Zbúrajme Hrad aj Dóm

Úplne rozumiem ľuďom, čo sa už nevedia dočkať likvidácie Istropolisu, bývalého Domu ROH. Je to pozostatok bývalého režimu, symbol útlaku a neslobody. Len by som poprosil zbúrať aj Bratislavský hrad, lebo to je tiež pozostatok bývalého režimu, ešte bývalejšieho a ešte neslobodnejšieho, a zároveň aj Dóm sv. Martina pod ním.

16.08.2020 09:00
debata (9)

Koniec-koncov', kedy sme boli pod väčším útlakom, ako keď nám vládli uhorskí králi? A tam ich korunovali. Preč s tým, staré, prežité, zateká do toho, vykúriť sa to nedá.

Načo by už nám len bol Hrad, veď kráľov nemáme a bezpečnosť nám zabezpečuje antivírová firma sídliaca v sklenej veži naproti. Postavme tam nákupné centrum, tie sú dlhodobo najväčšmi navštevovanými atrakciami v našom hlavnom meste a aj celej krajine. Túto starú haraburdu musíme dotovať. Nákupné centrum si na seba zarobí. Bude to pekné, čisté, funkčné a hlavne nové. Novosť je veľmi podstatná vec pre národ, ktorí sa dlhodobo morí s tým, že si neprežil obrodenie 19. storočia a stále znova jeho časť prepadá báchorkám o “starých Slovákoch”.

Nuž a vzhľadom na to víťazstvo nemohli by sme na kopci nad Dunajom vztýčiť nejakú oslavnú sochu? Napríklad sochu neznámeho katolibanca. V jednej ruke by mal Matovičovu diplomovku a v druhej kľúč od pásu cudnosti Borisa Kollára? Bol by to taký symbol našich čias, ktorý by zasa o 30 rokov mohli zbúrať. Vanitas vanitatum. A Dóm pod Hradom? Ten nemá ani podzemné garáže, čo je jediné plus hradu, pamätáte tie keltské. Načo nám je dnes už len budova bez parkovania?

Dole s tým a postavme tam garážový dom, tie v centre chýbajú. A keď sme mohli prepísať históriu tak, že na voľakedajšie PKO si už nikto ani len nespomenie, veď aj zastávka električky bola premenovaná, tak prečo nezabudnúť aj na korunovácie. Len ma máta netvrdil “developer” keď sa chystal čeliac protestom búrať to PKO, že tam vlastne postaví nové a neukazoval akési romantizujúce vizualizácie čo tam bude stáť?

Ale to určite nebude rovnaký prípad, ako sú súčasné vizuálizácie “nového Istropolisu”, to určite nerobia kvôli zisku. Zaručene nezastavajú pozemok až po hranicu, nezničia verejné priestranstvo a určite nechajú dostatok priestoru kultúrnym a neziskovým aktivitám. Zaručene idú investovať stovky miliónov eur z lásky k hlavnému mestu. Môžeme im plne dôverovať, že tam nenasekajú kancelárie, obchody a super drahé byty vedľa seba ako sardinky. To sa určite nestane. Mätie ma však ešte jedna vec. Niekde som zachytil, že ktosi chce od štátu, teda z našich vrecák, 60 miliónov eur, aby postavil nové kultúrno-kongresové centrum, ktoré nášmu hlavnému mestu chýba.

Už si spomínam, je to biznismodel s názvom Globsec, ktorý v sebe zahŕňa eseročku s názvom Globsec aj občianske združenie s rovnakým názvom, používané podľa potreby. Keď to podmienky získania štedrých dotácií od vlády vyžadujú, sú “neziskovka”; a keď to zákon dovolí, firma podniká. Aj nadštandardné vzťahy vo Washingtone majú, viacero bývalých politikov tam pracuje. V minulosti ich financovali aj firmy odsúdené za mnohomiliónovú korupciu. Nuž, presne spolok, ktorému by sme mali zveriť takúto úlohu a takéto peniaze daňových poplatníkov.

Poslednú nejasnosť, ktorú mám, však vyriešiť neviem. Istropolis bol postavený ako kultúrno-kongresové centrum a okrem zastaralej techniky spĺňa podmienky dostatočnej veľkosti aj reprezentatívnosti. Nebolo by rozumnejšie ho za ten balík zrekonštruovať a štát, teda my, by sme tak získali skutočne prepotrebný komplex do vlastníctva?

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #bratislavský hrad #Istropolis #Kongresová hala #asanácia Bratislavy