam i viac miliónov slovenských korún. Desať rokov sa súdil s obyvateľmi bytov patriacich za minulého režimu Tatrovke a TAZ-ke. Nebol osnovateľom žiadnej nebankovky, ale na Horizonte Slovakia a jeho nebankovke BMG Invest zarobil tým, že ich vytuneloval. Aj preto náhrada škody klientom BMG Investu súdnou cestou dosiahla sotva dve percentá ich vkladov.

Ako podnikateľ bol matador-prefíkanec, ako odsúdenec matador-výtečník v až doterajšom unikaní spravodlivosti. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta sa neobával, že by Majský nenastúpil do výkonu trestu. Obžalobu podával v roku 2004, v roku 2015 Majského súd neprávoplatne odsúdil, nedávno za jeho neúčasti Najvyšší súd potvrdil rozsudok – deväť rokov odňatia slobody. Vinníka zadržali v Česku…

Božie mlyny u nás a inde

Návrhy na začiatok konkurzného konania voči najznámejším nebankovkám sa u nás datujú k roku 2002, začiatky trestného stíhania na zopár rokov neskoršie a rozsudky o ďalšie tri až päť rokov. Pomaly, a v prípade Majského, až veľmi pomaly melú božie mlyny na Slovensku…

Prvé oznámenie americkej FBI na svojho otca Bernieho Madoffa po jeho priznaní v úzkom rodinnom kruhu podali synovia 10. decembra 2008. Nasledujúci deň ho polícia zatkla a o pol roka neskôr – 29. júna 2009 ho odsúdili na najvyšší možný trest – 150 rokov väzenia. To by mal opustiť 4. januára 2137. Pravda, na rozdiel od Majského Madoff svoju vinu uznal.

Jeho majetok a majetok manželky – s výnimkou slušnej čiastky na jej prežitie – napriek tomu, že ju neodsúdili, bol zrekvirovaný. U nás majetok súdený narýchlo prevedie na rodinných príslušníkov, ako to urobil aj Majský, a stáva sa nedotknuteľným.

V objatí s politikmi a celebritami

Majiteľ Horizontu Slovakia sa v rozhovore pre médiá dištancoval od akéhokoľvek previazania na politiku. Pokiaľ je to pravda, bol by výnimkou. Majský bol najskôr spriaznený s Vladimírom Mečiarom, a keď už od neho nič neočakával, začal hľadať väzby na vtedajšiu opozíciu, ktorá mala vytvoriť budúcu vládu.

Majiteľ najväčšej pyramídovej hry v Albánsku mal väzby na vtedajšieho prezidenta a neskôr predsedu vlády Sali Berišu, ruský Sergej Mavrodi, šéf najväčšej nebankovky MMM, sa kamarátil s Vladimirom Žirinovským, rumunská nebankovka Caritas sa napojila na Rumunskú stranu národnej jednoty. Madoff roky sponzoroval kandidátov Demokratickej strany. Ukazovať sa s vrcholovými politikmi bolo súčasťou reklamy a v štátoch s podkupnou justíciou aj spôsob, ako sa v prípade prevalenia kauzy vykúpiť.

Madoffovými klientmi boli celebrity – inštitúcie – známe hedžové fondy, zahraničné banky ako španielska Banca Santander či britská HSBC – a celebrity – jednotlivci. Medzi obeťami, ktorých zoznam zverejnil konkurzný súd New Yorku na 162 stranách, je i jednotka v kinematografii Steven Spielberg a Larry King, ktorý 25 rokov viedol na CNN reláciu Larry King naživo.

Otázkou zostáva, či sa po týchto skúsenostiach ešte niekto na podvod zvaný pyramídová hra dá nachytať. Príčiny, ktoré ho umožnili, neboli vždy rovnaké a predsa mali mnoho spoločného. Patrili medzi ne neznalosť, nekalá reklama, slepá dôvera, v USA zlyhanie regulátora a spoločný znak zarobiť čo najviac bez ohľadu na riziko. Posledná príčina je tým podhubím, na ktorom budú budovať aj noví podvodníci.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Majský #Ponziho schéma #pyramídové hry #mečiarovská privatizácia